donderdag 12 september 2024

Naar Eindhoven

Ineens heb ik zin in een dagje Eindhoven. Ik wil wel eens naar het Van Abbemuseum, want daar ben ik nog nooit geweest. Over de stad heb ik erg weinig verwachtingen: veel beton en asfalt herinner ik me van de keren dat ik er kwam. Jaren geleden alweer. Boekhandel Van Piere. 

Elly wil ook wel. We gaan met de trein en we zijn er zo vroeg, dat we besluiten lopend naar het museum te gaan. Wie schetst onze verbazing als de binnenstad verregaand vergroend blijkt. Het is alsof je door een artists impression loopt. Blijkt dat her vergroenen hier al jaren beleid is. Die stad was zo versteend, die kon niet tegen de zinderende hittes. Vergroenen is daar het devies en je weet niet wat je ziet.

Het Van Abbemuseum is ook geweldig. Het ligt aan het riviertje de Dommel en die oevers zijn ook geheel vergroend. Alles daar is even schilderachtig: het gebouw (vooral de nieuwbouw), de collectie en de presentatie. Er lopen diverse gastvrouwen en gastheren rond (ik vermoed vrijwilligers) die je van alles willen vertellen en als ik zeg dat ik in heel veel musea kom maar nog nooit in het Van Abbe was, dan zeggen ze: 'Dat hoor ik nou zo vaak! Zegt het voort!'





Geen opmerkingen: