woensdag 1 februari 2017

Open

Wil iemand nog tip voor een topuitje, dan kan ik nu Museum en Landgoed Voorlinden in Wassenaar van harte aanbevelen. Het is al een tijdje open en zeer in de belangstelling geweest met ex-Rijks-directeur Wim Pijbes die er de scepter zwaaide, en nu niet meer, maar het kwam er steeds niet van. Vandaag ga ik erheen. Eigen geen idee wat ik kan verwachten. Het overtreft alles. Een enorm indrukwekkend landgoed, je moet niet slecht ter been zijn, waarin het restaurant, en een heel groot paviljoen met veel glas en daarin de Kunst. 

Er zijn twee tijdelijke tentoonstellingen die goed zijn, maar de vaste collectie is verpletterend. Zo is er een gigantische stalen sculptuur 'Open Ended' van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra van maar liefst 216 ton, 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het doet denken aan een zeewaardig schip. En aan een labyrint. Prachtig om doorheen te dwalen. En er is het veel gefotografeerde 'Couple under an Umbrella' van Ron Mueck. Het stel is twee keer de ware grootte van een mens, Ze zijn zo exact gemaakt, dat he zeker weet dat de huid echter huid is en de haren echte haren, de nagels echte nagels. Alles schreeuwt om aangeraakt te worden. Iedereen wordt er als een magneet naar toe getrokken, maar dat mag dan niet. HAnden op de rug.

Het is een dag vol van verbazing en verwondering, alle zintuigen gaan open, en de geest ook. Er zijn heel veel hippe jonge mensen in dienst, zowel als suppoost als in de horeca. Er loopt en zit wel allemaal Wassenaars publiek, heel erg deftig en rijk, maar vandaag deert me dat niet. 

Geen opmerkingen: