zondag 7 september 2008

Hemelse sferen

Naar weer een concert in het kader van het Festival Oude Muziek geweest. Het jonge en al zeer bejubelde Britse koor Stile Antico zong liederen uit de Maria-devotie in het 16e-eeuwse Spanje. Het is een beetje de vraag of je bij zo'n concert de ogen dicht doet en je laat meevoeren naar de hemelse sferen, of dat je - met één oog open - meeleest in het programmaboekje en er dan ook nog wat zinnigs over kunt melden achteraf.

Het koor zong allerhande Hooglied-composities. Leuk om je Latijn te oefenen. 'Ego flos campi et lilium convalium, Sicut lilium inter spinas sic amica mea inter filias', ofwel: 'Ik ben de lelie van de Saron, een wilde lelie in het dal. Als een lelie tussen de distels, zo is mijn vriendin tussen de meisjes.'

Het koor heeft in 2005 een belangrijk concours te York gewonnen en heeft sindsdien al twee twee cd's gemaakt bij het label Harmoni Mundi. Allebei gekocht. Heel, heel mooi.

Ook dit concert was weer helemaal uitverkocht. Ik was binnengesmokkeld en mocht met andere binnengesmokkelde mensen op de achterste rij. Bijzonder dat er heel veel oude mensen waren, rollators, stokken, blinde mensen, een scootmobiel. Die zag ik dus allemaal van hun achterkantjes. Dus zag ik veel kromme ruggen, afgezakte broeken en billen, kromme benen... Al die hedendagse modes in de wereld, op straat en in de media, dat is niet de wereld van deze mensen. Hun wereld is er een van hemelse sferen.

Website Stile Antico

Geen opmerkingen: