dinsdag 29 juli 2008

Op Excursie

Vier weken geleden besloten we dat het goed was voor de kennismaking met het Umfeld en onze onderlinge band als we af en toe op excursie gaan. Iris, nu op vakantie, had deze eerste aflevering geregeld. We hadden netjes in de agenda gezet: dinsdag 15 uur: Excursie met rondleiding door Archivaris. Vinnie, Bien, RoRo7 en ik waren alleen het hoe, wat en waarom even kwijt en dus liepen we licht wezenloos achter hem aan.

Gaandeweg de excursie raakten we gelukkig steeds enthousiaster, enerzijds door het materiaal dat hij ons liet zien en anderzijds door Archivaris als (proto)personage. We waren in de bibliotheek van het boekenvak, in het nieuwe gebouw Bijzondere Collecties van de UvA.

Nadat we alle architectuur bewonderd hadden voerde Archivaris ons naar de bibliotheek van de KVB, een prachtige opkamer. Daar hadden zijn collega-archivaris en hij speciaal voor ons allerhande schatten uitgestald: foto's, notulen, kasboeken, oprichtingsactes... Waar je vakmatig al niet opgewonden over kunt worden! Omdat wij zo dankbaar publiek waren mochten we mee naar de magazijnen. 'Willen ze het, dan krijgen ze het ook: all the way,' zei het duo archivarissen.

In de magazijnen stonden schitterende vla-gele archiefkasten gebouwd (zie foto) met zwarte draaiwielen, die bij wijze van spreken met een pink bediend konden worden, zodat je in de archiefdozen ìn die kasten kon. De archivarissen kwamen steeds meer los. Je hoefde maar op een knopje te drukken of ze trokken wéér een lade open met nòg meer schatten.

Ik kan het iedereen aanbevelen: af en toe Op Excursie. Volgende maand gaan we weer.

Geen opmerkingen: