dinsdag 28 april 2009
Genderdysforie
Vati's tweede Opel
De auto's mijner jeugd. Vati begon met een donkergrijze Opel Record. Toen déze Opel Record station. Daarna als ik het wel heb een schitterende witte slee: een Opel Kaptein. Een slagschip. Toen kocht hij een witte Citroen CX, opvolger van de Snoek.
Mijn eigen rijtje is een rijtje Japanners - waar francofielen wel eens schamper over doen - maar ik hou van Japanners. Lekker ordi. M'n eerste was een Nissan Sunny (petrol), m'n tweede een Nissan Almera (groen), toen kreeg ik een Nissan 100NX (donkerrood, net open dakje) en nu dus een Toyota Celica (donkerblauw).
Oranjegerokt
maandag 27 april 2009
Eerwaarde, ik ben ziek!
Mijn vlakke land
De cd 'Niet ik' van Cherry Wijdenbosch is gearriveerd. Dat is fijn thuiskomen. Op de bank. Liggen. Luisteren. Meelezen. Cherry heeft een kanaal op YouTube, waar dertien filmpjes op staan. Filmpjes uit de jaren negentig, zeer professioneel gemaakt, zoals bovenstaand filmpje, maar ook een paar filmpjes van vorig jaar van een optreden in Museum Oudaen, onderbelicht, onscherp, maar niet minder roerend. Gaat dat zien.
Geroezemoes
Om mij geestelijk voor te bereiden lees ik vast de Verordeningen van de Gemeente. Op 29 april mogen de buitenpodia vanaf 12 uur worden opgebouwd en overlast bezorgen mag van 19 uur tot 01 uur. Op 30 april zelve mag er om 12 uur worden begonnen met de herrie en die mag duren tot en met 21 uur. Dus tegen 23 uur kan ik waarschijnlijk wel weer op huis aan, wadend door de dronken provincialen en meters plastic bierbekers.
zondag 26 april 2009
Workmate
Dit weekend blijkt het behalve voor al die dingen die ik nog niet heb óók tijd voor de workmate. Naar de Praxis om mij te informeren over de workmate. Van Black & Dekker hebben ze workmates van 85 euro, 125 euro en 155 euro. Natuurlijk is die van 155 euri de beste met de meeste mogelijkheden. Maar we hoeven alleen maar een rookmelder-op-het-lichtnet (gemeenteverordening) ophangen en van een blokje resthout een rondje zagen raspen en vijlen.
'En heb je wel een waterpas?' vraagt Frances, die een beetje onder de vlekken zit vanwege de verbouwing. Groom is aan het stuken. Ze is heel trots op Groom, maar zelf is Groom niet helemaal tevreden. Er zit een bult in het stukwerk. Niet dat het Frances opvalt, die is voornamelijk trots en verheugd dat er wéér een werkje af is, maar Groom houdt telkens de waterpas er langs...
Kyrie
Ben weer in De Papegaai en het Ensemble Raphael zingt deze zondag (derde Paaszondag) de Missa Secunda Pontificalis van Lorenzo Perosi. O! het koor zingt zo mooi! Jammer dat er op YouTube niet een uitvoering terug te vinden in een vergelijkbare kleinschalige setting. Dit is het Heilig Hartkoor uit Boxtel. De muziek is hoe dan ook ook schitterend.
zaterdag 25 april 2009
Kennemer koeien
De mal 'professionaliteit'
Ooit heeft ze wel het vak Medische Psychologie gehad, bijvoorbeeld over hoe je slecht-nieuws-gesprekken voert (niet zeggen: 'Wat denkt u zelf dat u hebt?' maar direct: 'Ik heb slecht nieuws voor u, u heeft kanker'), maar het ging/gaat nooit over hoe je omgaat met de emoties die jou zelf bevangen. De verpleegkundigen hebben daar meer vaardigheden over, maar zij heeft het idee dat je daar als arts weer verre van hoort te houden, want je staat in hiërarchie boven hen. Jij moet hen leiding geven. Dus die mogen jouw emoties niet zien, zegt Nichtje. Hebben jullie daar dan geen ondersteuning voor in de opleiding? Is er geen coach? Decaan? Ervaringsgroepje? Niet dat ze weet. Misschien is het er wel, maar als dat al zo is, dan wordt dat niet uitgevent.
donderdag 23 april 2009
Martin Bril
Net naar de jongenswereld van Martin Bril en zijn vrienden gekeken in De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk, Bart Chabot, Joost Zwagerman, Mai Spijkers, Jan Mulder. Hij schreef mooie stukjes en hij was een flamboyante figuur. Opmerkelijk dat schrijvers zoveel kunnen betekenen, voor lezers, voor collega-auteurs. Ik las hem ook wel, niet zoveel, want geen Volkskrant, maar wel altijd verrast. Was hij een Carmiggelt? Een van de Grootste Schrijvers van Nederland?
Het grote bijna nationale treuren roept op de een of andere manier herinneringen op aan de dood van Herman Brood, Theo van Gogh en André Hazes. Toen was er ook zoveel eindeloze bewondering en waren er zoveel goede vrienden. Of wordt het alleen maar zo groot gemaakt omdat het vriendjes in de media betreft?
Moet je daarover miepen mens, denk ik, wanneer ik toch ook even vaststel dat de vrouwen in deze uitzending weer vrijwel afwezig zijn en alleen maar figureren als verzorgster, muse en fan. Alsof er niets veranderd is.
Lucie de Pusie, Hannie de Prannie en Leen Dikke Teen
Riemer gaat binnenkort met papa Frans naar de Efteling en heeft al documentatie voor de voorpret. Kijk, daar ga ik straks met papa Frans in de Achtbaan. Hij knipt en plakt Efteling-meuk dat het een lieve lust is. Dat moet op karton geplakt en dan gaan we propjes schieten. Wat is het hier gezellig. Mogen wij hier niet wonen? vraag ik. Alleen is ook maar alleen. Leen vindt het goed.
Na het eten wordt de taakverdeling doorgenomen. Riemer mag zeggen wie wat doet. Hij kijkt de tafel een paar keer rond en deelt dan zijn besluit mede. Lucie de Pusie mag met Riemer tanden poetsen. Leen Dikke Teen mag met Riemer plassen, zelf gaat hij uitkleden en pyjama aantrekken en Hannie de Prannie mag hem voorlezen. Dat levert nog weer wat gedoe op, want du moment dat de kraan loopt moet hij plassen en kan hij niet meer tanden poetsen. Mama Leen te halen, ziet dat zij een toetje voor ons brouwt, wil hij ook... Uiteindelijk heeft hij twéé keer tanden gepoetst. De volgorde van het avondritueel verandert ook steeds.
Het is allemaal zo gezellig en geanimeerd dat ik al onze conversaties vergeet op te slaan in mijn geheugen. Er is ongetwijfeld weer veel meldenswaardigs gezegd, door ons alle drie. Ik kan het alleen niet meer navertellen. Alleen weet ik nog dat we een tijdje hebben zitten kijken op Twitter, naar wat ik allemaal gedaan had. Leen, die bij een zeker Weekblad werkt, weet nog niets van Twitter. Ze is zo enthousiast (niet zo zeer over mijn bijdragen, maar wel over schrijfster Maaike Schutten op Twitter) dat ze het morgen bij hun Redactieberaad gaat inbrengen. Wedden dat volgende week hun Weekblad ook twittert?
Pseudo
- Persvak? Het is toch geen voetbal? En mag ik mij dan niet meer bewegen.?
- Nee dan mag u zich niet meer bewegen.
- Dat is toch zeker een grap.
- Nee dat is geen grap.
Ik stap naar de Directeur en het andere Bestuurslid, waar ik Goede Vrienden mee ben, die daar niet van weten, maar die het ook niet belachelijk vinden en al helemaal niet snappen dat ik dat belachelijk vind en dat ik weer weg wil.
Op Twitter maak ik denk ik wel een paar nieuwe vrienden. Ze denken dat het fake is, maar het is echt! Leve de Republiek, twittert Enno terug.
woensdag 22 april 2009
Utrechts Nieuws
Elsevier
Bien komt wat overleggen en ik reageer wat wazig: 'Sorry hoor, ik ben een beetje van slag van die Elsevier-nieuwsbrief. Het kabinet staat op vallen, zegt Elsevier. Heb ik wat gemist?' 'O!' zegt ze opgelucht, 'heb jij dat ook? Al die anti-PvdA-berichten. Ik ben elke keer wóedend Zullen we ons de-abonneren?'
dinsdag 21 april 2009
Een einde aan de schaduwen
Even tussen al het werkgedoe en andere dringende kwesties een mooi heilig muziekje door. De knapen zingen: 'Panis angelicus / fit panis hominum / Dat panis coelicus / figuris terminum: / O res mirabilis! / manducat Dominum / pauper, servus et humilis.' Ofwel: 'Brood van de engelen / wordt het brood van mensen / Het brood van de hemel maakt / een einde aan de schaduwen / O, groot wonder! dienaren, arm en nederig / nuttigen hun Heer.' Geen idee waar het over gaat. De eucharistieviering waarschijnlijk. Maar o wat mooi. De knapen zijn van het Philips Boys' Choir, Norbury, UK. Opgenomen in juli 1987 voor hun eerste album Sing For Ever in 1988. De solozangers heten Jaymi Bandtock en Sam Harper.
Of-of of en-en?
Maar gisteren hoorde ik iemand die er verstand van heeft vertellen dat in Amerika zelfs 40+-vrouwen - de groep van wie men het blijkbaar het minst verwachtte - óók massaal verliefd zijn geworden op de Kindle. Hij is altijd online. Je kunt anywhere any time mooie boeken uit de lucht plukken. Je hebt maar een heel klein beetje tas- en kofferruimte nodig. In oktober 2008 te Frankfurt blogde ik er ook al opgewonden over.
Zeven Dames en een Heer
Wie zijn dat allemaal? Sommigen van hen figureren als personage op dit blog: te weten Vinnie, Bien, RoRo7 en Nieuwe Baas. Moet u maar raden wie ik ben en wie wie is. De functies (van boven naar beneden): Chef Nieuws, Marketeer, Eventcoordinator, Eindredacteur, Redacteur, Redactie-Assistent, Hoofdredacteur, Uitgever.
Het luide lachen blijkt inderdaad over mij te gaan, en om preciezer te zijn: over de foto's van Nieuwe Baas en mij, waar wij hand in hand door het veel te koude aprilzeewater darren. Gillend. Twee meisjes. Ik plaats er één van. Als ik de mensheid daar zó vrolijk mee kan maken...
Vrienden voor het Leven
Vorig jaar bij de Jaarvergadering werd ik bij de State of the Union een soort van publiekelijk afgemaakt. De Voorzitter - doorgaans een héél prettige aardige man - las een gelijkhebberig Opstel voor. Ik had een column geproduceerd die zo onwelgevallig was, dat hij mijn naam wel tien keer in verwijtende zin herhaalde. Na tien keer werd ik zo ongemakkelijk dat ik maar ging zitten sms-en naar de collega's. Pff! Ik had wel wat beters te doen dan naar dat geouwehoer luisteren!
Nu - een jaar later - ben ik er weer, kijken wat ik nu weer fout gedaan heb, maar nee hoor, nu ben ik weer Beste Vrienden. Ik krijg zelfs het Jaarverslag overhandigd en hartelijk applaus toe. Op dergelijke Vriendschappen kun je ook geen peil trekken. Als ze morgen ofzo de foto van dat momentje op hun website plaatsen zal ik hem knippen en plakken. Het is het soort foto's dat ik háát. Maar des te beter om eerlijk te laten zien dat ik mij óók voor dat soort fotomomentjes laat strikken. Want de fotograaf had verzuimd dit moment vast te leggen omdat het niet in het Draaiboek stond. We doen het in de pauze gerust even over. For the time being plaats ik even een plaatje - van anderhalf jaar geleden - óók zo'n fotomomentje met de Voorzitter, toen we nog wel goede vrienden waren. Het kan vriezen, het kan dooien. (Foto Hani501)
zondag 19 april 2009
Cuba Car
Chaufferen? Heb ik ooit de indruk gewekt dat ik een chauffeur wens? Ik wil zélf rijden. Was dat nog niet opgevallen? Alleen als ik in slaap dreig te vallen wil ik graag dat iemand het even overneemt. Maar goed, ik gun het hem ook wel dat hij ervaring opdoet. Als ik maar niet in de rol Als-Hij-Maar-Gelukkig-Is ga schieten, waarschuw ik, want daar wordt een mens wrokkig van.
zaterdag 18 april 2009
Niet ik
Ooit in de jaren tachtig maakten Wijdenbosch & Been deel uit van de Utrechtse popgroep Braak. Indertijd had ik hun lp 'Suite voor een hypochonder'. Ruige gevoelige nederpop, onvergelijkbaar met andere Nederlandse muziek, energiek, rauw, pijnlijk vaak ook. Niet wat je noemt zachte luistermuziek. Niet zo goed te plaatsen en daardoor zijn deze twee maar mondjesmaat op radiozenders en in muziekzalen te horen geweest. Het is hen in hun carriere dan ook niet voorspoedig gegaan, zoals met heel veel muzikanten gebeurt en gebeurd is. Inmiddels zijn ze in de zestig.
When I'm 64
Er is een piano, een Tjech, die staat onderin een ruimte in een oude kerk. Naar die benedenruimte gaat alleen een wenteltrap. Die piano moet naar boven. Maar hoe? Langs die wenteltrap. Ooit is hij naar beneden gegaan via die trap, dus hij moet ook weer naar boven kunnen. Maar niemand ziet hoe. Diverse pianoverhuizers hebben de klus geweigerd. En dan komt Guus Tel Pianovervoer uit Asten. Die zegt: 'Ik zal het doen. Zorg voor vijf sterke mannen die niet eigenwijs zijn en zonder discussie mijn aanwijzingen opvolgen.' Met veel sjorren en trekken en duwen komt de piano uiteindelijk boven, maar de kast is wel een beetje beschadigd. Dat is Guus' eer te na. Hij neemt de piano mee Brabant in.
Vrijdagavond komt hij hem terugbrengen. En hij wil graag een concertje geven. Ooit in een ver verleden heeft hij conservatorium gedaan. Er zijn uiteindelijk tien dames opgetrommeld en ook wat heren: Bobby en zijn collega, en Simon Been, ook pianist. Een van de dames is de vroegere eigenares van de piano. Zij heeft hem ooit aan de kerk geschonken. Een andere dame is de uitvaartonderneemster die ik eerder dit jaar de witte vlaggetjes had geschonken die ik gebruikte bij het decoreren van Bobby's verjaardagspartijtje. Zij biedt mij nu klussen aan als decorateur bij haar uitvaarten. Maar dit ook alweer terzijde.
Guus speelt nummers die hij mooi vindt, maar doet ook quizjes. Hij speelt wat en dan moeten wij raden. Zo raad ik Jules de Corte, waar Guus - die behalve pianist ook rasverteller blijkt te zijn - enorm adept van blijkt te zijn. Verzoeknummers mogen ook. De oud-eigenares van de piano vraagt het nummer aan 'When I'm Sixty Four' van de Beatles. En met zijn allen zingen we: 'Will You Still Need Me, Will You Still Feed Me, When I 'm Sixty Four?' O! Het is zo mooi!
Om half elf is het meeste-dames-bedtijd, en ik blijf met één dame en vier heren achter. We spreken en luisteren tot diep in de nacht over muziek, over dromen, over desillusies, over nederig zijn en worden. Het is een ongelofelijk breekbare avond. En de foto's zijn gemaakt door Hani501... zegt Hani501
donderdag 16 april 2009
Pleisterwerk
Maar ja. Nu ben ik Buur. Een paar weken geleden rijst er ineens vlak achter mijn balkon een nieuw stuk buurwoning op. Mijn vrije uitzicht nogal bedorven. Er heeft vast ooit een Kennisgeving over in Het Parool gestaan, waar je dan eventueel tegen had kunnen protesteren, maar ja, wie leest die nu. Zou je wel moeten doen, met zulke buren.
Sinds enige weken zie ik enige Polen daken bedekken en - op steigers - (nieuwe) muren stuken. Dus heb ik maar van de nood een deugd gemaakt en ze verzocht ook onze muur te doen. Want hoe krijg je anders daar een steiger? Dus nu ben ik gezegend met een steiger tegen mijn achterwand plus balkon. Met soms Polen daarop. De gordijnen maar veel dicht houden.
Word ik net aangeklampt door een buurman ('Bob') die vertelt dat hij nog meer slechte muur heeft geconstateerd, die ik niet kan zien, en of hij die ook zal stuken. Want anders gaat die steiger morgen weg. Samen beklimmen we de steiger - wat een wankele! Maar het is niet het moment voor gelamenteer daarover. Wat een avontuur weer, zo op de donderdagmiddag. Wat kost dat, vraag ik met mijn zorgelijkste gezicht. Nu stuurt hij een offerte.
woensdag 15 april 2009
Britain's Got Talent 2009
Filmpje toegestuurd gekregen, waarvoor dank, ook namens mijn lieve lezertjes. De Engelse 47-jarige Susan Boyle zingt 'I dreamed a dream' uit Les Miserables in het programma Britains Got Talent. Je ziet iedereen denken (en je denkt het zelf ook): Wat is dit voor een idioot? Je lacht haar bij voorbaat uit. En dan zingt ze de sterren van de hemel. Dit lijkt wel een flaptekst. Maar ga maar kijken.
I dreamed a dream / in time gone by / When hope was high / And life worth living / I dreamed that love would never die / I dreamed that God would be forgiving.
Op de Groepsfoto
Ik breng het tafereeltje in in het Titeloverleg. Valt altijd goed. Is grappig en toont bovendien mijn Inzet en Betrokkenheid. Nu gaan we het ook redactioneel promoten. En de marketing gaat iets bedenken met dit tafereeltje. Het is trouwens niet eenvoudig om geconcentreerd te vergaderen in deze entourage tussen de wiebelende borsten en billen.
Bien belt haar gezin dat ze met zijn allen naar Bloemendaal komen. Vinden ze een goed idee.
dinsdag 14 april 2009
Vondelpark
We spreken af aan het begin van het Vondelpark. Steen moet nog eten en komt aanfietsen met een AH-tasje van vol minuscule modehapjes. Op de foto rechts eet Steen een haring. We zetten ons aan de nieuwe 'vijverette', naar later blijkt tussen de junks, die ons waarnemen als hapklare brokken. 'Bent u beleidsmakers? Of journalisten? Ik dacht al!'
Bobby Heeft Zijn Rijbewijs...
Weet u het nieuwtje al?
Bobby heeft zijn rijbewijs!
Bobby heeft een nieuwe manie
Hij zit aan het stuur vol branie
Aan zijn kleine kar
Lucie zit ervoor in zorgen
Speculeert, vandaag of morgen
Loopt het in de war
Bobby moet zijn stand ophouden
Tegenover andere vrouwen
Hij chauffeert charmant
Luus neemt nog een overstapje
Op de tram en eet een hapje
In een restaurant
Bob chauffeert, 't is net een plaatje
Vreemde mensen blijven staan
Als ze Bobby in zijn mooie
Blauwe two-seater zien gaan
Lucie tobt om haar belasting
En de crisis maakt haar grijs
Maar een auto moest er komen
Bobby heeft zijn rijbewijs (bis)
Bob chauffeert en saboteert haast
Alle regels van het verkeer
Luus berekent hoeveel boete
Of het nu zal kosten weer
Maar neefjes die genieten
Vinden Luus een oude lijs
Bobby die is veel sportiever
Bobby heeft zijn rijbewijs (bis)
maandag 13 april 2009
Veerpont Nieuwe Meer
Will weet nog een mooi plekje, eindje verderop, er volgens haar een Motel aan het Nieuwe Meer waar allemaal schorum komt, Amsterdamse Onderwereld, patjepeeërs. Zwart Geld. Dat lijkt ons wel fijn exotisch. Maar daar is alles dicht, en zo te zien al heel wat langer dan sinds de credietcrisis. Als we tot het puntje doorfietsen blijkt er alleen nog een soort patattent met oude-frituur-geuren. De kaart bestaat uit klef broodje bal, klef broodje frikadel, kaassouflé en portie bitterballen. En bier, witte chardonnay en sinas. Er staan wat scheve tafeltjes en scheve stoelen in het gras gesmeten en daar zit een handvol 'volkse' Amsterdammers. Een nieuwe toplocatie dus voor de avonduren. Heel wat exclusiever dan propvolle Vondelpark! Op het kaartje mid-onder.
zondag 12 april 2009
Frau und Kaetze
Voor wie Hannies blog over haar Chucky's niet volgt - dat kán - Chuck is vrijdag gewond geraakt en onder narcose. Hij heeft nu een ruim verbonden achterpoot én een plastic kapje over het kopje. Deze ongemakken moeten maar liefst tien dagen blijven zitten.
Bij het Paasontbijt zingen we we eerst even Daar Juicht Een Toon. Dan hebben we dat ook maar weer gehad. Mijn organisme móet soms dingen. Paasliederen zingen is daar een van. De tweede stem van Daar Juicht Een Toon ken ik nog steeds. En Hani501 kent de tekst ook nog uit haar hoofd. Dat is nog eens een fijne vriendin. Daar heb je wat aan!
zaterdag 11 april 2009
Een nieuwe lente
Het is al vele, vele jaren geleden dat ik voor het eerst werd uitgenodigd voor een Paasontbijt. Ik denk ca 1996. Het was bij Bernie, vriendin van vriendin van vriendin. Zo'n tien damesdames om tafel, vanaf een uur of elf. Ik snapte er niets van, niet wat de bedoeling was, er was geen leiding, geen programma, ik wist niet goed wie was, en waarom, maar ik had niets te doen en had zo een fijn Paasprogramma. Het Paasontbijt bestond eruit dat we aten en kletsten. Op een gegeven moment gingen we met een deel van het gezelschap wandelen in Het Twiske, en toen kwamen we weer terug, en we aten en dronken champagne-achigen en langzaam werden we een beetje kachel. En om een een uur of zeven wankelde je zonder avondeten naar huis. Bij gebrek aan geloof en dus van betekenis met Pasen vond ik het zo'n goed idee dat ik sindsdien bijna elk jaar zelf een Paasontbijt organiseer.
Het wordt vanwege de kleine eettafel wel minder groots. Ik ben met algemene stemmen benoemd tot Chef Decoratie - ik mag dus voor de aankleding zorgen. De Paaskleuren van dit jaar zijn behalve geel en groen ook roze en lichtblauw. Als het maar schettert. De seculiere vorm van het Paasfeest, zeg maar. Wij seculieren hebben immers geen Wederomstanding des Vlezes te vieren en vieren het nieuwe leven dus maar zo.
vrijdag 10 april 2009
Via Dolorosa
Om 14.30 uur reeds verlaat ik het werk. Terwijl ik om 14.55 in haast mijn straat uit fiets, tussen de toegestroomde toeristen door, twijfel ik nog of ik naar De Krijtberg of De Papegaai zal gaan. Maar in de hoop op veel roomse heisa kies ik ter hoogte van de Heidesteeg voor de Krijtberg. Dat is een dramatischer kerk.
Herinner me ineens weer dat ik vorige jaar met Oude Moeder mee was naar haar Goede Vrijdag en hoe afgrijselijk ik die Drentse gereformeerden weer vond. Om mijn Grote Goedheid te overleven zat ik er te sms-en.
Lente-mandala
De afbeelding is afkomstig van een arabesk uit Iran uit 15e eeuw. Wikipedia: 'Een arabesk is een sleutelbegrip binnen de beeldende kunst. Het wordt in de architectuur en de beeldende kunst gebruikt voor doorlopende en repeterende (denkbeeldige) bewegingslijn(en) in schilderijen en beelden in de ruimte. In de islamitische kunst worden vaak hele oppervlakten zoals de muren van moskeeën en paleizen met arabesken bedekt. Voor moslims vormt het eindeloze motief een symbool voor de eenheid van de schepping van God.'
Er zitten in dit boek ook veel grovere patronen, mathematisch, met rechtere vlakken opgezet. Zo op het eerste gezicht lijken die me niet zo leuk om in te kleuren, maar misschien zijn die boeiender met aquarelverf. Lijkt me een fijne tijdsbesteding voor na het Paasontbijt.
donderdag 9 april 2009
1973
Deze foto is weer zo'n fijne familiale rijtjesfoto van ElsjeNínekeBéppieLúcieHelééntjePéterján, anno 1973. Hij is gemaakt op de ochtend van het huwelijk van Zus1, die met dingen op haar hoofd. Had ze krulspelden in? Ze was 21. Mijn oudere zussen trouwden op hun 21e. En dat in de wilde jaren zeventig. Te Emmen waren die nog niet doorgedrongen.
Yes! Gevonden! De tekening verbeeldt de studietijd van Zus1 in Arnhem alwaar zij de Gristelijke Academie voor Lichamelijke Opvoeding volgde. Zij woonde op kamers bij onze oudste tante. Jammer voor Zus2 dat zij niet te zien is en achter de tekening verborgen blijft.
In die tijd tekende ik veel, vooral met mijn buurmeisje Annet. We zaten aan de tafel in de kamer kladblokken vol te tekenen. Tientallen per dag. We tekenden met viltstiften, vooral meisjes, in een vast stramien. Ik herinner me dat ik de portretten altijd afmaakte door veel pleisters toe te voegen. Als een tekening af was lieten we hem zien en lachten we over alle pleisters. Op knieen, ellebogen. Wat daar de diepere betekenis van was? Van deze overproductie is niets bewaard gebleven. Nu dus deze foto.
Wat valt er nog meer te zeggen over de foto's? Tegenwoordig dragen vijf van de zes een bril. Twee hebben vast een bril, drie een leesbril. Alleen Zus3 (op deze foto mét bril) draagt heden ten dage géén bril.
C-locatie
PS. Bobby, die er indertijd ook bij was, noemt de Planetenbaan te Maarssen geen C-locatie, maar een D-13-locatie. Bovendien tipt hij een liedje van Vader Abraham, getiteld 'In de C-Klasse'. Helaas staat dat niet op YouTube. Dat gaat zo: Als je oud bent moet je in een heel groot huis / Want je kinderen die willen je niet thuis / Je bent arm, daarom zit je in klasse C / In de voorkant in klas A daar tel je mee. // Je krijgt een kanariepiet en 's zondags een sigaar / En de kapper knipt in 1 minuut je haar / Je kijkt naar buiten en je ziet niet eens de zon / Want er staat een grote flat van grijs beton // Refrein: In de C-klasse mag je dan klaverjassen / Je eigen piepers jassen Maar de zon kun je niet zien / In de C-klasse mag je nooit kleren passen / Niet eens je eigen wassen / Je zult wel zien.
woensdag 8 april 2009
Meditatief momentje
In Parijs zag ik in de kloosterboekhandel allemaal mandala-boeken. Heb er een van meegenomen. Beter papier en inspirerender tekeningen dan die je van internet plukt. Als je die met aquarel of waterverf kleurt lost printerpapier bijkans op.
Luigi mailt me dat ze niets van de mandala's begrijpt maar dat ze intrigeren. Je moet het gewoon een keer doen. Je bent met het inkleuren van zo'n mandala uren geconcentreerd bezig. Dat heeft een kalmerende en gelukkig stemmende werking. Je gedachten lossen op, zorgen waaien weg, je bent alleen maar dat kleuren. Als een kleuter, met het puntje van de tong uit de mond. In het boek staat dat je het best van buiten naar binnen kunt werken. Dat heb ik nog niet gedaan. Dit heet ook mediteren. We gaan het wel een keer sámen doen! Dat is heel genoeglijk.
maandag 6 april 2009
Frau und Citroën
Haar dróómauto, zegt Elz in het FD, is 'een oude Citroën CX. Oh, tjongejonge, die rijdt echt heerlijk. Dat is ‘m.' Ik weet niet welk model / jaar ze precies bedoelt, maar Citroen CX, die reed ook wijlen mijn goede vader. Dit is model 1978, toen reed mijn vader hem ook. Zoiets was het wel, maar dan wit. Ik zie opeens enorm veel overeenkomst met mijn eigen bolide.
Feelings, de bladmuziek
'Feelings', de bladmuziek. Voor Zuslief. En Broerlief. En Reenske. En RoRo7. En Riemke. En Jeroen, als hij mij nog volgt. En misschien nog wel veel meer lieve lezertjes.
Klik op de afbeeldingen en ze worden groter.
Feelings
Omdat ik zo Gevoelig ben oefen ik op een nieuw nummer: 'Feelings' van Morris Albert. Pakt Bobby - zomaar na een jaar - zijn gitaar onder de bank vandaan, plugt 'm in de versterker en zegt: Zullen We Sámen Spelen? The Girl from Ipenema? Gentle Rain? Quiet Nights? How Insensitive? As Long As You Love Me? Goldfinger? Het is niet zo raar dat hij dat vraagt, die nummers heb ik immers de afgelopen maanden zelf allemaal op mijn blog gezet, daarmee de indruk wekkend dat ik die kán. Help! Toen ik de piano ongeveer een half jaar had, nu anderhalf jaar geleden, vroeg ook een keer Zullen We Samen Spelen. Ik raakte toen geheel in de stress, want ik-kan-helemaal-geen-piano-spelen. Maar ja, nu heeft hij al lang gehoord dat het best een beetje ergens op begint te lijken. Het klinkt alsof het ontzettend leuk is, samen muziek maken. En eigenlijk is dat het ook wel. Nu maar weer oefenen op 'Feelings'.
Feelings / Nothing more than feelings / Trying to forget my feelings of love //Tear drops / Rolling down on my face / Ttrying to forget my feelings of love // Feelings / For all my life I’ll feel it / I wish I’d never met you, girl / You’ll never come again...
Wikipedia over Morris Albert
Eenvoudig doch voedzaam
Eerst gele paprikasoep met kidneybonen en koriander, erg lekker. Er zit aardappel in, die het heel voedzaam maakt. Kan volgens mij ook wel weggelaten worden. Ik heb ook minder kidneybonen toegevoegd dan voorgeschreven. Leuke verrassende kleur, dat knalgeel. En verrukkelijk altijd weer, die koriander. Een eitje, deze soep. Als men maar een staafmixer heeft.
Het andere recept is ook lekker en zeer eenvoudig: aubergine en tomaatjes in de oven. Ik doe er rijst bij in plaats van aardappelpuree. Beetje tricky of alles bij elkaar het wel vochtig genoeg is, maar dat gaat best.
Klik op de plaatjes en ze worden leesbaar.