woensdag 30 september 2009
Voor Annelies
Een keer nam Annelies me mee naar een concert van de cellist Pieter Wispelwey in de Noorderkerk. Ik kende het niet. Het was was mooi en zwaar en veel, ik vond het enorm eenzame muziek. Bijzonder dat ze mij dat liet horen. De kerk was koud, de bankjes waren kaal en recht. Na een uur was het (pas) pauze. We waren allebei opgelucht dat we naar buiten konden. En dat we het allebei wel genoeg vonden, een uur Pieter Wispelwey. Gingen we biertjes drinken en het leven doornemen in een volks café.
In Memoriam
In de jaren daarna vormden we met een aantal andere vrouwen de redactie van Surplus dat wij oprichtten. We hadden relatief veel succes voor zo'n onafhankelijk blaadje. Ik weet het nog goed: Annelies schreef haar eerste stuk over Elfriede Jellinek en later ook over andere Oostenrijkse schrijfsters. Ik herinner me het nog bijna letterlijk, zo mooi schreef zij. 'Nooit wil ik leven in land zonder havens', eindigde dat eerste stuk van haar. Ik hoef het niet eens op te zoeken. Nooit zou ik haar kunnen evenaren, wist ik. Ik was trots op zo'n vriendin.
Annelies was zo krachtig, zowel als persoon als in haar taal. Ze wilde schrijfster zijn. Ze heeft dan ook een paar romans uit gegeven: voor zover ik weet een bij Perdu, en twee bij Arena. Geweldig rijk van beeld en taal en zeggingskracht. Helaas brak ze niet groot door.
We hebben jaren nadat we niet meer samenwerkten nog wekelijks gebiljart bij café Agnes aan de De Clercqstraat, samen met Will. Uiteindelijk liepen onze levens uiteen en we verloren elkaar een beetje uit het oog. We bleven elkaar wel zien, maar meestal niet vaker dan eens per een of twee jaar.
De laatste jaren kreeg ze borstkanker. Het was heel zwaar. We mailden regelmatig: 'We moeten elkaar gauw weer zien', maar het volle leven eiste zijn tol, bij mij. Het kwam er nauwelijks van. We hebben elkaar een paar keer gesproken. Een keer at ik bij haar thuis met Stan, en de dochters Lisa en Maria. Ontzettend leuke dochters. En we zaten nog een keer op het terras van café De Pieper bij mij om de hoek. Zij was weer volop aan het werk, lerares Nederlands. De laatste foto van haar en mij (bij Eylders, waar ik gisteren was, gemaakt door de Rozenman) is gemaakt op 30 september 2006. Precies drie jaar geleden.
'Dit in mij, open water, ik ben het veer dat kruist van oever naar oever, dat touw en kettingen schuren laat, ik doe het woord vlees worden, mijn lijf dat dit naamloze telkens opnieuw leert spellen.' (Annelies Passchier) staat bovenaan de rouwkaart.
In Memoriam Annelies' school
Little Mozart
Het duurde nog wel drie jaar voor ik daadwerkelijk een piano kocht. Want ik dacht: Dit is waarschijnlijk weer zoiets wat ik per se wil en zodra ik het heb is de obsessie weg. Ik had geen idee of ik inderdaad wilde leren spelen.
dinsdag 29 september 2009
Opperheks
We maakten het ruwe materiaal voor de productie op een zaterdag in de Schouwburg te Antwerpen. Wat een dag! Jon kende een sleutelfiguur in die schouwburg en van hem mochten we uit alle kostuums kiezen. Claudia en Jon hadden alles tot in de kleinste details bedacht en voorbereid. Zij editten de film ook. Voor wie zich iets over de kwaliteit van de zang afvraagt: we playbackten. Het was zo'n dag die je niet kunt bedenken en die je dan ook nóóít zult vergeten.
Op het promotiefeest werd de film vertoond: Reenske was totaal verrast. Zoals ik het me herinner was het fantastisch, maar ik heb de film dus maar één keer gezien, in de feestroes. Sindsdien beloofde Claudine dat we allemaal een dvd zouden krijgen. Binnen een week. Nou over een maand dan. Dat is inmiddels zes jaar geleden.
The making of Amoriët
Licht en helder
Haar absolutie: het is allemaal niet zo erg, maar het effect wordt minder naarmate je meer zondigt. O ja. Je hebt jezelf ermee. En op de crèmpjes weet ze ook wat: uiercrème. Die is niet vet. Het gaat heel goed met mijn afvalrace. Dat was mijzelf ook al opgevallen, maar het is fijn als het op een wonderweegschaal wordt bevestigd. Ik doe het gemiddeld en dat is goed. Aan het eind (nog twee weken) ga ik misschien onthullen hoeveel ik afgevallen ben. Jullie mogen wel alvast gokken.
En dan brengt ze ineens mijn aura in. Om mijn hoofd is het geel en licht, zegt ze, alles komt heel licht en helder bij mij binnen, maar naarmate je meer naar beneden gaat wordt het blauwer en steeds donkerder. Ik moet meer buikademhalen en mijn energie naar mijn voeten laten stromen. Ze doet het allemaal voor. Dan is het wel weer tijd om naar huis te gaan. Ze heeft me nog magnetische pleisters mee voor op de arm. Ronde pleistertjes met een metalen puntje. Die drukt ze op de meridiaan. Die moet ik drie dagen laten zitten en af en toe 'met de klok mee' licht inmasseren.
Maar ze hééft er wat voor teruggekregen: de tip van de Avonturenspeelplaats in Het Twiske.
maandag 28 september 2009
Lichtgrijze derrie
Of deze lichtgrijze derrie in de vijvers mooi bedoeld is, of een uitwas met algen of iets dergelijks: weet iemand het? Maar de zon en de eenden maken er schitteren patronen van.
Reenske, die het afgelopen halfjaar erg aanhanger was van The Artist Way van ene Julia Cameron, heeft nu een nieuw leidraad van deze Cameron gevonden: Walking in this World. Elke dag twintig minuten wandelen om de geest open te maken en op nieuwe ideeën te komen. Ik ben helemaal voor wandelingen en frisse ideeën, maar ik heb zo wat reserves bij op zich heel aardse gezonde ideeën, die zo te gelde worden gemaakt. Maar ja, wat is er op tegen als mensen hun geld uitgeven voor aardse gezonde ideeën? Maar ik ben blij dat ik het idee zelf al bedacht had voor het mij via deze Cameron werd aangereikt.
Ondertussen kan ik voor alle beelden en patronen die ik in de buitenwereld zie (en die ik fotografeer en teken) mooi metaforen zien voor mijn huidige staat van zijn.
Pipetteren
zondag 27 september 2009
't Hart
Ik zag 't Hart een paar weken geleden bij Pauw & Witteman geanimeerd zitten vertellen over zijn jeugdvriend die al zijn vriendinnetjes afpikte. Heerlijk zoals die man kan beppen over en in zijn eigen werkelijkheid en systeem. Vroeger had ik weinig op met zijn vertellingen uit het steil-gereformeerde Maassluis, maar tegenwoordig kan ik echt genieten van het plezier waarmee hij erover verhaalt. Is hij gegroeid? Of ik? Wie zal het zeggen.
Want die steil-gereformeerde moeder is nu stokoud en dat ze alle pasalmen in de oude berijming uit haar hoofd kent en dat ongeveer de belangrijkste waarde in het leven vindt, dat wordt nu met een zekere liefdevolle nabijheid en afstand behandeld. In die zin lijkt dit boek een beetje op Jan Siebelink die Knielen voor een bed violen ook mooi liefdevol over zijn godsdienstwaanzinnige vader kon schrijven.
- Maarten 't Hart, Verlovingstijd, De Arbeiderspers, 303 p., 19,95 euro.
Kussengevecht
Er is echter één onvermoede lastige kant aan mijn nieuwe kussen, namelijk dat Vespa het óók een heel lekker kussen vindt en er 's nachts in slaagt ongeveer drievijfde van in beslag te nemen. Zo breng ik nu de halve nacht door met duwen en schelden: Vespa Weg! Nee Vespa! Vespa Flikker op! Niet dat dat helpt, want als ik in slaap val is ze zo weer terug.
Ik ben ineens intens blij en dankbaar dat Bobby niet óók op mijn kussen wil.
zaterdag 26 september 2009
Minderen
1936
De Domine van Urk
Die zou op Schokland preeken
Door 't ruischen van de zee
Was hij zijn preek vergeten
1946
De domine van Urk
Die zou op Schokland preeken
Door 't ruischen van het graan
Was hem zijn preek ontgaan
vrijdag 25 september 2009
De huisartsen des levens
Het gesprek heeft mijn oorspronkelijke dokter aan het denken gezet. Er ligt ineens een handgeschreven brief van hem in de bus. Dat hij er nog eens over nagedacht heeft en dat ik maar weer voor een breed bloedonderzoek naar het OLVG moet.
Mika
Toch is jong en veelbelovend en stralend niet de enige kwaliteit die telt. Ook van een een beetje aangevreten gehavende beetje achterdochtige hond kun je heel veel houden. Dat is een mooie gedachte voor deze vrijdagmiddag.
Straathonden
donderdag 24 september 2009
Vijfkamerkussen
Er komt bij kussens heel wat kijken! Zo is het neksteunkussen is (inter)nationaal gedeponeerd en heeft het vijf afzonderlijk aanpasbare compartimenten zodat het precies naar jouw lichaam kan worden aangepast. 'Bij het neksteunkussen ligt de spierontspanning aanzienlijk hoger dan bij andere kussens. De neksteun is gemaakt van Perfolatex. De zijcompartimenten zijn in een trechtervorm gemaakt. De vulling kan hierdoor niet naar achteren verschuiven zodat niet alleen de nek maar ook het hoofd de juiste ondersteuning krijgt. Het middencompartiment is iets lager dan de zijcompartimenten, zodat ook de rugslaper van een optimaal comfort kan genieten. Compartimenten C en E zijn door dit tussenschot gescheiden en zorgt ervoor dat de vulling niet kan verschuiven. Wie behoefte heeft aan een wat zachtere neksteun kan het kussen 180° draaien'. Daar ga ik dus maar voor.
De verkoper praat me ook nog twee molton kussenonderslopen aan. Ik word wel heel huishoudelijk van dergelijke projecten. Hoe heb ik ooit kunnen leven zónder neksteunkussen en zonder molton kussenonderslopen?
'Met Audrey...'
woensdag 23 september 2009
Pijnpunten
Terwijl Anneke heur Tante bezoekt in het Radboud Ziekenhuis dwaal ik door de winkelstraten van Nijmegen. Nog nooit heb ik zo'n saaie binnenstad meegemaakt, ik word er bijkans depressief van. Was dit een verkeerd idee? Is dit de aloude waarheid dat je jezelf meeneemt waar je ook naar toe gaat? Of is het mijn bloedsuikerspiegel die ineens enorm gedaald is? Dat kan heel goed met dat vet- en koolhydraatarme dieet, dat vandaag begonnen is. Volgens Anneke is dit de crisis. In Amsterdam en Utrecht zie je het nog niet zo, daar lopen de winkelstraten nog wel vol, maar dit is vreselijk. Niet alleen de straten, maar ook elke winkel die je binnenstapt is hartverscheurend leeg.
Dan lopen we een Zen-winkel binnen met mooie oosterse artikelen en daar staat onder meer een prachtig leermodel voor de Chinese arts/acupuncturist. 'Kijk', zeg ik tegen Anneke: 'Dáár heb ik pijn, en dáár en dáár en dáár'. Behulpzaam schiet ze een foto voor mijn blog. Dat is heel goed voor het humeur. Als er maar een verhaallijn in zit...
Eigenlijk had ik in plaats van de lege winkelstraten te beslenteren naar de tentoonstelling gewild in Museum Het Valkhof, genaamd 'De wereld van Katherina. Devotie, demonen en dagelijks leven in de 15e eeuw', maar die blijkt pas volgende week open te gaan. En zo eindigen we in een beeldschoon Park Kronenburg, met een oude torens, rotsparijen, waterpartijen, eenden en hertjes, die heel graag worteltjes lusten. Dan is de dag weer goed. Alleen dat Anneke groter is dan ik, wat ik pas op de foto ontdek, vind ik op de een of andere manier moeilijk te verkroppen.
dinsdag 22 september 2009
De Werkplek
De natuurgenezeres vroeg: 'Werk je eigenlijk op een pc of op een laptop?' Zij vindt zowel de houding als je typt op een laptop fout, alsook het feit dat je steeds met je vingertoppen midden in de elektrische straling van het apparaat zit. Zij is ook van de meridianen. Die beginnen in je vingertoppen. 'Neem een toetsenbord', zei zij.
Dus nu is de werkplek heringericht met toetsenbord en tablet. Het is wel sluw, zo'n supersonische pen. We zullen zien of het verlicht.
Twee Wijven uit het Oosten
Je kunt het!
Wat is dat dan, Bio-HCG+? HCG (humaan choriongonadotrofine) is een hormoon dat tijdens een zwangerschap door het embryo wordt geproduceerd. HCG staat in verbinding met het regelcentrum in de hersenen, de hypothalamus. Die stuurt een aantal functies aan, zoals de stofwisseling, eetlust en vetverbranding. Door het toedienen van een kleine hoeveelheid HCG wordt de hypothalamus beïnvloed. Deze activeert de vetverbranding en onderdrukt het hongergevoel.
De natuurgenezeres bezweert me overigens dat haar preparaat geen hormoon bevat, en dat het ook geen medicijn is, maar een vloeistof waarin 'frequenties' van HCG zitten. 'Het unieke van Bio-HCG+ is dat het alleen de frequenties bevat, maar niet het daadwerkelijke hormoon. Dit is mogelijk doordat het HCG door geavanceerde apparatuur is omgezet in een bio-energetische vorm. Aan de Bio-HCG+ worden extra frequenties van orthomoleculaire- / homeopathische- / Ayurvedische middelen en neurotransmitters toegevoegd die het afvallen positief beïnvloeden.'
'O', roept Leen, 'dat heeft Margriet van der Linden (Opzij/'Zomergasten') ook gedaan! Nu je die crème noemt herken ik het. Wat is die ervan opgeknapt! Die was dik!' Het is een mooi vooruitzicht. Ik hoop alleen niet dat ik van dat háár krijg.
maandag 21 september 2009
Ze is vandaag zo happy
'Are you happy?' sms ik rete-nieuwsgierig. 'Vandaag ben ik zo happy, zo happy, zo happy, ik ben behoorlijk happy, zo happy was ik nooit,' schrijft ze na een tijdje terug. Hè, héérlijk!
Bye bye geitenkaas
Helaas valt deze diëtiste, die van beroep eigenlijk natuurgenezeres is, ook weer onder de natuurgeneeswijzen. Dus dat budget is straks wel op. Volgend jaar maar een schaal hoger bij de ziektekostenverzekering, dan kan ik me wat ongeremder laten bepotelen.
Jordaanfestival
Het Jordaanfestival is sinds twee jaar op de kop van de Elandsgracht bij de Marnixstraat, waar het de Appeltjesmarkt heet - maar dat weet bijna niemand. Er zijn dit jaar veel en veel en veel te veel mensen geweest, hoor ik op AT5. Het zal wel komen omdat ik er nauwelijks was, maar ik heb er dit jaar helemaal geen last van gehad. Dat mag overkomen als non-nieuws, maar voor mij persoonlijk is het een bijzonder heuglijk feit. Even door de meute wringen op weg naar de Spaardammerbuurt, veel geblondeerde dames en heren op scooters en scootmobielen die midden op het kruispunt stilstaan, maar dat ben je 100 meter verder ook weer vergeten. Als ik thuiskom is het extra druk en 'gesellig' bij Café De Jordaan, maar de muziek is uit.
Nog even speur ik naar affiches op het caféraam waarop ze hun eigen Elandsgrachtfestival aankondigen, de plaag van mijn leven, doorgaans een week na het officiële Jordaanfestival, maar nergens zie ik ze hangen. Op internet kom ik er ook geen enkel bericht over tegen, zouden ze de strijd verloren hebben? Hebben alle klachten van de buurt eindelijk effect gesorteerd? Ik vind alleen iets over een Indoor Elandsgracht Festival in Marcanti Plaza. Yes! Volgend weekend rust!
zondag 20 september 2009
Autovrij
zaterdag 19 september 2009
De kunst van bij jou horen
Vandaag woon ik een huwelijksfeest bij van twee vijftigers die al 21 jaar samen zijn, al twee grote dochters hebben, en een akelige ziektegeschiedenis (kanker) achter de rug. Nu vieren ze temidden van hun familie en vrienden het leven. De liefde. De formaliteiten zijn eerder deze week al geweest, nu is het feest met veel prachtige toespraken en live muziek. Bride en groom, beiden hartstochtelijk koorzangers, zingen elkaar met grote liefde toe. Hij zingt haar 'Voor Haar' toe van Frans Halsema. Zo mooi, zo vol. Iedereen begint te sniffen. Zoveel liefde! En dat in het echte leven. Het is niet eens een film!
In de 'pauze' loop ik een ex-collega tegen het lijf die ik tien jaar niet gezien heb en wat doe je? We vatten de laatste tien jaren even voor elkaar samen. Werk, wonen. Verlaten, gescheiden, nieuwe liefdes, nieuwe (des)illusies... Ik vraag me af hoeveel mensen in de zaal zitten die zouden willen dat ze zo'n grote liefde hadden. 'Al die eenzamen hier', praat ik tegen Gilles naast mij, 'hoe voelen zij zich nu? Gesterkt door deze grote liefde? Of extra eenzaam?' 'Jij bent toch niet eenzaam?' vraagt hij ongerust. 'Nee, ik even niet' (ik zit tenslotte as we speak allerschattigst hand-in-hand met Bobby), 'maar hoeveel van de aanwezigen wel? Jij?' 'Ik ben al vijfendertig jaar samen', onthult Gilles, 'al vanaf mijn achttiende. Maar niet getrouwd. Inderdaad, je liefde met de mensen delen, het is misdádig.'
En natuurlijk is dat kleingeestig geneuzel. We gunnen natuurlijk het bruidspaar het leven en de liefde van harte, zeker na die onvoorstelbaar zware jaren, en we proosten hen - met de 200 andere gasten - stralend toe.
Claudia de Brey zong het lied ook bij Pauw & Witteman
vrijdag 18 september 2009
Guasha (2)
Ik wil het eigenlijk wel proberen, want stel dat het helpt, en dat ik uit onbekendheid niet naar zo'n behandeling durf. Maar ik heb toch het idee dat ik eerst naar de huisarts moet om te vragen wat hij ervan denkt. Ik vrees trouwens dat hij er helemaal niets van denkt omdat hij het niet kent. Misschien is het tijd voor afscheid en voor een andere huisarts.
De Amsterdamse guasha-therapeut houdt praktijk bij het antroposofisch gezondheidscentrum aan de Weteringschans. Die zeggen uit te gaan van de mens en niet van geïsoleerde klachten. Will vertelt dat ze wel eens bij een dokter daar is geweest die behalve regulier arts ook acupuncturist is. Dat spreekt mij wel aan. Misschien kan ik bij hem patiënt worden.
Sinds twee dagen ben ik officieel ziek thuis. Ik ben de halve dag aan het bellen met assistentes om afspraken te maken. Het kost veel moeite om alleen al tot assistentes door te dringen, want een beetje een dokterspraktijk heeft een telefooncentrale met keuzemenu's. Maar ja, als je na tien minuten geërgerd de hoorn op de haak gooit ben je nog geen stap verder. Volhouden. Dit is weer een kwestie van 'Doorzwemmen Jantje'. We komen er wel.
Artikel over Guasha bij Mei Mei Yu
Chez Favié revisited
De houten Disney-beelden krijgt Favié niet zo mooi opgeschilderd, maar totaal verweerd. Hij knapt ze zelf op. Dat inkleuren vergt nog heel wat interpretatie, by the way. Zo is er een beest bij dat een beetje op een krokodil lijkt, maar die heeft hij wit geschilderd. Hij weet niet welke Disney-figuur het is en of-ie groen had gemoeten.
donderdag 17 september 2009
Troubled Water
Naar de Algemene Beschouwingen kijken gaat na een paar uur ook vervelen. Hoe scoren de oppositieleiders? Gelukkig heb ik mijn Cineville-pas. Mooie verstikkende dramatische Noorse film gezien in Cinecenter: Troubled Water.
De hoofdpersoon - Thomas - is vrijgelaten uit de gevangenis waar hij acht jaar heeft gezeten voor kindermoord. Hij heeft deze moord altijd ontkend, en ziet hij zijn vrijlating als een nieuwe kans om iets van zijn leven te maken. Hij is een getalenteerd orgelspeler en wordt aangenomen bij een kerk in Oslo. Door zijn talent en zachtaardig karakter wordt hij al snel gewaardeerd door zijn omgeving.
Thomas heeft zijn verleden geheim gehouden, maar de waarheid komt boven water wanneer op een dag een lerares met haar klas de kerk komt bezoeken. Ze herkent de orgelspeler als de man die veroordeeld was voor de moord op haar zoon. De nog altijd door verdriet achtervolgde moeder kan niet accepteren dat hij een nieuw leven heeft weten op te bouwen en raakt door hem geobsedeerd. Als Thomas een verhouding krijgt met de pastor Anna, die een zoontje heeft dat sprekend op het slachtoffertje lijkt, werkt de film langzaam naar de verstikkende climax toe. Het grote thema van de film (kunnen we vergeten en vergeven) komt hard aan: misschien moeten we vergeven, maar soms is dat te veel gevraagd.
De titel van de film verwijst naar de beek, waar het jongetje voor het laatst is gezien, maar ook naar de hartverscheurende versie van Bridge over troubled water die Thomas op het kerkorgel speelt. Paul Simon en God bieden misschien een béétje troost, maar uiteindelijk is iedereen op zichzelf aangewezen.
Burlen
Hóór je dat dan niet? vragen Zuslief en Zwager ongelovig. Nee ik hoor het niet, het burlen. Nacht na nacht die ramen open. Maar weet ook niet hoe het klinkt en waar ik naar moet luisteren. Het was echt heel hard, zeggen ze. Stamp dan op de vloer als je het weer hoort, zeg ik. De laatste nacht wordt Bobby er wakker van. Hóór je het niet? Nee ik hoor niets. Nou misschien toch, dit geluid?
De laatste avond maken we grappen over het aanstaande verjaardagsfeest dat Zuslief staat te wachten met maar liefst 73 gasten. Ze vindt het wel jammer dat wij er niet bij zijn, want wij zijn echte aanjagers en hebben altijd goede ideeën voor vermaak. Zoals: Kun je de gasten niet een wedstrijd burlen laten doen? O Henk! Wat burl jij prachtig. Burl nog wat méér! Of een dropping diep in de uitgestrekte bossen? Of beter nog: we droppen de oma's in de bossen en dat de gasten ze dan zoeken. We snikken van het lachen, o wat zijn wíj leuk. Kwik luistert met ongelovig opengesperde ogen naar dit stadse slap geouwehoer.
woensdag 16 september 2009
Blub blub
Als we thuis komen blijkt mijn camera verdronken, met alle prachtige foto's van het droomreisje naar Mecklenburg Vorpommern. Dat wordt de komende dagen onderzoek doen bij de diverse verzekeringen, of er nog wat geld te vinden is.
maandag 14 september 2009
Mais
Die mais is niet alleen voor de koeien als voer, maar ook voor de Biogasanlage die boer na boer nu aan het bouwen is. Grote ronde tonnen waar mest en mais in liggen te gisten, wat allemaal energie voor het dorp oplevert en dus omzet, die ze goed kunnen gebruiken sinds de gehalveerde melkprijs. Bij het bedrijf van Zuslief en Zwager wordt er ook één gebouwd: drie grote ronden betonnen vloeren liggen al klaar. Zou de mest wel gisten zonder mais?
Naar het plaatje kijkende: het lijkt hier wel Amerika. Toch?
Mecklenburg Vorpommern
De bermen onderweg zijn doorwoeld door de wilde zwijnen, maar in het echt komen we ze niet tegen. Een (1) ree slechts zien we. En twee kikkertjes. Waarom deze deelstaat Mecklenburg-Vorpommern niet populairder is bij Nederlandse toeristen die van rust en ruimte houden, vragen wij ons af: al die prachtige wijdsheid en leegte, de bossen, de meren, de mooie stadjes, de rijke geschiedenis, de fantastische kust...
Nog even over het wild: volgens Zwager burlen de edelherten elke nacht. Dat doen ze twee weken per jaar, als ik het wel heb, dus dit is heel speciaal. Ik heb niets gehoord en zet ´s nachts de slaapkamerramen wijd open om deze ervaring niet te missen. Best koud, maar voor de natuurervaring moet je wat over hebben. Nog een nachtje waken!
Brieven
Zij correspondeerden vanaf 1951 tot de dood van Van Oorschot in 1987. Toen het begon probeerde Van Oorschot haar dus over te halen nieuwe gedichten te leveren, en veel van de eerste jaren van de correspondentie draaide om dat thema, maar zij liet zich niet overhalen. Soms is ze bijna zover, maar dan trekt ze zich toch weer terug. Met de jaren neemt de correspondentie in diepgang toe. Steeds meer levensthema´s komen aan de orde. Hoe die twee over hun leven schrijven is mooi, de spanningen rond de zelfmoord van Van Oorschots eerste zoon zijn mooi, het conflict tussen vader en zoon Van Oorschot over geld, dat komt nooit meer goed, en hoe ze mededirecteur Gemma Nefkens buiten schot proberen te houden. En uiteindelijk de thema's aftakeling, ziekte en dood, vooral van de oude Van Oorschot. De brieven zijn goed geannoteerd, maar je komt uiteindelijk niet veel meer feiten te weten dan dat Vasalis en Van Oorschot er over en weer over schrijven.
Vasalis kende ik al, maar nu wil ik ook alles wel van de Van Oorschotjes lezen.
zondag 13 september 2009
Feestartikelen
Ik val een keer bijna van de trap af, want het valt niet mee om met en onzichtbare nylondraadjes, schaar en plakband ver boven je in de weer te zijn. Leesbril op en af. Want als ik met de leesbril (+2,5) bovenop sta te wiebelen om de onzichtbare draadjes vast te knopen en ik kijk per ongeluk naar beneden, dan golft de vloer ver weg en vaag.
Seebruecke
zaterdag 12 september 2009
Lijstenmaker op zee
Het werd natuurlijk een enorm nippertjesgedoe, maar wel weer hilarisch: breedgrijnzend ´n beetje afdingen bij de medewerkers van Ex (`Ik krijg altijd 50% korting´), bestellen, grijnzend een te snel tijdschema doordrukken, en alles ging goed. Vlak voor vertrek kon ik de stapel lijstjes in de bolide leggen.
Jeugdvoetbal
donderdag 10 september 2009
A human condition
Nog een muziekje. Muziek is het enige wat er echt toe doet, zegt ook mijn nieuwe jazzvriend. En dan niet ingeblikte muziek, zegt hij, maar muziek met een ziel.
Ik ben bijna op weg naar het verre oosten. Hoogste tijd om nog even de iPod bij te laden, op naar de 3000 nummers. Lucinda Williams ('Essence') komt er op, Anne Sofie von Otter ('I let the music speak'). Een tuiltje wereldmuziek. Een van de artiesten die nu ook integraal in de collectie mag is k.d. lang. O! Zes cd's heb ik. Het oudere werk. Voor wie ook van haar houdt: er staan mooie nummers op YouTube. 'Feeling unfullfilled is a human condition', zegt ze, schalks lachend. Of zegt ze: 'The human condition'?
woensdag 9 september 2009
Sjamanisme als vorm van rebellie
dinsdag 8 september 2009
Troost
'Wat is uw enige troost, beide in leven en in sterven?' luidde vraag 1 ooit bij catechesatie. De Dordtse Leerregels, geloof ik. Ze stonden achter in het psalmboekje, dus als je niet naar de preek wilde luisteren zocht je bijvoorbeeld daar afleiding. Zo'n tekst komt dan zomaar in zijn geheel weer bovendrijven. Het antwoord mag u overslaan, maar het klonk aldus: 'Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, niet mijn, maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus Christus eigen ben, Die met Zijn dierbaar bloed voor al mijn zonden volkomenlijk betaald en mij uit alle heerschappij des duivels verlost heeft, en alzo bewaart, dat zonder den wil mijns hemelsen Vaders geen haar van mijn hoofd vallen kan, ja ook, dat mij alle ding tot mijn zaligheid dienen moet; waarom Hij mij ook door Zijn Heiligen Geest van het eeuwige leven verzekert, en Hem voortaan te leven van harte willig en bereid maakt.' Dat er zulke tekst in je hoofd zit! Maar dit terzijde.
Vrouwenvoetbal. Als ik zondagavond zit te kijken - best moeilijk als je alle speelsters nog niet van elkaar kunt onderscheiden, ze hebben allemaal een paardenstaartje - wordt het steeds spannender. Bobby had de hele week gekeken op Eurosport en had zich opgewonden dat Studio Sport ze helemaal had laten liggen en er pas op was gesprongen toen bleek dat de kijkcijfers bij Eursport zo toegenomen waren. Tijdens de verlenging begin ik allemaal sms-jes uit te zenden naar wie ik inschat dat ze ook zitten te kijken. 'Ik kan het niet aan als ze penalty's moeten gaan schieten!' Sms-en we. Maar als de Engelsen een minuut voor tijd hun tweede goal hebben zijn we toch enorm teleurgesteld.
Het is fijn om ze zo vrolijk door de poortjes van Schiphol te zien komen, verrast door de grote media-aandacht. Ik lig helaas al geheel onder zeil wanneer ze bij Pauw & Witteman optreden.
maandag 7 september 2009
Lieder im Freien zu singen
Raak aan de praat met een paar goed Nederlands sprekende Duitse jongeren, vrijwilligers bij dit festival. Zij vertellen dat dit RIAS-koor van oorsprong het radio-koor was van West-Berlijn, het is in 1948 opgericht als koor van de radio-omroep in de Amerikaanse sector (RIAS Berlin). Als we daar grapjes over maken ('You're now leaving the American sector' klonk het immers in de ondergrondse) zegt het meisje: 'Liever niet doen. Dat was niet leuk.' Ik heb het idee dat zij van ná de Wende is, maar blijkbaar ligt die naoorlogse tweedeling van Duitsland ook bij de jonge generatie nog steeds gevoelig.
Na afloop blijven meer mensen napraten. Als je ze mag geloven is het festival dit jaar minder bezocht dan andere jaren. Het is een beetje raar om Mendelssohn en Haydn op een festival Oude Muziek te luisteren. Liever wil de liefhebber van 'oude muziek' óudere muziek. Middeleeuws, renaissance, barok.