maandag 7 juli 2008

Liever een onredelijke baas

‘Liever een onredelijke baas dan een redelijke bazin’. Een nieuw reclame-affiche langs de weg, ik heb het al een paar keer gezien. Oudroze met witte letters. En als je wilt weten waar het over gaat moet je de url snel onthouden: http://www.waarzijnwemeebezig.nl/. Helaas is het affiche op de site in kwestie (van verzekeraar Achmea) alleen als flash te zien, dus ik kan het hier niet knippen en plakken. Is het een grapje van de Afdeling Communicatie van Achmea? Het affiche valt wel op, dat moet ik ze meegeven, en dat schijnt belangrijk te zijn, maar ik snap niet goed wat Achmea probeert te communiceren.

Waar ze - neem ik aan - aan willen raken is dat het voor veel mensen (m/v) ongemakkelijk is dat vrouwen op het werk de boventoon voeren. En dat aan de kaak stellen, ofzo. Het is een issue. nrc next kopt ook al hedenochtend: 'Waar blijven de mannen? Steeds meer vrouwen hebben belangrijke banen.' De dokter was altijd een man, de rechter ook en de advocaat zeker. Maar kijk eens in de rechtszaal, of in het ziekenhuis. Steeds meer vrouwen. En het worden er nog meer, kijk maar bij de studies die tot dokter of advocaat opleiden. Meer dan vijftig procent is daar vrouw. Waar zijn de mannen gebleven?’

Het is niet zo dat de vrouwen de mannen verdringen, concludeert de krant. Er zijn gewoon meer banen, en daardoor is er plaats voor al die vrouwen. Jónge mannen hebben wel even een achterstand op vrouwen, meent Yvette van der Vliet van YER: ‘Mannen studeren minder door en doen langer over hun studie. Het gevolg is dat zij tegenwoordig vaker in een uitvoerende positie terechtkomen dan op een managementplek.’ Die achterstand halen ze echter in zodra vrouwen kinderen krijgen en parttime gaan werken.

Geen opmerkingen: