woensdag 21 augustus 2024

Zomergasten

Ik probeer altijd 'Zomergasten' (VPRO) te kijken, maar dit jaar ging het tot nu toe niet zo goed. Bij China-correspondent  Garrie van Pinxteren in gesprek met Janine Abbring ben ik twee maal in slaap gevallen. En toen las ik een artikel dat er dit jaar veel minder mensen kijken dan voorheen, dat misschien het format zichzelf overleefd heeft, en toen kwam advocate Liesbeth Zegveld in gesprek met Margriet van der Linden. Geboeid van begin tot het eind. Verrast. Zij is bekend van haar processen tegen de Staat. Zij staat oorlogsslachtoffers bij en slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Srebrenica. Afghanistan. Indonesië. Molukkers.

De helft van de uitzending ging over die politieke zaken die diep in de levens van de mensen ingrepen. De slachtoffers en de nabestaanden. Waar de Staat aantoonbaar fouten maakte begint zij strafzaken.

Maar het ging ook over privé zaken. Man-vrouw kwesties. Meisjes die eronder gehouden werden. Seksisme op de werkvloer. Me#too zaken. Vrouwelijke solidariteit. Seks. Orgasmes. Fascinerend. Zegveld praat nogal zoekend, maakt zinnen niet af, kijkt er veelbetekenend bij maar je snapt niet helemaal wat ze bedoelt. Maar dat went, want het is allemaal wel onverwacht en spannend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten