vrijdag 2 augustus 2024

Flensburg

Laten we nog naar een stad gaan, een uur of wat. Schleswig Holstein, wat is dat voor een land als je geen grote stad gezien hebt? Nou ja dat is niet helemaal waar. Ooit zagen we Lübeck en Travemünde.

De keuze tussen Schleswig en Flensburg valt op Flensburg, als noordelijkste stad van Duitsland. Ligt ook aan een fjord, de grens tussen Duitsland en Denemarken ligt vlak boven Flensburg en midden in dat fjord. Dat fjord ligt midden in de stad. Er is een openlucht museum met oude schepen. Er is een oude werf waar ze de oude scheepsambachten in ere houden. Er zijn smalle straatjes met Deense huisjes vanaf de haven. 

Eerst lopen we een eind langs het water en dan weer terug door een tamelijk aftandse winkelstraat, hemeltje is het hier zó arm? Later wordt het wat meer Kalverstraat en Hoog Catharijne en middenklassepubliek. Maar toch: veel arme mensen. Er is zelfs een ouderwetse linkse boekhandel. 

We lunchen bij een Chinees 'China Bai', dit in het kader van alle Chinese restaurants waar we al gegeten hebben. Volgens ons is de eigenaar weer een Vietnamees.

Eerst dacht ik bedacht dat Flensburg leuk zou zijn voor een driedaags vakantietje, zoals eerder dit jaar naar Bremen, maar de armoede op straat tempert dat idee. De ligging van de stad is geweldig, maar dan moet er wel een mooie tentoonstelling zijn en een mooi concert. Je kunt ook een dagje met de boot op en neer naar Denemarken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten