woensdag 7 september 2022

Oktober

De Bayerische Freundin gaat weer een paar weken naar Beieren naar het Oktoberfest. Dat is een enorm bierfeest waar miljoenen mensen op af komen. Zij doet dat elk jaar. Met de familie hebben ze tijdens het Oktoberfest een kraam waarin ze zoete waren verkopen en een jaarinkomen voor de oude moeder verdienen. 

We doen een kleine afscheidsthee op de Mariaplaats. Ik wil heel graag begrijpen wat die kraam inhoudt. Ze verkopen er harten van Lebkuchen in allerlei formaten. Die maken ze niet zelf, die komen uit Tsjechië. De kleine verkopen ze voor 5 euro, de grote voor 30 euro (en ‘s nachts kosten ze 50 euro). Er wordt tijdens het Oktoberfest enorm gezopen en veel dronken mannen nemen dan zo’n hart mee naar huis om moeder de vrouw te sussen. En als ze dronken zijn betalen ze meer. 

De Bayerische Freundin staat zelf overdag in de kraam, haar broers doen het ‘s avonds en ‘s nachts. Ze dragen traditionele Beierse kleren zoals Dirndl-jurken en Lederhosen. In de avond en de nacht is het niet veilig voor een vrouw in München met al die dronken mannen. Er komt steeds meer naar buiten over verkrachtingen (‘grensoverschrijdend gedrag’ heet het tegenwoordig) tijdens het Fest, maar volgens de Bayerische Freundin is dat van alle tijden. Ze vertelt dat haar familie (als ik het goed navertel) al sinds de jaren dertig deze stands doet, wat de laatste foto bewijst.


Geen opmerkingen: