donderdag 11 december 2008

Moderne techniek


Misschien herkent u de man nog van een paar weken geleden, de levende legende die ik mocht bevragen, waarna ik drie paar oorbellen ging kopen. Het leuke van mijn vak is dat er op een gegeven moment een neerslag van zo'n ontmoeting komt. Dit interview staat in ons Kerstnummer. Het nummer is nog niet klaar, vooral Bien is nog niet klaar, poor she, ze moet nog duizend dingen corrigeren.

Zulke pagina's in wording kunnen we tegenwoordig zelf uit ons nieuwe CMS trekken. CMS staat voor content management systeem. Dat zegt u niets, en ik leg het ook maar niet uit. De papieren versie van het blad ligt pas over een week bij de lezers in de bus. Eerst moet het nog van de opmaak naar de drukker, naar de binder en naar de post. TNT.

Gisteren was ik bij een conferentie over e-books, ook een van mijn stokpaardjes, en toen heb ik met de e-bookspecialist aldaar afgesproken dat we ons blad ook op e-bookformaat gaan maken. Zodat onze lezers met een Iliad, een Sony, een BeBook of een iPhone ons ook op hun apparaat kunnen lezen. Vind ik opwindend. Want dit is natuurlijk niets, die jpg-jes die u hier ziet en niet kunt lezen.

Op die conferentie zei men dat er in de USA het afgelopen jaar minstens 600.000 eReaders verkocht zijn en dat elke koper van zo'n reader gemiddeld 10 e-books heeft gekocht. Zodra de goede hardware er is willen de mensen de software. En al die uitgevers denken: Het zal zo'n vaart niet lopen. Eerst maar eens zien... Iemand zei ook dat het meeste verkocht werden als e-book waren studieboeken, en daarna pulpromannetjes. Dus het staat de 'echte' boeken niet eens in de weg. Mensen lezen op het ding boeken die ze niet per se in de kast hoeven hebben staan.

Geen opmerkingen: