zondag 23 oktober 2022

Soestdijk

Gezien: de documentaire ‘Het Nieuwe Soestdijk’ door filmer Frans Bromet, uitgezonden door de EO. Sinds 2004 staat Soestdijk weg en in 2017 is het gekocht door de MeyerBergman Erfgoed Groep die een plan ‘Made By Holland’ heeft ontwikkeld om het te restaureren en te exploiteren. (Deze mensen hebben ook de Westergasfabriek in Amsterdam ontwikkeld en Landgoed Doornenburgh met het Emmausklooster in Maarssen.) 

De Gemeente Baarn is nogal geschrokken van de grootschaligheid van het uitgebreide plan (hotel met 120 kamers, een villawijk in een oud bos dat onderdeel uitmaakt van het landgoed, muziekfestivals) en probeert dat in te dammen. Frans Bromet is vanaf 2019 gaan filmen, verbaasd over de jarenlange vertraging door het democratisch proces. Het Wassenaarse echtpaar Meijer-Bergman, de directeur, het personeel, de wethouder, de Baarnse gemeenteraadsleden, de provincie, de restaurateurs… De omwonenden die gehecht zijn aan de stilte van het gebied en de waarde van de natuur. Bromet laat iedereen aan het woord, maar heeft duidelijk grote sympathie voor het ondernemende echtpaar dat maar niet van start kan gaan. Maar ook de buurman die zich met hand en tand verzet en het verzet nog steeds niet opgegeven heeft en nu met zijn Stichting Red het Borrebos het plan bij de Raad van State gaat aanvechten. 

De documentaire ging afgelopen september in première bij het Nederlands Filmfestival van Utrecht. Waarom de EO dit uitzendt, vraag je je af. Wat is er nu evangelisch aan? Ja ze hebben een grote voorliefde voor het koningshuis en mensen die van het koningshuis houden hebben doorgaans warme herinneringen aan de défilés op Koninginnedag op Paleis Soestdijk.

Terugkijken:

Geen opmerkingen: