donderdag 9 december 2010

Angstig of perfectionistisch?

Het is nog steeds niet weg, die RSI. RSI is vooral psychisch, valt te lezen op Elsevier.nl. Hulp van een gedragstherapeut of psycholoog heeft een beter effect op mensen met RSI dan aangepast meubilair of houdingsoefeningen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden.

Zij vond dat ongeveer 40 procent van de mensen die voor hun werk vooral achter een computer zitten, last heeft van RSI. De klachten bestaan uit pijn in armen, schouders en nek en zouden worden veroorzaakt door vaak dezelfde beweging te herhalen, bijvoorbeeld door de muis van de computer te gebruiken. Volgens Van Eijsden ervaren mensen die zeggen geen klachten te hebben ook wel eens pijn, maar vinden zij dat dit bij het werk hoort en hebben ze er geen last van. Angstige mensen of perfectionistische mensen zouden zich wel veel zorgen maken over de gevolgen van de klachten. Zij zeggen vaker te lijden aan RSI. 

Cognitieve gedragstherapie is zinvol voor angstige mensen, overdreven perfectionisten hebben baat bij psychologische hulp. Dit zou beter werken dan houdingsoefeningen of een aangepaste werkplek, wat tot nu toe de gebruikelijke behandeling was van RSI-klachten. Therapeuten moeten bij de behandeling van RSI-klachten ook vooral niet te somber reageren, adviseert Van Eijsden.

Geen opmerkingen: