dinsdag 18 juni 2024

Diana Blok

Ik ga weer eens naar het Cobra Museum in Amstelveen dat een tumultueus jaar achter de rug heeft, een bijna-faillissement, maar er heeft een wederopstanding plaatsgevonden en nu heet het Museum Cobra. Minder Cobra, meer moderne kunst, geloof ik. Ik vind het een fijn museum en Amstelveen is maar een half uur met de auto. Er hangt een tentoonstelling van fotograaf/beeldend kunstenaar Diana Blok. 'I challenge you to love me' heet die.

Diana Blok was erg opkomend en beroemd in de jaren tachtig en negentig. In mijn kringen toen. Ze deed veel met gender-issues, al heette dat toen nog niet zo. Toen spraken we over homo-lesbisch. Zij fotografeerde veel de grensgebieden van het mannelijke en vrouwelijke. 
Maar ze zette ook hele families naakt op de foto. En die kwamen in de krant. 

Ze is geboren en opgegroeid in Zuid-Amerika, Nederlandse vader en Argentijnse moeder. En op een gegeven moment naar Amsterdam verhuisd. Ik ben benieuwd wat er daarna van haar geworden is.ze zit wel een beetje in de hoek van Erwin Olaf met grootse verkleedpartijen (cross-acting). 

Die foto van haar ouders met het lange witte haar vind ik mooi. Haar laatste project is dat ze oude herfstbladeren fogografeert. Als beeldhouwwerken. 

Over het museum:

Over de tentoonstelling:

Geen opmerkingen: