Om nog even terug te komen op het Zeeburgereiland: dat het in ontwikkeling is om een nieuwe hotspot te worden is onder meer af te leiden van de grote reclameborden langs de weg. Ik rijd er elke dag door/langs/overheen, naar en van de A10, maar dan kijk ik niet, dan ben ik alleen maar op weg naar en van de A10. Wat ik zie: tram 26 loopt er overheen, van CS naar IJburg, er zijn grote P+R parkeerplaatsen, er is een opvang voor een nog nooit door mij vastgestelde bevolkingsgroep, en sinds een paar maanden staat er een grote zwarte studentenflat in deze woestenij. Er woont nog bijna niemand, maar dat zal dezer dagen met kamertekorten wel komen. Maar: het wordt the place to be.
Er staan ook drie silo's. Die - blijkt na enig onderzoek - gaan het hart vormen van het eiland. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor bestemmingen en rarara: het wordt het Annie M.G. Schmidthuis! Het bruisend hart van het eiland. Toeristische trekpleister van jewelste. Als ik een frisse nieuwbouwwoning te Amsterdam ambieerde, dan wist ik het wel. Nog even wachten en toehappen als dit klaar is.
Wikipedia: 'Het Zeeburgereiland is een driehoekig eiland aan de oostkant van Amsterdam. Het ligt tussen de Oranjesluizen en de Diemerzeedijk en wordt aan de oostzijde begrensd door het Buiten IJ. Het terrein werd begin 20e eeuw aangeplempt met baggerslib afkomstig uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. Het was lang een afgelegen gebied dat in gebruik was als militair terrein met schietbanen en watervliegtuigbasis. Maar vanaf 1957, toen de Amsterdamse Brug en de Schellingwouderbrug via dit eiland de verbinding vormden tussen Amsterdam-Oost en Amsterdam-Noord, werd het uit zijn isolement verlost. Sinds 1990 sluiten ook de Zeeburgerbrug en de Zeeburgertunnel en als onderdeel van de Ringweg Oost aan op het Zeeburgereiland. Sinds 1997 verbindt de Piet Heintunnel Zeeburg met het Oostelijk Havengebied en sinds 2001 vormt de EnneĆ¼s Heermabrug de verbinding met het Steigereiland van de nieuwe wijk IJburg. In 2005 is de IJtram hier gaan rijden.'
'In de jaren tachtig werd de Rioolwaterzuiveringsinrichting West naar het eiland Zeeburg verplaatst. In 2006 is ter vervanging hiervan een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied in gebruik genomen. Na sloop van het oude complex komt er op de vrijkomende locatie woningbouw. Naast woningbouw wordt er ook ruimte vrijgemaakt voor bedrijven, winkels en andere voorzieningen waaronder een jachthaven. In 2011 zullen de eerste woningen gereed zijn en in 2020 moet de gehele herontwikkeling van het Zeeburgereiland zijn afgerond.'
Of dat zo is, is trouwens nog de vraag in deze tijden van instorten van de koopwoningmarkt. Men is nog optimistisch. 'In de eerste bouwblokken zijn vooral huurwoningen voorzien. Dat is wellicht in ons voordeel. Verder is het een kwestie van zoeken. Het college van Burgemeester en Wethouders bezint zich thans op de bouwproductie voor de komende jaren. Wij hebben van hen nog geen negatief signaal ontvangen. Alle partijen voor dit deel van het Zeeburgereiland zijn bekend. Ook zij komen nog niet met een negatieve boodschap. Wij gaan er vooralsnog van uit dat de bouwactiviteiten gewoon doorgaan', aldus de assistent-projectmanager voor het Zeeburgereiland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten