vrijdag 27 juni 2008

De boekhandels des levens

Gisteren naar de presentatie geweest van Klis' nieuwe boek: Het Amsterdamse boekhandelsboek. Voor Amsterdamse boekenliefhebbers is één groot feest van herkenning. Het lijkt zo gewoon, al die boekhandels hier, maar dat is het natuurlijk niet. Hans heeft er 300 gevonden, zo'n aantal waar je niet zoveel bij kunt voorstellen. Maar als je dit boek leest dan realiseer je je dat je ze bijna allemaal kent, behalve die in buitengewesten als Osdorp en Slotervaart.

Ging eerst op zoek naar mijn eigen buurtboekhandels. Je woongeschiedenis. Dan realiseer je je dat hoe belangrijk de buurtboekhandels zijn, en niet alleen de groten als Athenaeum en Scheltema.

Mijn Amsterdamse boekhandelsgeschiedenis begon in Bos & Lommer (in de hier onlangs nog gememoreerde Twee Koningskinderenstraat), met het boekenparadijs boekhandel Omta aan de Bos & Lommerweg. Omta is een naam van grote betekenis voor mensen die daar in de buurt wonen danwel gewoond hebben. De winkel was toen een ongelofelijk zootje, en schijnt dat nog steeds te zijn, maar ze hebben werkelijk alles.

Daarna waren het homoboekhandel Vrolijk en vrouwenboekhandel Xantippe, plekken van waaruit we werkten aan de bladen Homologie en Surplus en een veelheid aan andere activiteiten ontwikkelden. Wat is dat inmiddels lang geleden! Enfin, vervolgens verhuisde ik naar landelijk Noord en raakte ik onverwacht verknocht aan de boekenafdeling van V&D en Plantage Books & More. Plantage heette toen nog Standaard Boekhandel. Die twee boekwinkels, die het niet halen bij de high brow winkels in het Centrum, waren voor mij een oase van cultuur daar.

Tegenwoordig zwalk ik tussen Xantippe Unlimited, Selexyz Scheltema, Athenaeum Boekhandel, The American Book Center, De Slegte, Hoogstins in de Kinkerstraat en reisboekwinkel Pied a Terre aan de Overtoom. En er zijn er meer waar ik graag kom, zoals de Bijenkorf, Himalaya in de Warmoesstraat, de Ako's op het Centraal Station en op Schiphol, Venstra in Amstelveen. Maar erg leuk om in dit boek van al die winkels de geschiedenis te lezen en een stukje over de eigenaren.

Eentje die er per ongeluk níet in staat is de Poezieboekhandel aan de Kloveniersburgwal. Foutje, waar Klis en zijn uitgeverij wel een beetje van schrokken, want het lemma was wel gemaakt. Waar was het zoek geraakt? Maar goed, dat moet dan maar goed gemaakt worden in de volgende druk.

Geen opmerkingen: