zondag 6 januari 2008

Jaspissen

Afgelopen november kocht ik te Idar-Oberstein, de edelsteenstraat van Europa, een handjevol knuffelstenen. Tien. Knuffelstenen zijn kleine platte edelstenen. Ze zijn 'getrommeld', zoals dat heet, waardoor ze lekker in de hand liggen en voor wie dat wil gemakkelijk mee te nemen zijn. De mijne liggen nu ruim een maand op een schoteltje in mijn 'relihoekje', verlicht door een waxinelichtje.

Ik weet niet goed wat het is met edelstenen: ik vind ze prachtig, schitterend van kleur en tekening. Ik denk altijd dat ze vooral een esthetische aantrekkingskracht op mij uitoefenen, dat van de vermeende magische krachten weet ik niet zo goed. Het kan zijn dat die meespelen, maar dat ik me die niet bewust ben. Wellicht daarom ben ik gisteren bij de boekhandel gevallen voor De Kristallengids van Judy Hall. Mijn keuze voor de knuffelstenen had ik volstrekt intuitief gemaakt, maar nu ben ik toch wel benieuwd welke heilzame werkingen er sinds eind november door mijn huis waren. De mevrouw uit de winkel in Idar-Oberstein had op mijn verzoek op de stenen de namen geschreven. Auf Deutsch.

De meeste stenen die ik gekocht heb blijken jaspis te heten, en een onleesbaar voorvoegsel mee te dragen. 'Jaspis is bekend als de hoogste voeder', schrijft Judy Hall over de jaspis. 'De steen biedt ondersteuning in tijden van stress en geeft rust. Als geneesmiddel verenigt dit kristal alle aspecten van uw leven. Jaspis herinnert mensen er aan dat ze elkaar moeten helpen.' Dat ik juist voor de verbinding allemaal jaspissen (Jaspi?) heb uitgekozen is wel een mooie gedachte. Overigens zijn niet alle stickertjes met namen te lezen, laat staan in het gidsje terug te vinden. Ik kan ontcijferen: de zebra-jaspis, de dalmatier-jaspis en de oceaan-jaspis.

Daarnaast heb ik de howliet, een witte steen met grijze aders: 'Kalmeert de geest en helpt geduld te hebben. Het versterkt positieve karaktertrekken en vermindert zelfzuchtigheid. Howliet is een goed middel tegen slapeloosheid en is bevorderlijk voor tanden en botten door het calciumgehalte in het lichaam in evenwicht te brengen.' En de serpentijn, prachtig licht geel/groen: 'Een aardende steen die zeer geschikt is voor meditatie. Het brengt geestelijk en emotioneel in evenwicht. Serpentijn reinigt en ontgift het lichaam, helpt bij hartritmestoornissen, nier- en maagklachten en werkt krampopheffend. Het bevordert de opname van calcium en magnesium.'

Judy Hall raadt aan de knuffelstenen in zoute badjes te wassen voor ze in gebruik te nemen, om ze van eventuele negatieve energie van anderen te bevrijden. Er staan instructieve tekeningen bij die aan scheikundeles doen denken. Deze handelingen gaan me geloof ik nog even te ver.

Geen opmerkingen: