dinsdag 30 december 2014

Schaaltje ogen

Huilende madonna's, engelen en heiligen tekenen is een  van mijn onbegrijpelijke hobby's. Dit is de Heilige Lucie, ofwel Santa Lucia, Lucia de Syracuse. Syracuse ligt op Sicilië. Er zijn diverse afbeeldingen van haar, maar deze - van Domenico Beccafumi (1521) - vind ik de mooiste. Op alle afbeeldingen draagt Lucia een schaaltje met ogen.

Wikipedia verhaalt:  Lucia leefde in de tijd van de christenvervolgingen door de Romeinse keizer Diocletianus (284-305). Zij was de dochter van een Romeins burger in Syracuse, maar zij was haar vader op jonge leeftijd verloren. Haar moeder Eutychia, leed al vier jaar aan dysenterie. Lucia en haar moeder brachten eens een nacht biddend door bij de tombe van de christelijke heilige Sint Agatha, de beschermheilige van Catania. Aan het einde van de nacht verscheen deze voor Lucia in een visioen,  en voorspelde haar dat zij de glorie van Syracuse zou worden. Haar moeder genas op dat moment op wonderbaarlijke wijze en regelde vervolgens een echtgenoot voor haar dochter. Lucia had echter Christus als bruidegom gekozen en wilde eeuwig maagd blijven. Zij haalde haar moeder over het huwelijk niet door te laten gaan en de bruidsschat onder de armen te verdelen. De beoogde echtgenoot kwam daar achter en hij gaf Lucia als christen aan bij de magistraat. Deze verzocht haar een offer aan de keizer te brengen, wat ze weigerde. Daarop werd ze veroordeeld tot tewerkstelling in een bordeel, maar de wachters konden haar niet afvoeren, ook niet nadat men een ossenspan had ingezet. Later probeerde men haar levend de verbranden, maar ook van de brandstapel leek Lucia geen last te hebben. Daarop werd ze met zwaardsteken om het leven gebracht. De fatale wond zou zijn toegebracht door met een zwaard door haar hals te steken.

Een andere legende verhaalt hoe Lucia haar ogen verloor. Een heidense minnaar dong naar haar hand. Hij maakte haar een compliment over haar mooie ogen, waarna ze haar ogen uitstak en hem deze toezond op een schaal, met de boodschap haar verder met rust te laten. Op wonderbaarlijke wijze bleef ze in staat te zien.

Geen opmerkingen: