woensdag 16 juli 2008

Knippen en plakken

Steen heeft een geweldig vakantiefotoboek gemaakt. Omdat ik nog steeds met mijn 342 foto's van Kroatië in mijn maag zit wilde ik graag van hem weten hoe je dat aanpakt, zo'n fotoboek. Ooit heb ik er een gefabriekt voor een verjaardag. Prachtig was het maar ik had er nachten op gezwoegd. En dat was nog maar een klein boekje met - pak 'm beet - 20 foto's.

Mijn hamvraag: moet ik voor 342 foto's in zo'n fotoboek een masterplan hebben? Dat idee alleen al blokkeert me enorm. En hoe lang ben je er in godsnaam mee bezig?

Avondje op terras dus om dit vraagstuk te tackelen. En wel aan de hand van Steens vakantieboek, we deden eerst het terras van het Filmmuseum in de avondzon met biefstuk en friet (dat citroensapdieet valt ook niet mee!), daarna weer als vanouds op het terras van café De Pieper. Ik vol oneindige bewondering. Mooi boek, prachtige foto's, leuk op de pagina's gezet, geestige bijschriften! Hoe Heb Je Dat Gedaan?

Steen heeft zijn boek gemaakt bij Kruidvat. Daar kun je het maximale aantal pagina's inladen, dat zijn er 100, en als je over hebt kun je later weer weggooien. Hij werkte per spread. Op 1 van de pagina's van de spread een grote foto, thema vaststellen, op de tegenoverliggende pagina dan vier kleinere foto's. Kleur achter de pagina's kiezen. De indeling was meestal chronologisch, soms op thema (bootjes, natuur, bloemen, vulkanen, eten). Hij is er weken mee bezig geweest. Spread na spread, gewoon, geduldig. En: niet schrikken, zo'n boek kost 45 euri.

Steen is van het betere knip- en plakwerk. Want behalve dit fotoboek had hij ook nog een insteekmapje van de Hema, waarin vliegtickets, boardingpassen, suikerzakjes, buskaartjes, ansichtkaarten, en wat al niet. Soms driedimensionaal. Overal en nergens knutselt hij, op hotelkamers, in het vliegtuig, in de avondzon op het balkon... Dus ik moest simultaan schakelen van fotoboek naar insteekmapjes heen en weer. Het was een avondje glunderen over scharen, schriften, mapjes en de Pritt-plakstiften aller landen.

Piet is zeker wel heel blij met jou, zei ik, dat je zúlke leuke dingen maakt. Piet vindt het best, vertelt Steen, maar eerlijk gezegd geeft hij eigenlijk niet om. Hoe kán dat nou!

Geen opmerkingen: