zaterdag 20 september 2014

Sagrada

Het is de hoogste tijd voor weer een nieuwe Cineville-pas. Ik heb geen zin om op verjaardagsvisite te gaan, ik wil lekker naar de film. Zomaar op zaterdagmiddag. Te lang niet regelmatig naar de film gegaan. Inmiddels kost één kaartje €9,50 en een Cineville-pas €19. Kun je onbeperkt in verschillende steden, niet alleen Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Delft, Maastricht, Dordrecht, Haarlem en Castricum (of all places).

Omdat het tijdstip me het beste uitkomt kies ik de film 'Sagrada, el Mysteri de la Creatio' in Het Hoogt. Net als het gebouw en het project duizelingwekkend zijn is de film dat. Ooit was ik er, minstens twintig jaar geleden, zonder enige voorkennis, en temidden van duizenden medetoeristen, in dat toch al zo drukke Barcelona. Na een half uur vluchtte ik. Dat kon ik niet aan. Voor ik naar de film ga vraag ik nog aan Bobby: Weet jij waar ze die Sagrada van betalen? Nee, weet hij niet. Van die 3 miljoen toeristen per jaar, dus. Weet ik nu.

Het is niet te vatten, zó'n groot, zo prachtig, zo complex, zo kunstzinnig, zo religieus, zo langdurig, zoveel betrokkenen, zoveel disciplines, zo hoog, zo gedetailleerd, zo conceptueel... In die zin is het gevoel van niet te bevatten niet afgenomen na het zien van de film. Maar wauw, wat een bewondering voor al die architecten, bouwmannen, beeldhouwers, theologen, kunsthistorici, glasschilders, noem maar op. Generatie op generatie. Je ziet ze aan het werk met hun relatief kleine onderdeel. Wie heeft hier het overzicht? Wie heeft hier de leiding? 

Het is al veel en veel verder af dan toen ik er 20 jaar geleden was. Toen was het echt vooral nog een bouwput. Nu wordt er in Barcelona een hogesnelheidslijn gebouwd, zoiets als de metro in Amsterdam, precies ónder de kathedraal.

Wat een prachtige middagbesteding, deze film. Er draaien veel films in Het Hoogt die ik wil zien. Daar kan ik vanaf nu onbeperkt naar toe.

Geen opmerkingen: