zondag 27 september 2009

't Hart

De afgelopen weken heel wat boeken ter hand gehad, maar de meeste waren ongevraagd ter redactie gekomen en ik was er blijkbaar niet echt gemotiveerd voor was. Deze Verlovingstijd van Maarten 't Hart koop ik. Niks digitaal, gewoon in de boekhandel op de hoek. Die gaat er dan ook wel in. Echt genieten.

Ik zag 't Hart een paar weken geleden bij Pauw & Witteman geanimeerd zitten vertellen over zijn jeugdvriend die al zijn vriendinnetjes afpikte. Heerlijk zoals die man kan beppen over en in zijn eigen werkelijkheid en systeem. Vroeger had ik weinig op met zijn vertellingen uit het steil-gereformeerde Maassluis, maar tegenwoordig kan ik echt genieten van het plezier waarmee hij erover verhaalt. Is hij gegroeid? Of ik? Wie zal het zeggen.

Want die steil-gereformeerde moeder is nu stokoud en dat ze alle pasalmen in de oude berijming uit haar hoofd kent en dat ongeveer de belangrijkste waarde in het leven vindt, dat wordt nu met een zekere liefdevolle nabijheid en afstand behandeld. In die zin lijkt dit boek een beetje op Jan Siebelink die Knielen voor een bed violen ook mooi liefdevol over zijn godsdienstwaanzinnige vader kon schrijven.

Dit is allemaal geestig en bizar, fictie en waarheid lopen vast goed door elkaar: de beste vriend die alle vriendinnetjes afpikt, vanaf het prilste begin in de kleuterschool tot in lengte van jaren. Twee boezemvriendjes/vrienden die elk de ander heel hoog hebben en de loef moeten afsteken. Heerlijk boek. En tamelijk gênant, maar ik moet steeds ook heel erg lachen om alle poepverhalen uit zijn jeugd. Het is niet alleen geestig en onderhoudend. maar het zit ook zeer knap en hecht in elkaar gevlochten.

- Maarten 't Hart, Verlovingstijd, De Arbeiderspers, 303 p., 19,95 euro.

Geen opmerkingen: