woensdag 19 juni 2024

Als een monnik

In Amstelveen ga ik ook even naar boekhandel Venstra. Mijn oog valt op dit boek, nooit van gehoord, uitgegeven door super commerciële uitgeverij. Die man (Jay Shetty) is veel te knap voor een monnik. Toch niet katholiek? Boeddhistisch? De flaptekst laat het in het midden.

Het is gelukkig te leen in de e-bibliotheek. Hoef ik er geen geld aan uit te geven. Er staan allemaal wijsheden in die me aanspreken. Tegen het gemiezemuis in je hoofd, de negatieve gedachten. Het zijn de wijsheden van  hindoeïstische monniken, Indiaas. Deze Jay vertelt hoe hij tijdens zijn business-studie gegrepen werd door de lezing van een Indiase goeroe en toen drie jaar als monnik in een ashram heeft geleefd. En dat hij toen de opdracht kreeg de leer in de wereld te verspreiden. Wat hij op seculiere wijze doet.

Als Bobby naar bed komt vertel ik wat ik heb gelezen, ik doe zelfs de telefoon nog even aan om de foto te laten zien. Je voelt aan je water dat er iets niet klopt.

Als ik hem vervolgens maar eens ga googelen blijkt er in maart een groot artikel in The Guardian gestaan te hebben, waarin ze deze bijzonder succesvolle influencer met miljoenen volgers, te plaatsen. Hij komt uit Londen, maar is nu actief in de USA. Hij is helemaal niet 3 jaar in een ashram gezeten, als je alles wat hij over zijn spirituele ontwaking vertelt naast elkaar legt spreekt dat mekaar behoorlijk tegen. Zijn jeugd was zijn familie verbonden aan de Hare Krishna-beweging, wat hij nergens noemt.

- Interview in de Volkskranthttps://www.volkskrant.nl/beter-leven/goeroe-jay-shetty-zoekt-graag-parallellen-tussen-de-oeroude-bhagavad-gita-en-steve-jobs~ba97611d/

- Kritisch artikel in The Guardianhttps://www.theguardian.com/lifeandstyle/ng-interactive/2024/feb/29/jay-shetty-self-help-empire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten