zondag 21 januari 2024

De Oosterparkwijk

Gelezen:
Als je ze kent van de Groningse schrijfster Fieke Gosselaar. Het is haar vierde boek, vrij recent. De hoofdpersoon is een dertigster, Nora die woont in de Groningse wijk Oosterparkbuurt, beetje arme wijk, iemand die in de schulden is geraakt buiten haar schuld om, pure pech, een ex die met de noorderzon is vertrokken en haar met de schulden achterliet, een arbeidscontract dat niet verlengd werd, en dan niet meer uit de shit komen, in de schuldhulpverlening, naar de voedselbank, sociale contacten kalven af. Het boek begint met een scene in de supermarkt, dat ze niet meer dan 10 euro kan uitgeven en enorm loopt te dubben wat ze zal kopen, terwijl om gaar heen de mensen hun karretjes volstouwen.

Ik kwam het boek tegen in de e-bibliotheek. Dat het in de stad Groningen speelt sprak me wel aan. Tenslotte heb ik daar van mijn 18e tot mijn 23e gewoond. Plaats van handeling is de Oosterparkwijk, een arme wijk. Het voetbalstadion was daar ook. Op zondag de supporters. Je had wel meer arme wijken toen - en nu dus nog steeds. Fieke Gosselaar heeft zelf in die wijk gewoond, en door haar werk in de sociale advocatuur komt ze veel arme mensen tegen. De hoofdpersoon is heel geïsoleerd, eenzaam, gefrustreerd, naar binnen gekeerd. Door de dood van een buurman komt ze meer in contact met buren en wordt ze intiatiefrijker.

Ze is nog niet zo doorgebroken. In een interview met de schrijver Peter Middendorp (oorspronkelijk uit Emmen) zegt hij dat hij Fieke Gosselaar net ontdekt heeft en dat hij haar een doorbraak gunt.

Geen opmerkingen: