maandag 6 april 2009

Frau und Citroën

Het is toch leuk als de mensen je categorieën herkennen en spontaan bijdragen gaan sturen. Dit is een foto van Elz, wier blog ik vrijwel dagelijks volg omdat ze onvoorspelbaar en onnavolgbaar blijft, hoewel ik haar steeds meer leer kennen. Het is maar een wonderlijke foto, hij ziet er een beetje gephotoshopt uit, net of ze tegen de achtergrond geplakt is. Waarschijnlijk is dat gewoon ook zo.

De foto staat bij een artikel in het FD ergens afgelopen maand. ‘Ik heb een Citroën 2CV uit 1986. Een donkergrijze, met zwarte spatborden. Ik ben een Eendengek. Eind jaren ’80 kocht ik mijn eerste. Die was uit 1980. Ik was lid van Eendenclub Het Eendeëi. Die hadden een loods en een landje in Rotterdam-Zuid. Daar ging je elke zaterdag met z’n allen gezellig sleutelen. Ze gaven ook cursussen: kleppen stellen, en ook leren lassen. Je kon Eendoloog worden. Die eerste Eend heb ik in 1993 verkocht. Daarna heb ik een hoop oude onverschillige bakken gehad. Zoals de Renault 5 van mijn vader. Ondertussen eeuwig verlangend naar de Eend. Toen we een huis in Frankrijk kochten heb ik er weer eentje gekocht. Dat was tweeënhalf jaar geleden. Ik heb hem ingevoerd in Frankrijk. Op die rit, via Parijs, kwamen we welgeteld één andere Eend tegen.’

Haar dróómauto, zegt Elz in het FD, is 'een oude Citroën CX. Oh, tjongejonge, die rijdt echt heerlijk. Dat is ‘m.' Ik weet niet welk model / jaar ze precies bedoelt, maar Citroen CX, die reed ook wijlen mijn goede vader. Dit is model 1978, toen reed mijn vader hem ook. Zoiets was het wel, maar dan wit. Ik zie opeens enorm veel overeenkomst met mijn eigen bolide.


Geen opmerkingen: