zondag 20 juli 2008

Martine Antonie

Afgelopen vrijdag was de grande dame van de Nederlandse kunstwereld Marte Röling te gast in het radioprogramma ‘De ochtenden', een drie uur durend gesprek van Ger Jochems. Röling is alweer 68 jaar. Heel boeiend om naar te luisteren. Een volstrekt eigenzinnige open geest. Ze vertelt gewoon openhartig. Heel fijn.

Wat onder meer bleef hangen was het verhaal over haar moeder. Marte vertelde veel over haar familie, haar vader Gerard Alphons Victor Röling en moeder Antonie Grolle, ofwel Tonny Röling, die allebei kunstschilder waren. Haar moeder begon pas heel laat met schilderen, onder de naam Martine Antonie, en oogstte in de kunstwereld veel meer succes dan haar vader. Vaders verkocht wel veel, maar kwam niet in de musea te hangen. Moeders wel. Marthe vertelt dat haar vader daar geen moment jaloers op was en haar moeder volledig steunde. Bijzonder. Ik had nooit van haar gehoord, maar er is een monografie over haar te koop bij Antiqbook.nl. Daar is bijgaande afbeelding van afkomstig.

Verder is er niet veel over Martine Antonie te vinden. Alleen op een website van ene Roeland Schweizer lees ik dat moeder Röling haar laatste jaren in het voorhuis van de immense woonboerderij van Marte Röling en consorten leefde. 'In het monumentale voorhuis van de boerderij woont de moeder van Marte, 90 en evenmin oud, nog dagelijks aan het schilderen en nog volop in de weer met intens leven. De volgende dag zie ik een catalogus met het werk van Martine Antonie, de schildersnaam van Marte's moeder. Wat een schitterend werk maakte deze kunstenares op meer dan zestig jarige leeftijd. "En nog steeds" laat Marte onmiddellijk weten. Martine Antonie schildert haar aardse paradijzen, kleurrijke visioenen, in een stijl ergens tussen een vrouwelijke Chagall en Vuillard.'

Het interview met Marte Röling is te beluisteren op www.ochtenden.nl

Geen opmerkingen: