dinsdag 10 september 2024

Vrouwenfeesten

In Trouw staat een verhaal over vrouwenfeesten. Lesbische feesten wel te verstaan. In Amsterdam-Westpoort. De foto die erbij staat kiepert me even terug in de tijd. Eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Toen had je dat ook. Vrouwenfestivals, vrouwencafés, vrouwenboekhandels, vrouwendemonstraties... Het besef dat wat vrouwen belangrijk vonden even veel waard was als wat mannen dominant verkondigden. Ik beleefde het eerst in Groningen en later in Amsterdam.

De linker vrouw op de foto doet sterk denken aan de toendertijd jonge Amerikaanse lesbische zangeres Joan Armatrading. Groot idool toen. En ook aan een mooi leuk en lief Arubaans meisje dat verliefd op mij werd en verkering met mij wilde. Ik was heel vereerd, maar vond dat ik daar niet op in kon gaan omdat ik niet 'zo' was. We hebben maanden om elkaar heen gedraaid, tot ze een andere vriendin kreeg. Toen had ik grote spijt. Ik heb haar laatst gegoogeld en ze is nu kunstenares te Haren (Gr.). Ik verloor haar uit het oog, maar er volgenden vele vrouwenfeesten. Nu is het veertig jaar later en als ik dit verhaal lees is er weinig veranderd. 

Een tijdje terug stuurde Zus4, die tegelijk met mij in Groningen studeerde, linkjes naar artikelen in de Groninger Gezinsbode (Nieuwsblad van het Noorden) over het archief van het vrouwencafé en de vrouwenboekhandel aldaar, Dikke Trui geheten. Toen. Dat archief werd overhandigd aan een stadsarchief, ofzo. Dikke Trui was een tijd mijn Umfeld. Ik was er niet actief, maar ik kwam er veel. Lezen. Dansen. Ik zag foto's van toen, maar ook foto's van de vrouwen nu. Inmiddels zeventig. Ik zal eens zoeken.


Geen opmerkingen: