vrijdag 27 november 2015

Weinverein

Laatste dag. In Ahrweiler is de Weihnachtsmarkt van start gegaan. Dat is echt een momentum hier. Wat een rommel verkopen ze daar. Maar de mensen zijn opgewonden en blij.

In de middag doen we een rondleiding met wijnproeverij in de Ahrweiler Winzer Verein, sinds 1874. Een welbespraakte grappige dame van in de zeventig verzorgt de rondleiding. Zij was in 1962 Weinkönigin, vertelt ze. Zij is in 1944 in een bunker geboren. Een van de deelnemers heeft ook herinneringen aan de bunkers waar hij als jongetje naar toe moest als er luchtalarm was. Ja dat heb je hier. In de boekhandel te Bad Neuenahr zag ik een boek, ik geloof dat het in der Stille heette, over de eerste weken, maanden, nadat de oorlog voorbij was. Een foto van twee meisjes zittend temidden van de puinhopen van de gebombardeerde stad. Geen luchtalarm en bombardementen meer. 

Meer over het leven van de mevrouw dan over de wijn zou ik willen weten. We krijgen vijf (halve) glaasjes en zoute stokjes om de alcohol te dempen. Een echtpaar van wie de man minstens obees is koopt na afloop vijf dozen wijn.



Geen opmerkingen: