woensdag 29 juli 2015

Wind water en wad

Tien jaar geleden nam een vriendin me mee op een uitje in de buurt van Heerenveen, naar museum Belvedère in Oranjewoud en naar de Ecokathedraal in Mildam daar vlakbij. Sindsdien heb ik vaak gedroomd daar nog eens naar toe te gaan, maar het kwam er maar niet van. 


Vandaag gaat het wekelijkse uitstapje maar eens naar Oranjewoud. Bij Museum Belvedère hebben ze een tentoonstelling 'Wind, Water en Wad', en bij de huidige weersomstandigheden spreekt dat bijzonder aan. Het museum ligt midden in een waterrijk weidepark en is gespecialiseerd in kunst rond natuurbeleving. 

Sommige kunstenaars vind ik echt goed, zoals deze Siemen Dijkstra, van die ik ooit een boek kocht met prenten van Drentse berkenbossen. Ik wist niet dat hij ook wad deed. Het is ongelofelijk fijn gedetailleerd, een kleurenhoutdruk. Geen idee hoe die techniek is, maar erg onder de indruk van de toewijding. 

Van een geheel andere orde is dit grote doek van de Harlinger kunstenaar Jan Roos. Zo sterk, zo makkelijk, zo vrij. 

En ook ben ik verrukt van kleine aquarelletjes van Willem Wenckebach, gemaakt voor plakplaatjes in een Verkadeboek over Texel. Zo lief, zo los en toch zo precies. 

Geen opmerkingen: