zondag 15 december 2024

Rilette

Vorige week gingen Elly en ik na afloop van de wandeling lunchen in het Koetshuis op Beerschoten, en Elly koos kabeljauw rilette. Dat kende ze van vakanties in Frankrijk en Portugal. Nooit van gehoord. Het lijkt me wel wat als voorafje bij het Kerstdiner volgende week. En rilette is een smeersel van uit elkaar getrokken vis of vlees. Je serveert het op toast of op in de oven gebruind stokbrood. Ik heb het aangemeld als voorafje maar moet het toch uitproberen. 

Eerst sjalotje / uitje en knoflook fruiten, dat afblussen met scheut witte wijn, beetje visbouillon erbij, vis erbij, vijf minuten gaar stoven. Afgieten, thijm erbij, scheutje citroen, creme fraiche, augurkjes, alles door elkaar prakken/roeren, en minstens een uur laten opstijven in de koelkast. 

Ik heb nu twee stukjes bevroren kabeljauw gebruikt, dat bestaat toch uit snippers en hoeft er niet mooi uit te zien. Hoeveel is dat? Voor hoeveel personen? 

Bij Peeq en Joost bij wie we gisteren aten kregen we vooraf onder meer geprakte zalm uit blik met kappertjes. Ook heel lekker. Heel wat minder werk. Maar ik ga toch voor de rilette. Verfijnder. En het woord.

Ik zag ook ergens een recept voor rilette met kokosmelk en koriander, maar dat is een heel andere filosofie.

Geen opmerkingen: