zaterdag 9 augustus 2008

Gutshaus

De familie heeft afgelopen voorjaar een nieuw huis betrokken. Zo'n huis heet hier een Gutshaus. Een landgoed. Ik heb maar niet het hele grasveld (afmeting voetbalveld) vóór het huis op de foto gezet, omringd door kastanjebomen, want dat is zo'n lap groen.

Het huis staat in een vlek met 15 huizen. Kirch Kogel. Het is onvoorstelbaar wijds wonen, helemaal voor randstedelingen met woningen van vaak maar zo'n 50 a 70 m2. Ze hebben achter elkaar een reeks kamers op de begane grond, te weten woonkeuken, eetkamer, hal, pianokamer, televisiekamer. Dan is er een gang, waaraan vervolgens de bibliotheek, twee logeerkamers, de wc, de badkamer, de voorraadkamer en de bijkeuken, en allemaal van geen kinderachtige afmetingen. Piet vindt 't grasveld met de eigen kastanjebomen het mooist.

Toen we studeerden las ik af en toe met Piet gedichten in café 'De Drie Gezusters' in Groningen. Zijn lievelingsgedicht begon zo: Als boer zo op z'n stuk'n staait / Mit doemen hoog ien't vest... Zal eens zoeken of het ergens te vinden is. Een man een man, een droom een droom. Zo'n boer is hij nu geworden.

Geen opmerkingen: