woensdag 5 juni 2024

Festival

Met Peeq lunchen in de Noordertuin. Dat is een groot rommelig natuurvriendelijk horecading in het nieuwe hippe tuincentrum. Een concept dat waarschijnlijk circulair heet, met 'vintage'  meubeltjes in een chaotische weelderige tuinomgeving. Echt wel gezellig. En steeds populairder. Het is dat de lunches allemaal zo knetterduur zijn dat ik wat sceptisch ben. Maar Peeq en ik nemen gewoon samen één twaalfuurtje. Thaise aspergesoep, desembrood met oesterzwamkroketten met een omeletje erop en wat sla. De '(on)kruidenthee' komt uit een pakje.

Dan wandelen we in het Noorderpark Ruigenhoek. Daar is vorig weekend het jaarlijkse Soenda-festival (techno) geweest met ca 18.000 bezoekers, heel grootschalig. Peeq weet daar niet van en is alleen maar verbijsterd hoe haar lievelingspark geheel verragd is. Een schánde vindt ze het. Ik zeg: schrijf aan de gemeente! Al denk ik dat dat weinig zin heeft want zo lang als ik hier woon, en dat is alweer negen jaar, is dat festival er al.

Eenmaal thuis ben ga ik toch even googelen. Als ik Noorderpark Ruigenhoek zoek valt het onder de gemeente Utrecht, maar de toestemming voor dit festival valt onder gemeente De Bilt. Het park ten noorden van Overvecht is blijkbaar de verantwoordelijkheid van meerdere gemeenten. En de Provincie. En Staatsbosbeheer. En het Recreatieschap. Vandaar het rommelige karakter en steeds meer foeilelijke sportfaciliteiten. 

Hier denk je: geen burger van de deftige gemeente De Bilt, kilometers ten oosten van de A27, heeft last van dit festival, zoiets staan ze heus niet toe in de Biltse natuurgebieden Houdringe of Beerschoten. Hier lijden alleen de inwoners van de flattenwijk Overvecht onder.

Er is denk ik in het verleden veel over geklaagd, en de Gemeente De Bilt verdedigt zich nu dat dit het énige festival per jaar is dat ze toestaan, met strenge regels. Van 12-20 uur en dan Schluss. Maar als je de ravage ziet die zo'n festival achterlaat... Over een paar weken maar eens kijken of zich de natuur zich al een beetje hersteld heeft.

Geen opmerkingen: