maandag 14 september 2009

Mais

Een plaatje dan nog, van de mais. Zelf geschoten. Het gaat niet zo goed met de mais in Mecklenburg Vorpommern, het is als ik Zuslief mag geloven in het Oosten - voorbij de Elbe - dit jaar veel te droog.

Dit veld valt zo te zien nog wel mee, maar we zijn inderdaad op weg naar hier langs veel uitgedroogde maisvelden gereden. Een heel verschil met de zwaargroene maisvelden in Nederland (waar tegenwoordig middenin allemaal wiet geteeld schijnt te worden, hoorde ik laatst op de radio). Geen idee of dat in Duitsland ook speelt. Die verdorde mais is een zoveelste tegenvaller - naast de lage melkprijs.

Die mais is niet alleen voor de koeien als voer, maar ook voor de Biogasanlage die boer na boer nu aan het bouwen is. Grote ronde tonnen waar mest en mais in liggen te gisten, wat allemaal energie voor het dorp oplevert en dus omzet, die ze goed kunnen gebruiken sinds de gehalveerde melkprijs. Bij het bedrijf van Zuslief en Zwager wordt er ook één gebouwd: drie grote ronden betonnen vloeren liggen al klaar. Zou de mest wel gisten zonder mais?

Naar het plaatje kijkende: het lijkt hier wel Amerika. Toch?

Geen opmerkingen: