zondag 17 april 2011

Römertopf

We zijn uitgenodigd bij iemand die zwéért bij de römertopf. Dat is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. Ik heb al vaak overwogen er een aan te schaffen, maar toch is het er nog nooit van gekomen, ik vind het ook een beetje een jaren zeventig-ding. Misschien komt-ie in het kader van het fenomeen slow cooking weer terug.

Voor gebruik dient men de römertopf minstens een kwartier in koud water te plaatsen, en de eerste keer zelfs een etmaal! Misschien is dat het wat me weerhoudt. Daardoor neemt de schaal dit vocht op en wanneer men hem daarna met deksel in de oven zet en langzaam opwarmt, dan ontstaat er een oven-in-een-oven. Gedurende het bakken verdampt het water, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaarstoomt. Er gaan geen vitaminen en voedingsstoffen verloren tijdens het kookproces. Aanbakken is onmogelijk. Dat zijn toch enorme aanbevelingen!

Volgens onze gastheer is de römertopf ook ideaal voor als je etentjes geeft. Je zet de boel als de mensen arriveren in de oven en dan gaart het en gaart het en het maakt niet uit hoe lang en kun je je ontspannen met je gasten onderhouden.

Nog wat weetjes: de schaal is gevoelig voor temperatuursschommelingen en mag nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst. Een hete schaal op een koud oppervlak zetten kan ook voor problemen zorgen. Een römertopf kost tussen de € 30,- en € 50,-. Je hebt verschillende formaten, voor twee en voor vier personen, maar ook minirömertopfjes voor singles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten