zaterdag 14 januari 2023

Mystiek

Ik was dus bij de tentoonstelling ‘Mystiek’ in het Limburgs Museum in Venlo. Ik had er een filmpje over gezien in de tv-reeks ‘Nu te zien’ waarbij een museumdirecteur een tentoonstelling in een ander museum bezoekt en bespreekt. De directeur van het Teylersmuseum (Haarlem) was in Venlo. 

De tentoonstelling zag er mooi uit: een combinatie van oude religieuze kunst en hedendaagse beeldende kunst met een spiritueel tintje. Het geheel is samengesteld door de hoofdconservator van het Van Gogh Museum in Amsterdam, die ook Limburger is. De tentoonstelling is heel theatraal. Zintuiglijk. Er zijn drie zalen. De eerste zaal ‘Rituelen’ hangt veel oudere religieuze kunst van het museum zelf, daar klinkt op de achtergrond hemelse muziek van de middeleeuwse abdis Hildegard von Bingen. Zintuiglijk. De tweede zaal ‘Verstilling’ is heel donker met als centraal kunstwerk een vrouw op een bed dat drijft op een vijver vol waterlelies De muren van de derde zaal ‘Extase’ zijn knalrood en alles wat daar hangt of staat is enorm opgetogen en kleurrijk.

De tentoonstelling is een gevolg van een kunstmanifestatie Biënnale die in Roermond zou plaatsvinden maar door Corona niet doorging. ‘Mystique’ zou daarvan het thema zijn, het zou een grootse zomerse manifestatie in de buitenlucht zijn. Toen bedacht het Limburgs Museum deze tentoonstelling. Die in de winter en binnen zou zijn, dus geheel anders van opzet. De conservatoren keken wat er in het museum aan religieuze kunst aanwezig was en wat ze de kunstenaars die ze voor Roermond uitgekozen hadden konden..

Mystiek. Je ogen sluiten. Naar binnen keren. Het is een heel andere werkelijkheid dan de dagelijkse werkelijkheid waarin de politieke en economische realiteit de boventoon voeren. Het dagelijks gedoe. Daarnaast is er ook iets als het onzegbare, de stilte, de diepere waarde. In ieders leven is dat anders, en ook in iedere cultuur. Het mystieke vindt soms een vorm binnen religies, maar ook individueel. Kunst en mystiek hebben heel veel gemeen, ze tillen de mensen uit naar een ander niveau boven het platte aardse. Het is past ook beter in zo’n oerkatholieke provincie Limburg dan in de wereldse Randstad.

Ik ga er wellicht later en elders een echt artikel over schrijven.

Geen opmerkingen: