donderdag 10 juli 2008

Type 7 of Type 8

Mijn klooster-penpal schreef me vandaag dat ze dacht dat ik Type 7 was in het Enneagram. Een Vernieuwer. Een Enthousiasteling. Dus ik onmiddellijk een testje gegoogeld, en volgens die test ben ik Type 8 met een 7-vleugel. Een Uitdager. In een ander boek heet dit type De Baas. Zij die mij dat schreef was zelf Type 9 met een 8-vleugel. Een Verzoener.

Wie het Ennegram kent weet wat ik schrijf. Zo niet: het enneagram is een systeem van negen persoonlijkheidstypen. Iedereen wordt beschouwd als een enkel type, hoewel je trekken kunt hebben die thuishoren bij andere typen. Enneagram-auteurs verbinden aan deze nummers eigen namen.

Er zijn heel veel boeken, stromingen, cursussen, tests, managementcursussen etcetera die hiermee werken. Als je meedoet moet je eerst ellenlange vragenlijsten invullen. Het is een hele opluchting als je zo'n lijst ingevuld hebt. En dat er dan zomaar een type uitrolt! Dat is even pure vreugde. Wat mij alleen verbaasde is dat ik bij mijn een test minstens de helft van de vragen met Weet Niet moest beantwoorden. Is dat een eigenschap van een Baas of een Enthousiasteling?

Graag fiets ik na zo'n tijdverdrijf even langs Skepsis.nl, een site noemt 'met een kritische blik op pseudo-wetenschap'. Veel artikelen over / tegen tegen occulte zaken. Hier staat onder meer te lezen het artikel 'Occulte karaktertypen. De doodzonden van het enneagram', door ene Rob Nanninga, uit 2000. Het is volgens hem allemaal bedacht door een 19e-eeuwse Armeense slimmerik. De Jezuieten hebben het helemaal geintegreerd. En sinds de jaren 70 ook enige Amerikaanse slimmeriken.

Geen opmerkingen: