woensdag 11 december 2013

Ubuntu

Op de radio bij het EO-programma 'Dit Is De Dag' hoor ik een interessante reflectie op de levensfilosofie van Nelson Mandela. Leontine van Hooft, auteur van het boek: ‘De kracht van Afrikaans denken' vertelt erover.  Ubuntu. Er zijn diverse vertalingen van het woord ubuntu, waaronder 'één-zijn', 'menselijkheid tegenover anderen', 'ik ben omdat wij zijn', 'menselijk worden door anderen'.

Wikipedia: 'Ubuntu is een ethische of humanistische filosofie uit Sub-Saharisch Afrika die draait om toewijding en relaties tussen mensen onderling. Het was een leidraad in Mandela's leven.' Desmond Tutu defineerde het ooit als volgt: 'Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.'

Interessant stukje in het radioprogramma gaat over besluitvorming in de Ubuntu-traditie. Terwijl in onze maatschappij mensen elkaar willen overtuigen, en straf tegenover elkaar gaan staan, luisteren mensen in de geest van dit Unbutu naar elkaar met grote beleefdheid en respect.

Embedden van het filmpje van de radio-opname gaat niet, dan maar een link.

Link naar Mandela die vertelt over Ubuntu

Geen opmerkingen: