zaterdag 18 mei 2024

Paula Becker

He he, mijn stuk over de Duitse expressioniste Paula Modersohn-Becker is af. Het is al twee maanden geleden dat ik in haar Museum was, in Bremen. Het zat me in de weg.
In de zin dat ik pas weer naar een nieuwe expositie kan nadenken als de vorige verwerkt is.

Ik heb nog steeds spijt dat ik indertijd niet naar haar overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum Twente ben geweest. In 2018.  Dat vond ik ter ver. Ik hanteer een uur rijden als maximum voor mijn museumbezoekjes.

vrijdag 17 mei 2024

Botanische Tuinen

De Limburgse vriendin neemt me mee naar de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht. We lopen vanaf haar huis in Oudwijk, een pittig stukje lopen wel. Die tuinen liggen in de knik van het enorme verkeersknooppunt van de A28 en de A27. Dus hoe mooi ook, je hoort heel veel autogeraas. Vroeger heette het stukje stad daar De Uithof, nu heet het Utrecht Science Park. Er wordt daar momenteel veel overhoop gegooid, in de DUIC las ik dat ze daar een soort Central Park willen aanleggen. Een deel van de Botanische Tuinen wordt openbaar en een Arboretum, een bomenpark. Dat duurt nog wel even voor dat klaar is, maar er wordt al hard gewerkt.

De Limburgse vriendin neemt me mee het Fort op. Hoe vaak ik daar ook geweest ben, nooit ging ik het fort op. Daar zijn allemaal sprookjesachtige hoekjes en watervalletjes en klauterweggetjes met de prachtigste bloemen. Dat ik zelf daar nooit eerder opgeklommen ben! Het blijkt de grootste botanische rotstuin ter wereld te zijn. Ik dacht dat ik nieuwsgierig was. 

Naar De Vrijbuiter

We gaan naar Gouda naar De Vrijbuiter. Want vorig jaar einde vakantie is onze tent in een Zwitserse afvalcontainer achtergebleven. Negen jaar heeft hij goede dienst gedaan. De eerste kampeervakantie was naar Cornwall in 2014. Negen jaar is normaal, zegt de verkoper. We hebben zomerse hagelbuien in Noord-Italië en Zwitserland overleefd en stormen in Schotland. Waar de luifel afscheurde. En Bobby maar in de weer met plakkers en Ducktape.

We lopen weer hetzelfde loopje door dezelfde hal langs alle tenten, en zoeken gewoon de tent die we hadden. Een koepeltent, familietent, heet zoeen. Onze bungalow. Ons gaat het erom dat we er goed in kunnen staan en anderszins verkeren ook als het regent, en dat hij meerdere in- en uitgangen heeft, zodat je maximale privacy hebt al naar gelang de situatie op de camping. Wat nu anders is is de kleur: wit-grijs in plaats van taupe. De binnen-slaaptent wàs ecru en is nu zwart. Er is ook een versie van de tent met opblaasbare bogen in plaats van tentstokken. Die is 100 euro duurder. En een versie van technisch katoen in plaats van polyester. Die is weer 400 euro duurder. En veel zwaarder. We gaan het allemaal overwegen. Bobby mag het zeggen.

De tenten (eigen merk Redwood van Vrijbuiter) blijken uit China te komen en ze zullen pas half juni arriverev, omdat ze containerschepen niet meer door de Rode Zee varen vanwege de piraterij aldaar, maar helemaal langs Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad.

Ik krijg echt goede zin in vakantie. Ik weet nog met hoeveel tegenzin ik de eerste keer naar De Vrijbuiter ging, met mijn lijstje waarom ik een hekel had aan kamperen. Waar we allemaal een oplossing voor vonden. En nu vind ik het leuk. Door de leuke ruimte campings die we doorgaans weten te vinden. Veel leuker dan die knetterdure vakantiehuisjes.

We kopen alvast een trekkerstentje (model vorig jaar) voor als we en route zijn. Want hotels kosten al gauw 120 euro per nacht. En ik kan er ook alleen mee op stap. Dat is ook een droom: dat ik het tentje op de fiets bind en naar een natuurcamping fiets. Een natuurcamping met ontbijt.



donderdag 16 mei 2024

Unaniem

Nadat Bobby terugkwam van volleybal hebben we na elkaar gekeken naar NOS Journaal, NieuwsUur, Op1, het late Journaal. Allemaal met vertraging. Het 'spannende' was dat de deuren van de VVD-fractie almaar dicht bleven. Het zou toch niet dat Eric van der Burg en Christianne van der Wal die zo gestreden hadden er voor konden gaan liggen? En toen kwam die vreselijke Yesilgöz om 23.45u naar buiten met de mededeling dat ze er 'unaniem' mee instemden. En vanochtend deze ongemakkelijke foto.

Appeltaart



De Appeltaartconcerten waar u me vast wel eens over gehoord hebt zijn op tv geweest. een lange uitzending van Podium Klassiek is er aan gewijd geweest en staat nu op YouTube. Ze spelen in  deze uitzending in een verzorgingshuis, een buurthuis en een ggz-instelling. De concerten die ik bezoek zijn doorgaans in Buurtcentrum Stefanus in Overvecht of in de Domkerk. Daar komen doorgaans meer dan honderd mensen op af. Het zijn zeer aanstekelijke vrolijke concertjes.

woensdag 15 mei 2024

Japanse Tuin

Vandaag doe ik een interview met een man uit Vleuten die hovenier is en die als vrijwilligerswerk een beplantingsplan heeft gemaakt voor de Japanse Tuin aldaar. En nu tweewekelijks op zaterdagochtenden met twaalf vrijwilligers al die plantjes in de grond zet. Waardoor het er veel leuker, levendiger en kleuriger wordt. Want nu zijn er bijna alleen maar rododendrons en die bloeien twee maanden per jaar en dat was het dan. Sáái vindt hij dat. Leuk om te horen, want ik was geconditioneerd om die tuin mooi te vinden.

Een interview met een hovenier is trouwens geen sinecure, want zijn vakkennis bestaat niet uit het vertellen van verhalen, maar uit het oplepelen van Latijnse soortnamen. Wat zegt u? Hoe spel je dat?

Nou ja, wat wel weer leuk is dat hij zijn beplantingsplan moest voorleggen aan de opperontwerper van het Park, die nog steeds over alles de supervisie heeft en die er dus een klap op moest geven. Maar die man luisterde alleen naar zichzelf. Hij had twee uur lang gepraat, en geen moment naar het plan gekeken. Er was een tweede afspraak gemaakt, waarbij de man weer alleen maar gepraat had, nu over het belang van vrijwilligers, en weer geen moment naar het beplantingsplan gekeken. Toen heeft zijn 'Rechterhand' er maar een klap op gegeven. Maar dat ga je dan niet in zo'n interview schrijven.  Of wel? Afwachten wat de Ambtenares voor wie ik dit schrijf ervan vindt.

maandag 13 mei 2024

Boekenbon

Ik had een boekenbon gevraagd en gekregen voor mijn verjaardag dus daarmee gewapend trek ik naar Boekhandel Bijleveld. Het is een grote vreugde met een bon in een goede boekhandel. Zo leuk om te fotograferen waar je oog allemaal door getrokken wordt en dan een uit te kiezen. 

Het wordt Detlev van Heest. Vraag me niet waarom. Intuitief. Vijftiger komt terug naar Nederland na vijftien jaar in Japan en Nieuw-Zeeland geleefd te hebben. Gewerkt als correspondent en redacteur, maar nooit carriere gemaakt. Berooid. Via via komt hij aan adressen om tijdelijk te wonen. Zijn vrienden zijn J.J.Voskuil  en Frida Vogels. Zo is hij ook bij uitgeverij Van Oorschoot terecht gekomen. Zijn meeste sollicitaties leiden tot niets en uiteindelijk wordt hij parkeerwacht in Hilversum, een beroep waar iedereen op neerkijkt en waarbij je de hele dag uitgescholden en bespuugd wordt.  Iedereen vindt hem aan lagerwal naar maar zelf is hij wel redelijk content. Hij is heel ijverig en wil veel bonnen schrijven (minstens 50 per dag). Hij is gortdroog en geestig.