maandag 15 juli 2019

Insomnie

In VN staat een serie lange en gedegen artikelen van de hand van Bregje Hofstede over slapeloosheid. Zij heeft daar onderzoek naar mogen doen met subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Zelf lijdt ze ook aan slapeloosheid. Maar het is niet alleen een persoonlijk probleem, maar een maatschappelijk probleem. Ze heeft het over 1,7 miljoen Nederlanders die slaappillen slikken en dan heb je de kasten vol bij de drogisterijen met enorm veel slaapverwekkende middelen.

Het fijne is dat ze alle betweterige waarheden die mensen tegen je zeggen benoemt en nuanceert. Het stuk is enorm welkom omdat ik na een zeer goed doorslapen vakantie in tent of B&B nu thuis ineens weer WAKKER lig.

In de aflevering in het juli-nummer staat een passage die mij treft, namelijk de partner die - troostend bedoeld - zegt: ‘Maar je sliep net wel hoor!’ De zeer licht  slapende slapeloze voelt zich enorm miskend want is alweer klaarwakker. Volgens Bregje en haar deskundigen lijden slapelozen aan een grote alertheid, zowel slapend als wakend en als ze al slapen schieten ze van het minste of geringste wakker.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten