vrijdag 30 september 2022

Boons gehaktballen

Een culischrijver geheten Joke Boon is gespecialiseerd in bonenrecepten. Ze schreef er boeken over en ze heeft tegenwoordig ook een kookrubriek in Trouw. Van de week beschrijft ze heel aanstekelijk de vegagehaktbal op basis van bonen, havermout, geraspte wortel, zoute pinda’s, rode curry, gebakken uitjes, en olie en citroensap. Daar ben ik nu benieuwd naar. 

Mijn moeders gehaktballen waren de lekkerste van de hele wereld. Zelf heb ik het nooit geleerd. Het is wel een heel gedoe om ze te maken. En wel aardig smaakvol, al halen ze het niet bij Mutti’s gehaktballen. 

Dit is heel vezelrijk een eerlijk. En het smaakt best lekker. Ik serveer ze naast hutspot. Maar ik ben er wel een half uur mee bezig. Of ik het resultaat al het werk waard vind? Ik ben er wel trots op: mijn eigen vegagwhaktbal. Er zijn in de supermarkt ook vleesvervangende vega-gehaktballen te koop (bijvoorbeeld van het merk ‘Boon’), maar daarover lees ik in een review dat die te zout zijn en te weinig eiwitten bevatten.

Afscheid

Het bod van €300 voor mijn bolide heb ik uiteindelijk maar geaccepteerd (eerst boden ze €200). Dat bieden gaat via een ‘makelaar’ sloper.nl. Een autohandelaar uit Tilburg komt ‘m halen. Met een jonge vrouw, Nogal types, Brabo’s, die voor hun beroep sloopauto’s door het land rijden. Het zouden zo types uit een cabaret kunnen zijn. Zij klemmen  een groen kentekenbord over het gele en mogen er dan wel mee rijden. 

De kunst van f deur samenzijn is  om het vrijwaringsbewijs in handen te krijgen. ‘Hij is 100% zeker gevrijwaard’, zegt de hoofdchauffeur, maar  het bewijs komt bij mij maar niet binnen op de mail. Dus nog eens bellen en nog eens en iedereen de schuld geven. Nou ja, een eerloos einde. Dat was dan weer dat. 

Nu de nieuwe auto uit IJsselmuiden hier naar toe regelen.

donderdag 29 september 2022

Suze Robertson

Ineens besluit ik naar Den Haag te gaan, naar Museum Panorama Mesdag, waar ik het Panorama Mesdag kan zien (nog nooit gezien) en een overzichtstentoonstelling van de Haagse schilderes Suze Robertson. Het is al een tijd geleden dat ik zomaar in mijn eentje door een stad dwaalde. Heerlijk is dat. Vaker doen!!

Deze tentoonstelling is ter ere van haar 100e sterfjaar: ze leefde van 1855 tot 1922. Weer een vergeten schilderes. Het houdt niet op. Suze Robertson was een van de eerste professionele Nederlandse schilderessen, zeer eigenzinnig en na verloop van tijd ook beroemd. In haar jonge jaren moest ze haar plek op kunstacademies en in kunstenaarsverenigingen echt bevechten. Ze was protégé van het beroemde Haagse schildersechtpaar H.W.Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. 

Ze is wel de vrouwelijke Van Gogh genoemd - hoorde ik zeggen in de documentaire bij de tentoonstelling - met haar ruige krachtige manier van schilderen, maar ze was ouder dan hij en al beroemd toen hij begon. Dus je zou Van Gogh ook de mannelijke Suze Robertson kunnen noemen. Ze wordt ook wel tot de Amsterdamse Joffers gerekend, maar dat klopt niet: ze was een generatie ouder.

Er was een periode dat ze veel werkende arbeidersvrouwen schilderde. Spinners. Wasvrouwen. Die sfeer doet denken aan de aardappeleters van Van Gogh. Later toen ze getrouwd was en een dochtertje kreeg schilderde ze meer binnen, hun huishoudster als een soort Madonna. Nog weer later veel vissershuisjes. Het ging steeds meer om vlakverdeling en verfgebruik, ze werd expressionistischer avant la lettre. Indrukwekkend werk. De vele witte huisjes en visserspoorten zijn prachtig.

Trailer van de documentaire over Suze Robertson op TV West:

Stella Splendens

'Stella Splendens' heet het nieuwe nummer dat we instuderen. Volgens de dirigente is het een pelgrimslied uit de 14e eeuw. Wij hebben de afspraak dat we geen onnodige mededelingen in de groepsapp zetten, maar nu kan ik het toch niet laten. Dit dansje. De dansende dames  lijken wel oliesjeiks. Inspiratie voor ons concert. Ooit.


dinsdag 27 september 2022

Proefrijden

Proefrijden is wel een tijdrovende bezigheid. We hebben ruim een week op autoverkoopsites rondgeneusd, toptienen gemaakt, topvijven, topdrie… Deze Mazda 6 is boven komen drijven. De auto’s die wij leuk vinden liggen vaak ver uit de randstad.  Vandaag gaan we naar IJsselmuiden (bij Kampen). Eerst een auto lenen. Op de fiets door de koude regen. Brr. 

We lenen ditmaal de stokoude Toyota Yaris van Hans. Wat een herrie-bak. Maar hij doet het goed. 

De garagist vindt dat we eerst maar moeten proefrijden en als we dan serieus geïnteresseerd zijn dan moeten we maar praten. Hij is geen man van veel woorden. Van de prijs kan niets af. 

Onderweg terug in de Toyota Yaris bespreken we alle voors en tegens. Na een nachtje slapen gaan we morgen besluiten. 

Voor Bobby is dit dé auto. Voor mij niet helemaal. Vooral de kleur. Ik wil zo graag weer een pauwblauwe. Ik zou nog wel wat weken willen doorzoeken en ondertussen aan de Greenwheels. Want dat auto lenen is ook weer gedoe. Bobby vindt pauwblauw ook mooier, maar der kleur is wat hem betreft ook goed en hij ziet het niet zitten om nog wekenlang autosites te moeten afstruinen voor de beste auto. Hij wil dit dossier afsluiten. Wat ik me ook wel weer voor kan stellen. Rust in de tent

maandag 26 september 2022

Plofsluis

Will en ik hadden vorige week maandag zullen lopen maar dat ging toen niet door vanwege de plotselinge uitvaart in Velserbroek. En dus werd het vandaag. Er is veel regen en wind voorspeld, maar we gaan toch. 

Will heeft de ‘Plofsluiswandeling’ uitgezocht, een gebied tussen Nieuwegein en Houten. Ik aarzel nog wat, omdat het direct grenst aan het troosteloze industriegebied van Nieuwegein waar ook de Hornbach is, en een mega groot Jumbo-distributiecentrum, maar op de de kaart zien we toch een plas.

Niet meteen voor herhaling vatbaar maar wel weer leuk om te zien. Een horeca-etablissement aan de plas: ‘Down Under’. Een chique opnieuw opgetrokken kasteel Heemstede. Een Plofsluis midden in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een oud fort ‘Fort De Batterijen’, nu evenementenlocatie. Misschien wel wat voor de Familiedag.

We lopen door de koude druil in ons regenpak. Best lekker. 

Wandelroute Plofsluis:

zondag 25 september 2022

De Stille Wandeling

Nieuwe Wilma en ik hebben onze eerste Stille Wandeling. Er zijn zes deelnemers en we lopen dus met ons achten. Drie aanmelders hebben zich bij nader inzien weer afgemeld, twee omdat ze 6 km te lang vonden, en één hebben we zelf afgeraden te komen omdat ze met een rollator zou komen. Ik heb een klein minimalistisch flyertje gemaakt met een foto, een gedicht, een kaartje en de datum van de volgende wandeling. De helft is op de fiets gekomen vanuit Utrecht of De Bilt.

Het wonderlijke is dat de mensen enorme behoefte hebben aan kwekken, zelfs al komen ze voor een Stiltewandeling. Dan denk ik al na een kwartier: Hou op Ga weg! Maar nu houden ze op onze aanwijzing vrijwillig op met praten en hebben we een mooie stille zondagmiddagbesteding. We hebben gezegd dat we geen proviand verzorgen en of ze zelf een flesje water meenemen en evt iets lekkers om uit te delen. Dat hebben ze gedaan. Dat is leuk. Vredig. 

In juli liepen we op proef een ‘Mijmerwandeling’ bij Gouda.

zaterdag 24 september 2022

Im Herbst

Ik geloof dat ik deze mandala vorig jaar had meegenomen bij ons herfststripje naar de Moezel. Maar toen was het daar zo fantastisch stralend weer dat het van kleuren niet gekomen is. Deze regenchtige  dag stimuleert daar dan wel weer extra toe. Lekker om dan zo met verf en  kleuren te smeren.

Tuindienst

Ik heb al twee keer verstek laten gaan met de tuindienst, en ik weet eigenlijk niet hoe het bestuur daarop reageert. Of het ze worst zal wezen of dat ik strafpunten krijg, reprimandes of boetes. Ik heb al eens een reprimande gehad van het Bestuurslid Groen omdat ik snoeiafval in de ‘zoom’ had gegooid. Dat mag niet. Het mag wel op de grote algemene composthoop, maar die is maar heel beperkt toegankelijk. Sindsdien stop ik het in een vuilniszak en voer ik die af via de container thuis. Dat heeft een tuinbuur me aangeraden.

De tuindienst (eens per zes weken) vind ik niet heel fijn, ik heb nooit veel zin, maar als ik meedoe valt het altijd mee en leer je er van. En voel je je onderdeel deel van het zorgzame geheel. En zie je weer wat nieuwe medetuinierders. 
 
Vanmorgen als ik wakker word regent het gestaag, alle reden om je lekker nog eens om te draaien, maar ik ga toch maar wel. ‘Hé Lucie, jij ook hier?’ ‘Ja ik was vorige week vergeten.’ ‘Nou dat is niet zo erg hoor.’ Dat weten we dan ook weer.

We gaan de omranding, de zoom, uitdunnen, wegknippen. Daar staan allemaal zaailingen van bomen. We moeten met een grote snoeischaar een meter vanaf het pad vrij knippen. Ik doe twee meter, dat vind ik mooier, maar dat is niet de bedoeling. Het grappige is dat het er daarna toch wat luchtiger, parkachtiger en beheerster uitziet. 

Het Bestuurslid Groen, die van de reprimandes, zegt dat ze heeft gezien dat ik niet meer tuinafval in de bosjes gooi. 

vrijdag 23 september 2022

Vrouw en kuiken (2)

Gisteren heb ik al over de vrouw en het kuiken verteld. Ze zijn duidelijk een tekening waard.

donderdag 22 september 2022

Last Rose of Summer

Met het nummer ‘The Last Rose of Summer’ (tekst van de Ierse dichter Thomas Moore, gezongen door de Engelse vocale groep Apollo 5) op de achtergrond in het huisje in de septemberzonovergoten volkstuin weer terug in de eigen sfeer. Belangrijk praktisch punt: de grond onder het huisje is nog steeds droog. Het ziet er steeds meer naar uit dat de ingrepen en maatregelen die Bobby heeft genomen effectief zijn. Tenslotte heeft het goed geregend een paar dagen geleden. Heerlijk is het hier. Er moet gauw een bed komen.

Oogst: bieten, bramen, appels. En behalve biet staat er nog pastinaak, paprika, selderijknol, prei, bosui, sla, boerenkool.


'Tis the last rose of summer, 
Left blooming alone; 
All her lovely companions 
Are faded and gone; 
No flower of her kindred, 
No rose-bud is nigh, 
To reflect back her blushes 
Or give sigh for sigh! 

I'll not leave thee, thou lone one. 
To pine on the stem; 
Since the lovely are sleeping, 
Go, sleep thou with them; 
Thus kindly I scatter 
Thy leaves o'er the bed, 
Where thy mates of the garden 
Lie scentless and dead. 

So soon may I follow, 
When friendships decay, 
And from love's shining circle 
The gems drop away! 
When true hearts lie withered, 
And fond ones are flown, 
Oh! who would inhabit 
This bleak world alone?

Vrouw en Kuiken (1)

Hani501 is fotograaf en een farmaceutisch bedrijf heeft haar gevraagd of zij in een eierbroedbedrijf kuikens en embryo’s (in alle ontwikkelingsstadia) wilde fotograferen.  Doel was om helder te laten zien wat de stadia van ontwikkeling zijn, en welke afwijkingen een indicatie zijn voor fouten of onnauwkeurigheden in het broedproces. Het fotograferen van die stadia betekent ook het op moment afbreken van de zich ontwikkelende foetussen en kuikens - ze worden deskundig en beslist de nek omgedraaid. Dat is een milde snelle dood en voorkomt onnodig lijden, maar het is toch even slikken. 

Twee volle dagen heeft ze daar kuikens in en uit het ei gefotografeerd. Het gebeurde in zo’n bedrijf waar per week honderdduizenden eieren worden uitgebroed. Eén kuikenleven is er niets. Maar toch. 

En nu heeft Hani501 één kuiken gered en mee naar huis genomen. Het diertje was onder het oog van de camera uit het ei gekropen, maar zijn leeftijdgenootjes waren inmiddels alweer in een volgende fase. Het kon niet worden teruggezet. Hani501 besloot dat er al genoeg leventjes waren opgeofferd voor  de goede zaak en nam de luid piepende Pietje mee naar huis. Nu is het twéé dagen oud. Het leeft in een couveuse (of in haar hals) en groeit als kool. Maar kuikens zijn groepsdieren en kunnen niet goed alleen. Dus nu rijdt ze van Heeg naar Noordwolde om nog twee kuikens op te halen. Ander ras, drie dagen ouder. Maar zo jong dat het nog goed zal mixen. Ze heten Fred en Barney.

woensdag 21 september 2022

Vrouw en Paard

Hani501 is jarig en ze hebben ‘Men Clinic’ in hun bak. Dat betekent dat er de hele middag koetsiers in opleiding hier komen rijden en gecoacht worden door Udo. Een voor een komen ze aanrijden met hun koetsjes, aanhangwagens en paarden. Ze hebben tuig en borstels mee. De koetsiers in opleiding zijn bijna allemaal dames. Sommigen hebben al diploma’s, anderen in het geheel nog niet. Hani501 heeft onlangs diploma L gehaald en gaat nu voor diploma M. Ze doet het heel goed. Toen ik haar een jaar of wat geleden zag mennen deed ze dat nog met een gespannen strak bekkie, maar nu zie je haar genieten.

Hani501 is altijd leergierig geweest. Toen ik haar leerde kennen in 1977 of daaromtrent zat ze op gitaarles, begin jaren tachtig ging ze eerst op Turkse les en toen op zangles. Daarna weet ik het even niet. Fotografie. Meubelmaken. En nu dus paarden.

Gisteren was ik in Zeist alwaar ik bij de boekhandel een cadeau voor haar ging kopen. ‘Heeft u een fotoboek over paarden. Liefst over mennen?’ Ze hebben daar een goeie natuur-hoek weet ik nog van ooit. Je kunt je de prachtigste paardenboeken voorstellen, markt genoeg zou je zeggen, maar nee. De verkoopster heeft deze vraag nog nooit gehad. Uiteindelijk leidt ze me naar de kinderboeken afdeling alwaar een geïllustreerd boek getiteld Alles over paarden. Nou doet u dat dan maar.

Terwijl Hani501 en Inge zich met het mennen en de menners bemoeien verzorg ik een deel van de catering. Udo heeft straks pauze van 18 tot 18.30. Dan krijgt hij warm eten. We gaan voor een traybake met chipolataworstjes. En een toetje met zelfgemaakte bramensaus.

Spinazie quiche

Weer een heuglijk koolhydraatarm hapje genoten: als voorgerecht wortelsoep met karwijzaad en zelfgebakken croutons, en als hoofdgerecht spinazie quiche met champignons en drie soorten kaas. Mjommie. En dan dus geen deeg of aardappelen. Bobby noemt ze allebei ‘horecawaardig’.

Wortelsoep:

Spiniequiche:

dinsdag 20 september 2022

Babymaïs

Ik kijk weer eens naar de moestuinbak zo na de laatstleden regenbuien en zie ineens deze grote pluimen. Wat is dat ook alweer! O ja, de babymais. Na de verwondering over de prachtig bloeiende prei eerder dit jaar heb ik nu dit weer. Ik heb de moestuin(bak) eigenlijk vooral voor de verwondering over de groeisels, niet zozeer voor het eten. Maar dat ga ik natuurlijk nu wel aan. Ik geloof dat je ze 20 minuten moet koken. Of op de grill. 

maandag 19 september 2022

Westend

We lenen de Ford Mondeo van JanDirk om naar Velserbroek te rijden, alwaar de uitvaart van Florence. We waren eind juli op de eerste dag van onze vakantie bij haar om afscheid te nemen. Ze heeft het nog lang volgehouden. Ze hield ook zo van het leven. 

Velserbroek kennen we niet, het blijkt een nieuwbouwwijk tussen Haarlem-Noord, Spaarndam en Velsen. Een naam als Maarssenbroek. De plechtigheid vindt plaats in een horeca-uitspanning genaamd Villa Westend aan een plas, alwaar ook veel trouwerijen en uitvaarten. Florence heeft het zelf allemaal zo bedacht. 

De bijeenkomst is mooi en liefdevol. Ze was een vrouw die heel veel liefde verspreidde. Ze werd 75 jaar. Haar twee kinderen en kleinkinderen zijn vol lof over haar. In haar werkzame leven was Florence humanistisch raadsvrouw en ze had na haar pensioen in het hospice veel mensen begeleid in hun laatste dagen. 

Tijdens haar opleiding in de jaren negentig had ze ooit een ‘In Memoriam’ over zichzelf moeten schrijven en haar beste vriendin (een prachtige zwierige vrouw, ook ver in de zeventig) las dat nu voor. Heel bijzonder. Mooie oefening in zelfreflectie.

Mooi was ook de boekentafel. Ze had boeken uit haar boekenkast op een tafel gelegd en wij haar nabestaanden mochten die meenemen. Met een Ex Libris stempel erin. Ik kies ‘De zin van het leven. Gesprekken over de essentie van het bestaan’ door Fokke Obbema.

zondag 18 september 2022

Links

Gekeken naar de documentaire What’s Left - De Puinhopen van Links van Johan Fretz en Juul op den Kamp. Eigenlijk van Johans geboortejaar (1985) tot nu. De PvdA van Den Uyl tot nu, de teloorgang. 

Johan Fretz is een jongen uit een sociaaldemocratisch arm nest, opgegroeid in Dordrecht en later verhuisd naar Almere. Inmiddels zelf middenklasse en wonend met een gezin in een mooie jaren dertig woning. Maar een (teleurgestelde) sociaal Democraat in hart en nieren. Alle PvdA leiders in beeld en aan het woord. Den Uyl, Wim Kok, Ad Melkert, Wouter Bos, Job Cohen, Diederik Samson, Liliane Ploumen. Niet meer Attje Kuiken. Job Cohen zegt op een gegeven moment tegen hem, als jij doorzaagt over wat er moet gebeuren om links weer aan meer zetels te helpen: ‘Nu moeten jullie jongeren het doen, met de thema’s van nu.’

De achtergrond van veertig jaar van mijn leven komt langs. Diepe herkenning. Ik heb vaak PvdA gestemd.

Raar. De documentaire wordt pas 22 september uitgezonden en is nu al op de site 2DOC te zien.

40-up (2)

Dit is Nichtje niet zelf, want ik heb nog geen foto van haar buikdans-performance gezien. Maar zomaar een buikdanseres. Het is wel een statement, in je uppie buikdansen op je eigen veertigste feestje. Het heeft iets licht erotisch, zo met zo’n blote buik, maar dat is toch niet de boventoon. Zeker niet in een kamer vol familie, buren en vrienden en tientallen kindjes. Het is vooral een vieren van je zelf, je leven, dat ooit zo avontuurlijk was en nu grotendeels ingevuld door werk en gezin. Ook mooi en een avontuur op zich, maar weer anders. 

Alle vrouwen kijken een beetje jaloers, met een blik van: Dat-zou-ik-nou-nooit-durven. 

Ook een avontuur, zou ik zeggen.  

Roiphe

Gekocht bij Broese: The Power Notebooks van de Amerikaanse schrijfster Katie Roiphe. Over het leven zelf. De behoefte aan (beelden van) ‘sterke vrouwen’ en de realiteit van het leven van die sterke vrouwen in de privésfeer waarin ze vaak niet in het succesvolle standje leven maar ook wel eens in emotionele en werkelijke chaos. Het verlangen naar een sterke partner. Alles goed voor elkaar hebben. Ze schrijft over haar eigen situatie met huwelijken die na een paar jaar strandden, alleenstaand moederschap. Het zijn een soort van dagboeknotities geschreven in de vroege ochtend waarin ze flarden chaos in haar eigen leven beschrijft en die van andere vrouwen. De Beauvoirs afhankelijkheid van Sartre, Sylvia Plath en Ted Hughes, Susan Sontag, om er maar een paar te noemen. We verlangen naar liefde en vriendschap maar de werkelijkheid daarvan klopt niet altijd bij het droomplaatje van harmonie en wederzijds aandacht en begrip. Dat is haar onderwerp. Het plaatje dat wij van onszelf en elkaar maken en de vaak niet geziene werkelijkheid. 

Het is trouwens de eerste keer dat ik in de nieuwe boekhandel Broese ben. In het oude Postkantoor, die al twee jaar geleden geopend werd. Een overwinning op mezelf. Op de een of andere manier zag ik het niet zo zitten om na het kwijtraken van mijn topbaan al die leuke succesvolle mensen uit mijn vorige leven tegen het lijf te lopen. Ha Lucie! Hoe gaat het met je? Wel goed! Wat doe je tegenwoordig! Eh… Ik koos Steven Sterk onder de Domtoren als nieuwe lievelingsboekhandel. Maar dat ik Broese nog niet had gezien. Ik bedacht ineens dat ze mij kennen als iemand met rode krullen en dat ze me met mijn huidige langere wit opgestoken haar helemaal niet eens zouden herkennen. En inderdaad. Grietje herkent me niet.

Ik koop er ook een gedichtenbundel ‘Van vogels krijg je nooit genoeg’ voor Nichtje. Dat was voor ik wist dat ze ging buikdansen.




zaterdag 17 september 2022

40-up (1)

Nichtje wordt 40 en viert dat uitbundig. Het haalt in herinnering hoe het was toen ik zelf 40 werd, voor mijn gevoel eeuwen geleden. Ik vierde dat indertijd met een speurtocht in natuurgebied Het Twiske. Ex had alles georganiseerd. We hadden er een tentje opgezet, omdat het buiig weer was en om de meegebrachte etenswaren droog te bewaren, maar die tent was veel te klein toen het ging regenen ging iedereen mee naar ons huis in Amsterdam-Noord. Dat is 25 jaar geleden, en er zijn nog heel veel episodes geweest sindsdien. 

Nichtje heeft een grote partytent in hun achtertuin gezet. Het krioelt er van de veertigers en de kleuters en peuters. Het is een mooie leeftijd. Als je 40 wordt heb je als het goed is al veel bereikt en gaat alles nog een tijdje nog een stukje beter. 

Om het speciale van de dag te vieren gaat Nichtje ineens buikdansen. Ze draagt een buikdanseressenpakje met een blote navel. Heel grappig. Beetje uitdagend. En dan memoreert ze wat spannende episodes uit haar leven. Een episode Israël toen ze van school kwam. En een episode Zuid-Afrika tijdens haar medicijnenstudie. En God die voor haar zorgt. En dan zingen ze een gelovig lied met zijn allen in canon. Bijna iedereen zingt mee. En dan eten we Iraans buffet. En de kleuters en peuters eten cornetto’s. 

En nu zijn de zich wat ophopende feestelijkheden voorlopig voorbij. 

Vrouwenvoetbal

Leuke film op tv gezien: Dames 4 (2015). Over verwende dertigers en hun leven. Hoofdpersoon is een vrouw Wyne die allemaal vriendinnen en vrienden heeft met jonge kinderen die alles over de zwangerschap, bevalling en moederschap luidkeels met iedereen delen. Wyne heeft geen kinderen en wil geen kinderen. Haar vriend wil niets liever dan kinderen dus maken ze het maar uit. Wyne woont met haar beste vriendin Nanda die haast bedremmeld bekent dat ze gaat samenwonen met haar vriend Marco.  

Nou ja, en om Nanda regelmatig te kunnen blijven zien bedenkt Wyne een voetbalelftal. Ze kunnen helemaal niet voetballen maar ze doen het toch. Wyne’s rare broer doe niets van voetballen weet wordt de trainer. Wyne krijgt een wonderlijke huisgenoot Denise, gespeeld door toen nog Ryanne van Dorst. Behalve de nette gezinnetjes dus ook veel roken drinken en uitgaan.

Uiteindelijk wordt Wyne per ongeluk zwanger van nog één keertje seks met haar ex, en blijkt Nanda geen kinderen te kunnen krijgen en maakt haar vriend het daarom uit. 

Het is een onderhoudende vermakelijke film, leuke types, goeie dialogen, verrassend. Uitgezonden door BNN Vara.  Ik zag m op NLZiet. En ook te zien op NPO Start.


vrijdag 16 september 2022

De Buurt Taxi

Ik heb een volle Buurt Taxi-middag. Van hot naar haar. De belevenissen. Een mevrouw gaat gezellig van het verzorgingshuis naar het Groot Winkelcentrum om met haar rollator even het hele winkelcentrum op en neer te kopen en een gegrild kippetje te kopen bij de gegrilde-kippetjes-winkel. Dat kippetje geurt inderdaad heerlijk als ik haar weer terug rijd. Een mega obese nog tamelijk jonge mevrouw rijd ik van het zwembad naar huis. Moeilijk om een gesprekje aan te knopen. ‘Lekker gezwommen?’ 

Dan heb ik een negentigjarige meneer heel slecht ter been die op bezoek gaat bij zijn vrouw in een verzorgingshuis zij is gevallen. En dement. Hij woont aan de Amsterdamsestraatweg op een stukje dat helemaal opengebroken is waar nieuwe ondergrondse leidingen worden aangelegd. Het regent dat het giet. De stoep en de parkeerplaatsen liggen helemaal open. Waar kan ik parkeren? Hoe krijg ik die meneer over die goten heen? Het blijkt een heel aardige man die in het hoogspanningskabelwezen heeft gewerkt, onder andere ook in Kenia en Tanzania. Als we hem terugrijden (‘Een gesprek kun je niet meer met haar voeren’) staat de hele Marnixlaan (de Westelijke Stadsboulevard in aanleg) weer helemaal vol en sta ik een half uur op achterstand. Maar het was een mooie middag. 

Parkberaad

Het Parkberaad houdt een (na)zomerborrel en wij van de werkgroep Communicatie mogen ook komen. Het gezelschap bestaat deels uit gemeenteambtenaren en deels uit vrijwilligers. ‘Bent u vrijwilliger,’ vraagt zo’n kantoormedewerkster van het Wijkbureau. Ik ben dat niet zo gewend, ik voel me niet direct thuis in de karakterisering ‘vrijwilliger’, maar in dit Park is dat de indeling van de mensheid: de Ambtenaren en de Vrijwilligers. De Vrijwilligers zijn bevlogen buurtbewoners vaak met veel kennis van zaken. Soms pensionado’s, soms jonger. Vaak uit het arbeidsproces geknikkerd.

Ik raak er in gesprek met een dame van mijn leeftijd die vertelt dat ze ooit opgeleid was tot ecoloog, maar uiteindelijk een carrière als koordirigente heeft gehad, en toen dat op een dag ineens op was (ze kon geen koor meer verdragen) was ze in een diep dal en een kleine uitkering beland en daar langzaam uit gekrabbeld, vrijwilliger geworden eerst bij Slot Zuilen en nu als (vrijwillig) ecoloog in het noordelijk deel van het Park. Landschspsbeheer. Dat doet ze samen met een tachtigjarige Vleutense ecoloog. 

Het is een grote verrassing om met deze dame te praten. Goed onderlegd, uit het goede hout gesneden. Als ik over de buurt taxi vertel wil ze dat ook. Wat vind ik (sommige) dames van onze leeftijd toch fijn. Een jaar geleden trof ik hier een oud-journaliste van het Utrechts Nieuwsblad, net met pensioen, dat was ook al zo fijn, maar die wilde bij nader inzien toch niet meer journalistiek werk doen.

donderdag 15 september 2022

Tully

Gezien: de film Tully over Marlo, een moeder van drie jonge kinderen die het allemaal over de schoenen loopt. Het middelste jongetje is erg overgevoelig en lastig. Kan thuis en op school niet gedijen en gaat dan hard schreeuwen en schoppen en iedereen wordt er gek van. En dan neemt moeders nóg een baby die veel huilt en poept en wil drinken. In huis is het een bende en de echtgenoot werkt of ligt in bed te gamen. Ja is echt wel een lekkere film. 

Marlo heeft een rijke broer en die biedt aan een nachtnanny voor haar te betalen. Dat ligt natuurlijk heel gevoelig maar uiteindelijk neemt ze het aan. En dan komt er een droommeisje over de vloer. Een engel van 26 jaar, beeldschoon, lief, bekwaam, ijverig. Je denkt nog wel dat ze wellicht een fling met de man des huizes zou kunnen krijgen maar dat is niet aan de orde. De vrouwen raken steeds meer op elkaar betrokken, niet verliefd maar wel heel close. 

Groene Hart

Ik doe weer eens een fietstochtje naar IJsselstein. Doel: het museum aldaar met een tentoonstelling over Het Groene Hart en een modezaakje aardige kleren maat XL. Zin om eens een authentieke winkelstraat op een neer te lopen. Met zelfstandig ondernemers in plaats van ketens. Enfin, door dat museum ben ik me weet bewust dat er ook een wereld was vóórdat de snelwegen en Nieuwbouwwijken er waren. Voor de A12, de A2 en de A27. Vóór Kanaleneiland, Papendorp, Leidsche Rijn en Nieuwegein. Met mooie oude stadjes aan de Lek en de Hollandse IJssel. Nu is alle moois overweldigend weggedrukt door de oprukkende mens. En het is daar zo allemachtig prachtig. Marsman. Denkend aan Holland.

Schorsen en opschorten

Vandaag heb ik een ergernisdag vanwege alles wat ik online moet doen. Ik moet dus auto opzeggen bij de RDW om de auto te schorsen, naar de verzekering om de de autoverzekering 'op te schorten' en een sloper zoeken die er wat voor betaalt.

Eerst de RDW die er € 24,50 voor vraagt om de  auto te schorsen. Dat betalen gaat natuurlijk snel. maar dan? Nu moet ik op een twééde mailtje wachten, pas  dan  is de auto écht geschorst.

Dan de verzekering. Hoe doe je dat? Online zie ik het niet. Bellen kan, er is een telefoonnummer, dat is op zich al een wonder. Maar daar zeg een stem dat je dat het zo druk is dat je dat beter in de chat kunt doen op de mobiele telefoon. OK... Daar krijg ik ene Ingrid aan de chat (?) die meldt dat ze me niet kan helpen, en dat ik moet bellen. Dus nu hang ik al een kwartier in de wacht. Wel bieden ze aan me terug te bellen, maar ik wil naar de tuin en daar wil ik niet over autoverzekeringen gebeld worden. Volhouden maar. 

We hebben de auto opgegeven bij de Toyota Celica Club Nederland en bij diverse sloperijen die nu mogen gaan bieden. Want onze garagist Dirk zei wel dat hij de auto wel gratis wil afvoeren, en dat pad volgen is wel het eenvoudigst, maar wellicht  ook een beetje naïef van ons. Nu eerst maar kijken wat er komt.  Zucht.

woensdag 14 september 2022

Auto’s

De bolide staat nog op de parkeerplaats. Je moet daar niet meer in rijden als je APK verlopen is. Ik kan nu de auto ‘schorsen’ bij de RDW en de verzekering ‘opschorten’. Dan heb je er geen wegenbelasting- en verzekeringskosten aan. Je kan er wel 2 maanden in doorrijden maar als je een ongeluk/aanrijding krijgt krijg je problemen met je verzekering. Dus we rijden niet meer. En bedenken wat nu. 

Eigenlijk zijn we meer bezig met de nieuwe dan met de oude auto. Ik denk: misschien moeten we weer Greenwheels gaan rijden. Dat heb ik ooit gedaan toen ik in Amsterdam in de Jordaan woonde. Daar moest je 5 jaar op je parkeervergunning wachten. Maar Bobby is nu als een bezetene auto’s aan het kijken. Hij wil weer een sportmodel. Als toch, dan heb wel een wensenlijstje: ik wil een iets ruimere auto, zodat de kampeerspullen er makkelijker in gaan en je ook eens een meubelstuk kunt vervoeren. Ik wil een trekhaak en een fietsendrager voor de e-bike zodat ik ook eens ergens anders kan fietsen naaar naar Hilversum, IJsselstein en Breukelen. En hij moet weer blauw zijn. Ik wil geen zwarte of grijze of witte auto. Ook geen rode. Blauw. Of brons.

Het aanbod tweedehands auto’s is overweldigend. De ANWB heeft een site waar je modellen kunt kiezen. Bobby had de Mazda 6 uitgezocht, ook een sportmodel, en ik de Mazda 3, iets minder groot. Maar het lastige is: geen enkel model haalt het bij de Toyota Celia. We reflecteren wat op ons en de auto’s. Bobby wilde nooit een auto. Hij komt uit een NS-gezin. Toen wij elkaar leerden kennen had hij nog geen rijbewijs. De beide Toyota Celica’s koos en kocht ik. De eerste in Beesd en de tweede in Oss. Hij vond ze wel erg leuk. Nu zegt hij dat hij zo aan de auto gewend is dat hij niet meer zonder wil. Nee Greenwheels vindt hij niks. En door mij heeft hij geleerd dat je ook een léuke auto kunt nemen. Het is een heel proces. Ik heb geen haast. 
 
Nichtje wordt komend weekend 40, en je kan ook met de trein en bus naar Oosterbeek. Dat deed ik ook toen ik mijn pols had gebroken. Naar Auntie in Ommoord kun je ook met de trein. In beide gevallen is het een half uur extra. Van drie kwartier naar vijf kwartier. Van een uur naar anderhalf uur. De grootste uitdaging is Heeg.

maandag 12 september 2022

Ilyas

Gelezen: Ilyas door Ernest van de Kwast. Ik houd erg van Ernest van der Kwast. Ook dit is weer een mooi boek. Geëngageerd doch ook humoristisch. Hoofdpersoon is een man van in de veertig, een conservator van het Museum Boymans van Beuningen die met zijn vrouw en zoontjes in een nieuwbouwwoning in een oude Rotterdamse wijk woont is eigenlijk alleen maar in zijn werk geïnteresseerd en niet in zijn vrouw en zoontjes. Hij is helemaal gek van Rembrandt en als het museum een nieuw werk van Rembrandt aangekocht heeft is hij het er niet mee eens dat het echt een Rembrandt is en dat ventileert hij in een praatprogramma op tv. Dan wordt hij op staande voet ontslagen. 

Het gaat over veel. Het begint met een scène bij een benzinestation aan de A12, waar tijdens het tanken zijn vrouw even naar het toilet is gegaan en hij wegrijdt zonder haar. Niet vanwege ruzie maar hij is zich niet-vermelde bewust dat ze er niet is. Maar het gaat ook over die achterstandswijk waar allemaal middenklasse mensen komen wonen in een straat met omhekte achterruimte - net al wij wonen al wonen wij tegen een mooie jaren dertig straat aan. De gentrificatie. 

Hij vertelt thuis niet dat hij ontslagen is en gaat de werkster en dan een neef Ilyas van de werkster met financiële problemen door de bureaucratische mallemolen helpen. Ernest van de Kwast is zelf ook buddy voor achterstandsjongeren. 

Zijn vrouw wil graag interesse en intimiteit en seks, in die volgorde, maar het komt allemaal niet bij hem binnen. Interesse toont hij in zijn werk en in de mensen die hij bijstaat maar niet in zijn vrouw en kinderen. Tot hij eruit getrapt wordt en niemand anders dan die jongen Ilyas heeft om bij aan te bellen.

Hij kaart serieuze zaken aan maar doet dat met grote luchtigheid. 

Zweeds buffet

Hans is terug uit Zweden. Hij is er vol van en de laatste verhalen gaan over het copieuze buffet op de boot van Göteborg naar Kiel. Hij en zijn dochter hebben zich er helemaal ongans gegeten. Zó lekker. We hadden al gewaarschuwd. Die ervaring hebben wij ook twee keer gehad. Dat het zo veel en zo lekker is dat je niet kunt stoppen. En als je wakker wordt hebben het ‘s morgens bij het ontbijt nog een keer.

Wat willen jullie eten, vraagt hij, en ik antwoord voor de grap: doe maar een buffet. En dat heeft hij echt gemaakt. Hij heeft de hele dag in de keuken gestaan. Bietensalade. Aardappelsalade. Garnalen. Haring. Zeekraal met ei. Rode ui. Sla. En dan nog een hoofdgerecht met warme zalm en aardappeltjes, en verrukkelijk chcolade-ijs toe. Te erg.

Wat hieraan vooraf ging:

zaterdag 10 september 2022

Het pad van de liefde

Gelezen: Het smalle pad van de liefde door Vonne van der Meer. Gevonden in de buurtbibliotheek. Die hebben de collectie een beetje gereshuffeld en de literaire boeken in twee aparte kasten gezet. Apart van de thrillers en de romantische fictie, die ook elk een eigen grote kast hebben. Eerst stond dit alles dwars door elkaar. Nu hoef ik alleen nog maar naar de literaire kast, waar ook nog wel B-romans in staan, maar er is toch al heel wat uit gefilterd. 

Vonne van der Meer vind ik altijd fijn. Psychologisch ingewikkeld en onvoorspelbaar en een beetje reli/spiri angehaucht. Hier staat een echtpaar Floris en Françoise centraal met drie kinderen die in het eerste hoofdstuk hun jongste kind (baby Björn) verliezen in een storm op de pier bij Wijk aan Zee waar hij op hun huwelijksdag lekker is gaan windsurfen en het huwelijksdiner helemaal vergeten is. Zij komt met de kinderen op de pier kijken waar hij blijft en de buggy met de baby waait weg. Baby Björn dood. Ze geven allebei zichzelf de schuld

En dan is het jaren later en wonen ze in Frankrijk. Ze hebben - nog in Amsterdam - nieuwe vrienden gemaakt, Pieter en May, en die komen elk jaar in met hun kinderen in Frankrijk logeren. En dit jaar krijgen Floris en May een hartstochtelijke relatie. Een grote liefde. En die moet stoppen want dat kan niet.

Terug in Amsterdam ontmoet May een non met wie ze een vriendschap krijgt en gesprekken over religie en interesse in katholieke gebruiken.


The Queen

Het zal niemand ontgaan zijn: The Queen, zij is niet meer. Ik mopper wel een beetje dat het hele nieuws en de hele krant over wijlen Queen Elisabeth en nu King Charles gaan. Maar voor een tekening is zij wel een geschikt personage, in haar appelgroene of zuurstokroze mantelpakjes. Je krijgt er gewoon een goed humeur van. En als Charles met zijn 76 jaar nog koning gaat worden, hoezo zou iemand zich met 65 oud voelen?

Bijen Ambassade

Een interview met een imker in het Park. Patrick. Hij verzorgt een aantal bijenkasten waarin bijenzwermen wonen. Twee kasten in een oude perenboomgaard en een in een onlangs gelanceerd kunstwerk, dat The Bee Embassy is genoemd. Het is boogconstructie waarop honderden borden zijn gemonteerd waartussen allemaal plantjes. deze Patrick doet dit project samen met twee andere imkers. Het gaat over de zwarte bij, een oude soort waar er nog maar weinig van zijn maar die volgens het persbericht ook al hier was toen de Romeinen hier waren. 

Als kind was hij al gefascineerd door beestjes, vertelt hij, torretjes, spinnen, mieren, en dat heeft geresulteerd in een blijvende fascinatie voor de bij. Van beroep is hij gemeenteambtenaar, dit imkeren is een hobby. Leuk om te horen. Ik lees wel af en toe over iets bijen maar dan komt het niet zo binnen. Dat gaat beter als iemand het vertelt. Nu er een stuk van maken.

Mijn (vorige) stuk over de politieagent is ondanks het wat moeizame gesprek in de uitwerking best leuk geworden. 

donderdag 8 september 2022

Einde oefening

De bolide gaat naar de garage voor de APK. Ik breng haar in het volste vertrouwen, want behalve de kapotte startmotor een maand geleden in Bretagne heb ik toch weinig problemen met deze auto gehad. Dan belt de garage. Volgens Dirk rookt de motor enorm, hij is helemaal op. Het is einde oefening. 

Dirk heeft toevallig een witte Citroën C3 te koop. Maar die wil ik niet. Dirk, je ziet toch dat ik in een Celica rijd? Dan ga je toch niet in een Citroën C3? (Ik hoop dat ik niemand beledig). ‘Maar wat wil je dán?’ vraagt Dirk. Dat weet ik niet Dirk, dit moet ik eerst verwerken. Misschien even geen auto?

Sinds 2015:

woensdag 7 september 2022

Esmee Brugts

Eindelijk weer inspiratie. De 19-jarige voetbalster Esmee Brugts (PSV) scoorde in de allerlaatste minuut van de extra tijd in de WK kwalificatiewedstrijd Nederland tegen IJsland. Waren we maar naar de Galgenwaard gegaan om de wedstrijd live te zien. Zo vlak bij huis. 

Er was nog een bijzonder mooi potteus type om  te vereeuwigen, de IJslandse keepster Sandra Sigurðardóttir, maar die zijn we natuurlijk volgende week alweer vergeten.

De muizenissen

We hebben Nol en Ernie op de tuin te eten uitgenodigd vanwege dat Ernie zich vorige week aangemeld heeft voor ook een tuin hier. Maar ze was hier nog nooit geweest. Zij heeft een droom naar buiten en dacht over een chalet in de buurt van Utrecht, vertelde ze een tijdje terug. Maar chalets zijn erg gewild en knetterduur, en chaletparken zijn vaak niet wat je zou willen. Ik concludeerde: wat jij wilt is een volkstuin met huisje!

Enfin en zo komen ze hier. Bobby heeft een bietensalade bereid met bieten en appels van de eigen kweek. Hij heeft een koeltas gevonden, waar al het thuis bereide eten en drinken in kan, en koel uitkomt. Verrukkelijk! Ernie heeft een hoofd vol muizenissen, want zij is inmiddels toegelaten tot de wachtlijst, maar heeft ze er wel tijd voor? Vier dagen per week werkt ze, ze speelt saxofoon en moet minstens 4 x per week oefenen, en ze zit in een koor. Gaat dat allemaal wel? Misschien moet ze het nog drie jaar uitstellen…. Dus in haar motivatiebrief wil ze al die muizenissen schrijven. 

Doe nou niet, zeg ik. Schrijf nou gewoon dat je erg van tuinieren houdt en dat je stadstuintje te klein is. En Bobby voegt eraan toe: ‘En zeg dat je graag in de kantine wilt staan! Want er is een tekort kantinevrijwilligers. En dat je man graag penningmeester wordt.’ Ze glunderen allebei, want dat willen ze wel - hoewel pas ná hun pensioen. 

En zo hebben we het uitgebreid over de muizenissen en stemmetjes in het hoofd. Dat een volkstuin nemen wel een confrontatie is met de strenge veroordelende stemmetjes is in je hoofd. Over hoe het moet en wat je moet. En hoe heerlijk het is. En hoe je kunt leren genieten. En die stemmetjes de stemmetjes te laten. Het in je eigen tempo doen en naar je eigen smaak. Niet vergelijken met anderen.

Stemmetjes heb ik ook. Bijvoorbeeld heb ik stemmetjes over het wegwerken van afwas, vuile was, afval. Dat zijn mijn muizenissen. Na een etentje wil ik altijd alles meteen opruimen, zodat je er de volgende dag niets meer van ziet. Op de tuin heeft dat wat voeten in de aarde, omdat er geen water is en geen aanrecht en ik water moet koken etcetera. En vandaag is er om kwart voor negen vrouwenvoetbal waar we gevieren naar gaan kijken. Dus voor het eerst laat ik de afwas staan en zal ik de volgende ochtend terug om het alsnog te doen.

Voor het eerst in maanden onweert en stortregent het vannacht, héérlijk, dus moet ik ook nodig checken hoe het met de regentonnen en de wateroverlast onder het huisje gesteld is. Daar hebben we door de aanhoudende droogte al maanden geen last van gehad. ‘De regentonnen zijn vol en het zand onder de vloer is droog’, kan ik aan Bobby rapporteren.

Oktober

De Bayerische Freundin gaat weer een paar weken naar Beieren naar het Oktoberfest. Dat is een enorm bierfeest waar miljoenen mensen op af komen. Zij doet dat elk jaar. Met de familie hebben ze tijdens het Oktoberfest een kraam waarin ze zoete waren verkopen en een jaarinkomen voor de oude moeder verdienen. 

We doen een kleine afscheidsthee op de Mariaplaats. Ik wil heel graag begrijpen wat die kraam inhoudt. Ze verkopen er harten van Lebkuchen in allerlei formaten. Die maken ze niet zelf, die komen uit Tsjechië. De kleine verkopen ze voor 5 euro, de grote voor 30 euro (en ‘s nachts kosten ze 50 euro). Er wordt tijdens het Oktoberfest enorm gezopen en veel dronken mannen nemen dan zo’n hart mee naar huis om moeder de vrouw te sussen. En als ze dronken zijn betalen ze meer. 

De Bayerische Freundin staat zelf overdag in de kraam, haar broers doen het ‘s avonds en ‘s nachts. Ze dragen traditionele Beierse kleren zoals Dirndl-jurken en Lederhosen. In de avond en de nacht is het niet veilig voor een vrouw in München met al die dronken mannen. Er komt steeds meer naar buiten over verkrachtingen (‘grensoverschrijdend gedrag’ heet het tegenwoordig) tijdens het Fest, maar volgens de Bayerische Freundin is dat van alle tijden. Ze vertelt dat haar familie (als ik het goed navertel) al sinds de jaren dertig deze stands doet, wat de laatste foto bewijst.


dinsdag 6 september 2022

Stroomwaarts

Will heeft een nieuwe wandelsite gevonden genaamd Stroomwaarts met wandelingen langs stromen en rivieren. Een van de stromen is de Lek, mijn lievelingsrivier vlak bij huis. Dat belooft wat. Vandaag doen we een wandeling vanuit Lopikerkapel, een gehucht onder IJsselstein. Veel boerenprotest hier, te herkennen aan de omgekeerde vaderlandse vlaggen. Enkele opgedoekte en verlaten melkveebedrijven. 

Een schitterende wandeling. Hij voert over het asfalt van de Lekdijk, maar wij gaan door de uiterwaarden struinen waar volgens mijn wandel app ook paden zijn. 

Er is geen schaduw onderweg. Het heeft vannacht dan wel geregend, dus ik hoop op een wandeling met zware regenluchten, maar nee. Ook vandaag is het weer bijzonder zonnig en heet. Te. 

We eindigen bij een Beach Club aan de Lek, genaamd Klein Scheveningen, waar we op een zandstrandje kunnen zwemmen en uitrusten. Uitzicht op de Rijnaken die hoog op het lage water liggen. Het is niet helemaal ons soort mensen. Beetje Benidorm. Begin oktober is hier een Beach party en treden hier Ruth Jacott en Gerard Joling op. Maar voor nu genieten we van de ligbedjes met parasols.

Al met al een geweldig uitje. Een van onze betere weer. 

Wandeling:

Het Boek

Het Bretagne Boek nadert zijn voltooiing. Ineens gaat het snel. De laatste vraag is: wat zal ik met de achterflap? Al die verstilde sfeerfoto’s. De andere kant van het verhaal was natuurlijk wij daar. Wij en de weg, wij en de tent, wij en de wandelpaden, wij en de bolide, wij en de stadjes. Wij en onszelf, wij en elkaar, wij en onze boeken en tekenspullen. En dan heb ik niet eens de restaurants gefotografeerd, de supermarkten, de boodschappen, de dingen die we aten en dronken. Maar wel heb ik regelmatig ons gefotografeerd. Ik moet steeds glimlachen om het boek (in wording). Dat is een goed teken. 

Omdat Hans in Zweden was met zijn dochters in Bohuslån, onze tips gevolgd heeft en elke dag foto’s stuurde, kijk ik steeds in mijn eerste fotoboek over die  vakantie. Dat was 2010, toen nog in een kleine tent. Daarna hebben we de grote tent gekocht. Wat waren we nog jong en slank.

maandag 5 september 2022

Moppersmurfin

Na een trits leuke blije dankbare klanten eindigt de ochtenddienst voor de Buurt Taxi met een enorme moppersmurfin. Ik heb een aantal van dat slag in mijn naaste omgeving, en na het jaren het verdragen te hebben was op een dag ineens de maat vol. Niets deugt en het ligt altijd aan anderen. Deze mevrouw spant de kroon en aan het eind van de rit van een kwartier wil ik haar wel sláán. 

Het begint ermee dat ik tien minuten te vroeg ben. Ik sta geparkeerd voor haar huis en ik vermoed dat ze tot klokslag kwart over elf (de afgesproken tijd) achter haar voordeur gestaan heeft. ‘U-Was-TeVroeg’, zegt de verwijtend. Vervolgens sta ik volgens haar niet goed geparkeerd, want tegen de stoep aan. ‘Zegt u naar hoe u wilt dat ik sta’, zeg ik nog, maar dan krijg ik geen antwoord. Mokkend stapt ze achterin.

Haar straat is onlangs heringericht met nogal straffe chicanes waar nog planten in aangelegd moeten worden. ‘Typisch-De-Manier-Van-Werken-Van-De-Gemeente!’ moppert ze. Ik zeg: ‘Ik neem aan dat u daarvoor ongelukkig was met auto’s die hier te hard reden?’  

Ze becommentarieert mijn route, de groeiende armoede in de wereld, de woningbouwvereniging die huizen gaat renoveren en van het gas af, maar nog niet bij haar. Dat het wellicht gaat regenen en dat ze dan alles binnen moet zetten. 

Het toppunt is dat ik haar naar het adres rijd dat op mijn briefje Staat. Waar-Rijdt-U-Nu-Heen!?! Ik-Moet-Naar-Nummer-161. ‘Ik rijd naar 161, naar David Lloyd’. Ik-Moet-Niet-Naar-David-Lloyd,-Ik-Moet-Naar-Nummer-161! ‘Maar David Lloyd ìs nummer 161.’ Ze stapt uit, slecht ter been als ze is, vraagt aan een voorbijganger waar nummer 161 is, hij wijst naar David Lloyd. 

Ik nodig haar uit om weer in de auto te gaan zitten, dan zal ik haar alsnog voor de deur afzetten. Wat Dénkt U wel Niet? Dat Ik Omdat Ik Slecht Ter Been Ben Niet Zelf Naar Die Ingang Kan Lopen?

zondag 4 september 2022

Graindelavoix

Het was deze week in Utrecht Festival Oude Muziek maar dat was dit jaar aan mij voorbij gegaan. Maar zaterdagavond zit ik thuis op de hoekbank een beetje op de telefoon de tijd te doden, wanneer er een berichtje op Facebook voorbijkomt van de Belgische groep Graindelavoix dat het Festival morgen voorbij is dat dat er om 24u nog een voorstelling is waar nog kaarten voor zijn. Voor ik het weet heb ik een kaartje gekocht. Dat is zo’n bijzondere groep! Vier jaar geleden heb ik het Festival heel intensief meegemaakt. Toen bezocht ik drie concerten per dag en blogde ik daarover. Ik deed ook interviews met muzikanten, organisatoren en publiek. Héél intensief was dat, mede door een hyperactieve Australische logé. De leider van deze groep, Björn Schmelzer, was toen gastcurator. Hij had de hele week repetities, optredens en praatprogramma’s in de Janskerk. Die heb ik toen ook nog geïnterviewd. Niet live, maar per mail. 

Vanaf de bank app ik drie muziekvriendinnen of ze toevallig mee zouden willen. Twee keer mis, want véél te laat, maar Linda van het koor blijkt al een kaartje te hebben. En vindt het leuk om samen te gaan. Ik ga nooit meer ‘s nachts uit. Het is zoel weer en knetterdruk in de stad. Alle terrassen vol. Op zich al een belevenis

Het is een práchtig concert. Ze zingen 16e eeuwse Renaissancemuziek van de componist Josquin des Prez.  De zangers zingen in een donkere Janskerk in ronde kring naar elkaar toe met de ruggen naar het publiek. Honderden mensen, vooral grijze koppen maar ook jongeren, misschien zijn het jonge muzikanten die deelnemen aan het Festival. Doodstil is iedereen, er wordt tussendoor niet geapplaudisseerd maar aan het eind wel daverend. Ze zingen op zo’n speciale organische manier: onnavolgbaar maar schitterend. Ik zal er straks een filmpje van zoeken. En dan om half twee in de nacht op de fiets terug naar Zuilen. 



zaterdag 3 september 2022

Aspiranten

Ik heb vier zeer geïnteresseerde mensen in mijn omgeving getipt dat de wachtlijst van de volkstuinen even open zou gaan. Zij droomden van een tuin, maar nu puntje bij paaltje komt… Heb-ik-er-wel-tijd-voor? Heb-ik-wel-genoeg-verstand-van-tuin? Of ze even mogen komen kijken. Ja dat mogen ze. En dan merk ik hoe trots ik ben op mijn eigen gemaakte paradijsje. ‘Het lijkt wel een vakantiehuisje!’ En gewoon een beetje in mijn huisje zitten, naar Griekse muziek luisteren, zonder te moeten werken, ik kan het steeds beter en oneindiger. Heerlijk. De drie schilderwerkjes van de groenten voegen ook weer heel wat toe.

Weg asfalt

Ik stuit op dit plaatje op Facebook. Hoe ze in de algoritmen mij gevonden hebben. Tekst erbij: 'Het is nooit te laat om toe te geven dat dat snelwegen in de stad een fout zijn die je kunt fixen.'

In mijn leven heb ik er een paar van meegemaakt. Het Museumplein in Amsterdam dat van een snelweg een parkeergarage en daarop een enorm groot grasveld werd. Dat gras was in eerste instantie een probleem, dat wilde niet groeien, maar nu is het al tientallen jaren een fantastische open ruimte midden in een propvolle stad. En dan heb singels van Utrecht die ooit gedempt en geasfalteerd werden en de afgelopen jaren weer uitgegraven en een park. Binnenkort komt er een knip in de route en kun je helemaal niet meer langs de Carharijnesingel van Noordwest naar Oost. 

En nu zijn ze dan bezig met die ‘Westelijke boulevard’ bij ons in Utrecht noordwest. Ik snap niet dat mensen daar bezwaar tegen hebben. Zouden ze dit in Rotterdam langs de Maas niet ook kunnen doen?

Lees in Het Parool dat ze in Amsterdam nu ook de stadssnelwegen Weesperstraat en de Valkenburgerstraat gaan versmallen en vergroenen. Goedzo. Ik weet er nog een: de route vanuit de Piet Heintunnel achter de Centraal Station langs. Het zijn voor automobilisten heel handige routes, weet ik uit ervaring, dat mag best een beetje ingedamd worden.

In de wijk



We hebben hier in de stad lokale tv, gemaakt door vrijwilligers. U-in-de-wijk. Deze week een stukje over ons tuincomplex.

vrijdag 2 september 2022

Groen

Het is de hoogste tijd om voort te gaan met de lopende projecten. Door de vakantie en de onverwachte dingen daarna en het ongekend sociale leven hebben ze wat vertraging opgelopen. 

Een project is het tuinhuisje in te richten deels als kapelletjes deels als ‘Lucie Theodora Galerie’. Mede omdat de inlijster zolang afwezig was had ik het een beetje opgegeven en andere oplossingen gezocht voor de ‘iconostase’. Behalve kerkjes, heiligen, engelen en bloemen hangen er nu ook mandala’s en kualams. Maar hij is er weer. Vijf dagen per week.

Nu is het idee om in het huisje aan de kant van het ‘akkertje’ wat groententekeningen op te hangen. En dan vervolgens boven het ‘keukentje’ nog wat bloemen. Vandaag dus de groenten. Fietstocht naar Nieuwegein. De inlijster vindt het maar wat leuk. 

Het andere project is de ‘stiltewandeling’ eind september. De nieuwe Wilma met wie ik dat doe heeft deze week een Stilte-gedicht uitgezocht. En nu ben ik ruim twee uur met Word aan het knoeien om een dubbele A5-kaart te fabrieken in Word die zo - tweezijdig bedrukt - uit de eigen printer rolt met alle teksten en plaatjes op de goeie plek. Ik ben alleen niet goed in gebruiksaanwijzingen. En houd er meestal na een half uur mee op. Onverrichterzake. Maar vandaag  lukt het. Het wordt er heel echt van, met een soort van bidprentje erbij ter herinnering.

Ik ga dit najaar ook weer meedoen met een Trage Post-ronde. In 10 weken 10 ansichtkaarten sturen naar een lijst van (ditmaal) 10 Utrechters. Daar moet ik even het projectplan van printen, met de data eraan. De vorige keer vergat ik steeds of ik het al gedaan had en naar wie en van wie. Of niet. Dat gaf lichte stress, waar het bedoeld was om vreugde te schenken.