zondag 6 september 2009

Wijsheid en geluk

Raar om te merken - wat je vaak hoort maar wat als het over anderen gaat niet altijd tot je doordringt - hoezeer je wereld kleiner wordt als je pijn hebt. Het Journaal wil bijna niet en de kranten interesseren me ook nauwelijks. De grote buitenwereld hoeft even niet, maar verhandelingen over mens & gevoelens zijn daarentegen zeer welkom. En laat mij maar met mijn boekje op de bank. Dit De Lachende Boeddha werd me anderhalve week geleden aanbevolen door de craniosacraal-therapeute, naar wie ik helaas pas over twee weken weer toe mag... Ze heeft me nieuwsgierig gemaakt naar Chinese gezondheidsfilosofie. Dit zou een toegankelijk boek zijn, naar de westerse mens toegeschreven.

De meeste boeddhabeelden hebben een strenge ascetische uitstraling, maar de Chinese láchende boeddha is een enorme vetzak, die breeduit ontspannen lacht terwijl een kudde kinderen over hem heen krioelt. De dikheid en de kinderen symboliseren materiële en geestelijke overvloed, het goede gezegende leven van iemand die de geheimen van het bestaan doorgrond heeft en nu met volle teugen geniet van al het goeds dat het leven te bieden heeft.

In het westerse denken over ziekte en gezondheid overheerst volgens deze auteurs een materialistische opvatting. Aan lichamelijke aandoeningen wordt een materiële ofwel stoffelijke oorzaak gekoppeld. De westerse gezondheidszorg legt bij ziektebeelden het verband tussen de aandoening en zaken die daar een negatieve invloed op uitoefenen zoals roken of teveel eten. De Chinese traditie ziet veranderingen als het hogere principe. En elke verandering is een vorm van energie. Zodra energie niet meer vrij kan stromen ontstaan blokkades die klachten kunnen veroorzaken. Negatieve emoties spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze blokkades en hebben een belangrijke invloed op iemands energiehuishouding en conditie.

Dit boek behandelt het bereiken van de staat van 'wijsheid en geluk' door het opheffen van emotionele blokkades. Er worden vijf grote negatieve emoties onderscheiden: woede, angst, verdriet, onrust en tobben. Die hangen samen met vijf energiesystemen: de nier-, milt-, lever-, hart- en long-energie. Alles doornemende val ik denk ik deels onder het 'hout'-type val en deels onder het 'hart-type'. Het hout-type heeft als positieve energie creativiteit en als negatieve emotie 'woede'. Het hart-type heeft als positieve kracht vuur en enthousiame en als negatieve emotie 'onrust'. Bijzonder, dat 'onrust' als emotie wordt gezien. Het fijne van het hart-type is de tomeloze energie en de gave om diepe verbindingen aan te gaan, maar goed, dit kan ook uit de hand lopen.

Er zit een werkboek bij met oplossingen. Om maar even kort door de bocht te gaan. Eerst is het de kunst om in het 'hier-en-nu' te leven en de emoties in het lichaam te registreren en aandacht te geven, maar uiteindelijk is het voor het hart-type goed om veel te ontladen, veel te lachen, dansen en verliefd te worden. Als de emotionele blokkades zijn opgeheven liggen wijsheid en geluk in het verschiet!

Geen opmerkingen: