dinsdag 29 juli 2008

Ruigpootuil

Mooi nieuws hedenochtend: de ruigpootuil is terug in Nederland en wel in de bossen van te Schoonloo. Schoonloo ligt in Midden-Drenthe, op de weg van Emmen naar Assen. Voor het eerst in ruim dertig jaar zijn in Nederland ruigpootuiltjes geboren, zo meldt Staatsbosbeheer. En de Volkskrant zet het vanochtend in haar headlines. Is dit komkommernieuws of belangrijk voor de natie?

'Een ruigpootuil is ongeveer even groot als de steenuil, die wel vaker in Nederland voorkomt. In 1971 is eens een dood ruigpootuiltje gevonden en in 1974 en 1977 waren er nesten waarvan de jonkies nooit het levenslicht hebben gezien. Sinds medio jaren tachtig werd af en toe wel een roepend mannetje gehoord. Een groep vogelaars liet zich daardoor inspireren en ging op onderzoek uit. Nadat eerst een en later twee ruigpootuilen en wellicht ook vrouwtjes werden gehoord, zette Staatsbosbeheer het betreffende stuk bos af. In april kwam een nestje uit. Maar de twee kuikens die daar uitkwamen zijn door roofvogels opgegeten. In juni werd een tweede nest gesignaleerd waaruit ten minste vier kuikens zijn geboren. Eén stierf in het nest en één werd slachtoffer van een roofvogel. Twee jongen moeten het hebben overleefd.'

'In Duitsland komen de ruigpootuilen vaker voor. Maar omdat dit land een slecht muizenjaar kent en de uilen gek zijn op muizen, zou het zomaar kunnen dat de ruigpootuil Duitsland voor Nederland verruilt. Of dat verblijf tijdelijk is of permanent moet nog blijken,' aldus het ANP.

Geen opmerkingen: