donderdag 24 september 2009

Vijfkamerkussen

Nieuw woord geleerd voor Galgje dat niemand denk ik raadt: 'Vijfkamerkussen'. Vandaag is een van de projecten: een nieuw kussen. Het ligt niet meer lekker op de huidige stapel. Ik heb een beetje prinses-op-de-erwt-bed met veel kussens, dat ziet er lekker behaaglijk en luxe uit. Ik heb van alles: veren kussens, synthetische kussens, dikke kussens, dunne kussens... Zo in de loop der jaren vergaard. Nu met de huidige staat van pijn(tjes) voldoet de stapel echter niet meer. Aan het eind van de nacht liggen de kussens overal.

Eerst ga ik - zuinig als ik ben - naar een kussen-discount (óók een goed woord voor Galgje) in de Kinkerkstraat, genaamd Bed4Less, maar al op de stoep van deze winkel besluit ik dat ik naar een speciaalzaak moet. Zoeen met bedden waar je op mag liggen en in slaap vallen. Ik ga naar een beddenspecialist Het Bed op de Bilderdijkstraat. De etalage en de website ogen heel chique, maar eenmaal binnen staat hier ook een treurige winkelier. Is het ook crisis in de beddenhandel?

'Ik heb last van mijn armen schouder en nek en wil graag een nieuw kussen', zeg ik. 'Ik denk dat u een nieuw matras nodig heeft', zegt hij. 'Nee', antwoord ik assertief: 'ik wil graag een nieuw kússen.' Hij heeft wat slaapkamerkasten met op elke plank een kussen. Hij weet er van alles over uit te leggen, wat ik niet onthoud. 'Kan ik ze uitproberen?' En dan mag ik in een allertreurigste kelder op zo'n bed liggen (met plastic zeiltjes aan het voeteneind, zodat ik mijn schoenen niet uit hoef) kussens uitproberen onder het toeziend oog van een treurige kussenverkoper. Je zou lekker willen knoedelen, op de rug, op de ene zij, de andere zij, kijken of je in slaap zou kunnen vallen zoals in die geestige Hastens reclame, maar deze man is wel een stoorzender. Na wat geheen en weer ga ik met het 'vijfkamerkussen' naar huis, een zogeheten 'neksteunkussen'.

Er komt bij kussens heel wat kijken! Zo is het neksteunkussen is (inter)nationaal gedeponeerd en heeft het vijf afzonderlijk aanpasbare compartimenten zodat het precies naar jouw lichaam kan worden aangepast. 'Bij het neksteunkussen ligt de spierontspanning aanzienlijk hoger dan bij andere kussens. De neksteun is gemaakt van Perfolatex. De zijcompartimenten zijn in een trechtervorm gemaakt. De vulling kan hierdoor niet naar achteren verschuiven zodat niet alleen de nek maar ook het hoofd de juiste ondersteuning krijgt. Het middencompartiment is iets lager dan de zijcompartimenten, zodat ook de rugslaper van een optimaal comfort kan genieten. Compartimenten C en E zijn door dit tussenschot gescheiden en zorgt ervoor dat de vulling niet kan verschuiven. Wie behoefte heeft aan een wat zachtere neksteun kan het kussen 180° draaien'. Daar ga ik dus maar voor.

De verkoper praat me ook nog twee molton kussenonderslopen aan. Ik word wel heel huishoudelijk van dergelijke projecten. Hoe heb ik ooit kunnen leven zónder neksteunkussen en zonder molton kussenonderslopen?

Geen opmerkingen: