dinsdag 23 juli 2024

Schandalen

Gelezen: De Schandalen van Herman Stevens. Er zit altijd een wonderlijk allegaartje in de tas 'vakantieboeken', die ik op het laatste nippertje in de bibliotheek bijeen gris. Ik ken de naam van de schrijver, maar heb nooit iets van hem gelezen. Het klinkt naar een boek van Vestdijk en die associatie klopt ergens, want Stevens is een Vestdijk-kenner, lees ik in de recensies. 

Twee verhaallijnen: een van meisje Roda uit Kralingen en een van jongen Erik uit Den Haag. Beiden groeien op in wonderlijke gezinnen, weinig liefdevol met ouders die geobsedeerd zijn door hun eigen dingen en hun kinderen nogal aan hun lot overlaten. Roda's moeder heeft na de dood van Roda's vader een nieuwe rijke man aan de haak geslagen en is voortdurend met hem op 'huwelijksreis'. Roda blijft dan alleen thuis. Ze heeft aan de lopende band 'vriendjes', maar er blijkt weinig liefde uit, het zijn jongens die het met haar doen, tot er iets anders langs komt. 

Erik groeit alleen met zijn vader op in een huis dat onder architectuur is gebouwd en een soort aquarium. Zijn moeder leeft voor de dans en woont niet meer bij hen, zij heeft een balletschool in Rotterdam-Noord. Hij studeert klassieke talen en wordt leraar Latijn. Even geeft hij les op de school waar Roda op zit. Hij heeft geen al te fortuinlijk liefdesleven, twee vrouwen met wie hij samenleeft verlaten hem na een paar jaar. Dat is geloof ik het centrale thema van het boek: ongelijke liefdes. De een houdt meer van de ander.

Dan worden Roda en Erik elkaars grote liefdes. Of daar lijkt het in elk geval op. Maar het verhaal loopt desastreus af. Op het eind kan het me allemaal niet meer zo boeien. Het plot is een beetje onbegrijpelijk. Of heb ik te snel gelezen? Dat is wel jammer.

Maar het is lekker om lekker te lezen. Om je zo thuis te voelen op zomaar een Duits grasveld. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten