donderdag 10 juli 2008

Type 7 of Type 8

Mijn klooster-penpal schreef me vandaag dat ze dacht dat ik Type 7 was in het Enneagram. Een Vernieuwer. Een Enthousiasteling. Dus ik onmiddellijk een testje gegoogeld, en volgens die test ben ik Type 8 met een 7-vleugel. Een Uitdager. In een ander boek heet dit type De Baas. Zij die mij dat schreef was zelf Type 9 met een 8-vleugel. Een Verzoener.

Wie het Ennegram kent weet wat ik schrijf. Zo niet: het enneagram is een systeem van negen persoonlijkheidstypen. Iedereen wordt beschouwd als een enkel type, hoewel je trekken kunt hebben die thuishoren bij andere typen. Enneagram-auteurs verbinden aan deze nummers eigen namen.

Er zijn heel veel boeken, stromingen, cursussen, tests, managementcursussen etcetera die hiermee werken. Als je meedoet moet je eerst ellenlange vragenlijsten invullen. Het is een hele opluchting als je zo'n lijst ingevuld hebt. En dat er dan zomaar een type uitrolt! Dat is even pure vreugde. Wat mij alleen verbaasde is dat ik bij mijn een test minstens de helft van de vragen met Weet Niet moest beantwoorden. Is dat een eigenschap van een Baas of een Enthousiasteling?

Graag fiets ik na zo'n tijdverdrijf even langs Skepsis.nl, een site noemt 'met een kritische blik op pseudo-wetenschap'. Veel artikelen over / tegen tegen occulte zaken. Hier staat onder meer te lezen het artikel 'Occulte karaktertypen. De doodzonden van het enneagram', door ene Rob Nanninga, uit 2000. Het is volgens hem allemaal bedacht door een 19e-eeuwse Armeense slimmerik. De Jezuieten hebben het helemaal geintegreerd. En sinds de jaren 70 ook enige Amerikaanse slimmeriken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Lucie, even een 'korte verhandeling...' (hm). Skepsis.nl bekijkt het Enneagram vanuit een typologische blik en stelt vervolgens skeptische vragen. Concreter, zonder occulte zweverij, is het om het ennagram te bekijken als zorgvuldig waarnemen van de dynamiek tussen mensen. Die dynamiek ontstaat, doordat mensen zo verschillend zijn en de 9 enneagramtypen geven aan hoé verschillend.
Ook laat het zien hoe de dynamiek is tussen jou en andere typen. Een type is dan een cluster van eigenschappen, die jou mee bepalen. Het geeft inzicht waarom sommige mensen je aantrekken en anderen je afstoten. De 8 bijvoorbeeld heeft 7 en 9 als vleugels: die laten je als het ware vliegen. Als 8 in de stress schiet, krijgt ze eigenschappen van 5: trekt zich terug en oefent van daaruit controle, ze verhardt als het ware. Als het goed gaat met de 8, gaat ze richting de 2: ze wordt argelozer en guller, met oog voor het zwakke en kwetsbare van anderen én van zichzelf. Het Enneagram relativeert, mits goed gebruikt. De zusters Clarissen gebruiken het in hun kommuniteit: ieder weet van elkaar wat de andere is. Dat scheelt in irritatie. Oorsprong van het Enneagram zit overigens bij de oude woestijnvaders, 4e eeuw.
Daaag!

Hani501 zei

Ik heb geprobeerd om mijn enneagram te vinden, maar ik kwam er helemaal niet uit. De uitgever (en auteur) van enneagramboeken boeken heeft nog geprobeerd mij te plaatsen, maar dat lukte hem ook niet. Ik zwiepte kennelijk over teveel vleugels heen. Toen heb ik heb ik het maar opgegeven. Van dr Phil kun je ook al heel veel opsteken.