zaterdag 10 juni 2017

Zien

Ondanks mijn reserves over de Zen Drawing Community laatst, het lijkt wel een beetje een religie, wie is er genoeg recht in de leer, ga ik vandaag meedoen aan een eendaagse  introductiecursus Zen Zien Tekenen. Bij De Graal, Nieuwegracht, nooit van gehoord, een van oorsprong (1920) vrijzinnig katholieke maar nu meer spirituele beweging van vrouwen. Vooral oudere vrouwen.  Om wat anders te leren en wat los te komen van mijn eigen stijl. Wat losser.  

De clou is dat je onder het tekenen niet naar het papier kijkt maar naar je onderwerp. Dat je heel veel aandacht hebt voor dat onderwerp. Kijken, ruiken, voelen. Nu hebben we als onderwerp vooral vruchten en bloemen. Terwijl je je potlood op het papier zet volg je met je ogen de contouren van het onderwerp. En die contouren zet je op papier. En je kijkt niet. Rodin deed dat ook zo als hij zijn modellen tekende.

Bij het na afloop bekijken van de tekeningen - van jezelf en van de anderen - oordeel je niet, maar probeer je te zien wat de ander heeft gezien. Hoewel ik niet mag oordelen, vind ik het stiekem best mooi wat ik gemaakt heb.

Geen opmerkingen: