maandag 7 september 2009

Lieder im Freien zu singen

Ton Koopman blijkt niet het echte afscheidsconcert van het ferstival Oude Muziek, want zondagmiddag is er nog een optreden van het Berlijnse RIAS Kammerchor in de Geertekerk. Het zingt Mendelssohn: koorliederen, motetten en psalmen. 'Lieder im Freien zu singen', zo noemde Mendelssohn zelf zijn drie bundels op.41, 48 en 59 uit de jaren 1830-1843. Het zijn in totaal achttien 'wereldlijke liederen' voor vierstemmige gemengde koorbezetting. Liederen om te zingen in de openlucht, een Duits verschijnsel dat de amateuristische muziekbeoefening situeert in een gezonde omgeving van gezonde boslucht, wandelschoenen en boterhammen in de rugzak. Het zijn geen kampvuurliedjes, overigens.

Hoe dan ook, het Rias Kammerchor zingt schitterend. Loepzuiver. Voor wie het wil luisteren: bij iTunes is natuurlijk van alles te vinden. Het koor heeft vele cd's gemaakt, uitgegeven bij Harmonia Mundi France. Het heeft veel internationale prijzen gewonnen, zoals de Grand Prix du Disque, een Académie Charles Cros, een Edison Award, een prijs van de Deutsche Schallplattenkritik en een Cannes Classical Award.

Raak aan de praat met een paar goed Nederlands sprekende Duitse jongeren, vrijwilligers bij dit festival. Zij vertellen dat dit RIAS-koor van oorsprong het radio-koor was van West-Berlijn, het is in 1948 opgericht als koor van de radio-omroep in de Amerikaanse sector (RIAS Berlin). Als we daar grapjes over maken ('You're now leaving the American sector' klonk het immers in de ondergrondse) zegt het meisje: 'Liever niet doen. Dat was niet leuk.' Ik heb het idee dat zij van ná de Wende is, maar blijkbaar ligt die naoorlogse tweedeling van Duitsland ook bij de jonge generatie nog steeds gevoelig.

Na afloop blijven meer mensen napraten. Als je ze mag geloven is het festival dit jaar minder bezocht dan andere jaren. Het is een beetje raar om Mendelssohn en Haydn op een festival Oude Muziek te luisteren. Liever wil de liefhebber van 'oude muziek' óudere muziek. Middeleeuws, renaissance, barok.

Geen opmerkingen: