zondag 10 juli 2011

Alzheimer voorkomen

Vanwege nog een bezoek aan de glas-in-lood-winkel in Oud Zuid ga ik ook weer even bij de antroposofische winkel Zaailing naar binnen, dat zowel een speelgoedwinkel, hobbywinkel, een Weleda-drogist als een boekwinkel is. Ze hebben niet alleen Rudolf Steiner maar een grote collectie psychologie, esoterie en religie. Ik koop er behalve een doos mooie nieuwe kleurpotloden ook het boek 100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen van ene Jean Carper. Uitgeverij Bert Bakker. Het doet het blijkbaar goed, want: eerste druk januari 2011, tweede druk maart 2011. Alzheimer wordt voorspeld als  volksziekte nummer 1 in 2050, want we worden met zijn allen steeds ouder. Mensen zijn ook banger voor Alzheimer dan voor iets anders.

Jean Carper was medisch correspondent bij CNN en schreef jarenlang de populaire column ‘EatSmart’ in USA Weekend Magazine. Nu is ze werkzaam is als redacteur. Carper heeft 23 boeken op haar naam staan, en haar werk werd vertaald in 15 talen. Toen Carper ontdekte dat ze drager was van het alzheimer-gen, was ze vastbesloten om zichzelf tegen de ziekte te wapenen. In 100 eenvoudige manieren om alzheimer te voorkomen deelt ze haar kennis en laat ze zien hoe je met simpele, effectieve stappen de strijd tegen alzheimer en geheugenverlies kunt aangaan.

Het is een heel leuk boek. Ze biedt 100 remedies aan tegen Alzheimer, allemaal een hoofdstukje,  allemaal lekker leesbaar en allemaal onderbouwd met onderzoek. Eten, leefwijzen, voedingssupplementen. Natuurlijk is van geen van de remedies bewézen dat die 100% helpt tegen alzheimer, maar van allemaal is wel statistisch aangetoond dat het de kans op Alzheimer vermindert. Je kunt ze nooit allemaal navolgen, maar als je er maar tien doet en volhoudt is het meer dan niets. Zie het als een lopend buffet, zegt ze, en neem er van af wat je kunt gebruiken.En het is heel fijn de hoofdstukken te lezen die je al doet, of waarvan je al maanden/jaren denkt dat je ze zou moeten doen.

Om er maar een paar te noemen: 1 glas alcohol per dag is goed (rode wijn is beter dan witte wijn), maar meer niet. Eet Indiase curry's. Dan gaat het om de gele curry's, om de kurkuma. Geen rood vlees, maar witvlees, en nog beter is vis. Een relatie hebben is beter dan geen relatie hebben. Leef gedisciplineerd. Heb een goed vol sociaal leven. Doe steeds weer nieuwe dingen, leer wat nieuws, ervaar nieuwe dingen. Leer nieuwe dingen, blijf de cognitieve functies oefenen. Na tien goede voornemens moet je wel even stoppen, want dat is niet haalbaar, maar elke maand een paar hoofdstukken lezen houdt een mens bij de les.

Het gaat volgens de Volkskrant van zaterdag dramatische slecht met de boekhandel, en de boeken, en ons lezen van de boeken, maar ik weet het niet. Er zijn altijd weer voorbeelden  aan te dragen van het tegendeel. Dit boek (om maar wat te noemen) heeft geen recensie gehad, het loopt desondanks goed en  een winkel als  Zaailing gaat uitbreiden.

Geen opmerkingen: