vrijdag 9 februari 2024

Atlas van de Belevingswereld

Bij de cursus Creatief Biografisch Schrijven afgelopen maandag hebben we ook huiswerk meegekregen. We kregen een kaart uit de Atlas van de Belevingswereld en zijn uitgenodigd te beschrijven waar ik ben, hoe het daar is, waar ik naar toe wil, hoe ik daar kom, hoe het daar is. Eerst was ik een beetje geïrriteerd  omdat dat materiaal mij zo bekend is en zo voor de hand ligt, dan vind ik de docent gemakzuchtig: eerst dat 'elfje' en nu dit. 

In mijn werkende leven, toen we nog kantoor hielden aan het Frederiksplein (dat moet dus vóór 2005 geweest zijn) ben ik een keer op bezoek geweest bij de ontwikkelaars / uitgevers van deze kaarten, die er goud geld mee verdienden. Vooral binnen bedrijven werden ze wel gebruikt om onderliggende ideeën duidelijk te krijgen. Het waren hoopgevende sessies maar uiteindelijk kwam er meestal weinig uit. Voor consultants en docenten fijn materiaal.

Het huiswerk is optioneel. Het hoeft niet. Maar ja, waarvoor doe je een cursus? Om nieuwe dingen te leren. Uit je comfort zone. Dus zet ik mijn kritiek uit en ga ik naar de kaart kijken. En dat is heel leuk on te doen. En ook om de vragen te beantwoorden.

Waar ben je? Waar wil je naar toe? Hoe is het waar je bent? Hoe is het waar je naar toe wilt. Hoe kom je daar? Hoe ziet het er uit? Hoe zijn de mensen?

Geen opmerkingen: