Indrukwekkende documentaire op tv over Chinese makers van de goedkope replica's van Van Gogh en andere klassieke westerse schilders. Deze doeken zijn vooral bestemd voor de Nederlandse markt waar ze gretig gekocht worden door toeristen.
Hoofdpersoon in de film is Xiaoyong Zhao, eigenaar van een familiebedrijf. Honderden Van Goghs heeft hij gemaakt. De film begint met een telefoontje waarbij hij het verzoek krijgt om in veertig dagen 800 Van Goghs te maken voor zijn Amsterdamse opdrachtgever.
We krijgen heel veel te zien van het krappe volle atelier in het 'kunstenaarsdorp’ Dafen in het zuiden van China. Daar vestigden zich rond 1990 een stuk of dertig kunstenaars om voor toeristenwinkels in Europa en de VS werken van bekende westerse kunstenaars na te maken. Inmiddels werken er circa 10.000 schilders, sommigen zelfstandig, sommigen onder een baas, en nog weer anderen in familieverband zoals bij Zhao. We zien de artiesten werken en slapen tussen de drogende doeken.
Na jaren fantaseren gaat Zhao op bezoek bij zijn opdrachtgever in Amsterdam. Hij is zeer teleurgesteld als hij ontdekt dat zijn zijn schilderijen niet in een galerie hangen, maar tussen de paraplu’s en souvenirs. En ontsteld wanneer hij de prijzen in Amsterdam vergelijkt met wat hij er zelf voor krijgt. Na het zien van deze film hebt bekijk je de goedkope schilderijen met andere ogen. Ze worden met grote passie gemaakt.
De documentaire maakt een wereld tastbaar achter goederen die in het Westen gedachteloos worden geconsumeerd, en geeft een blik op arbeidsomstandigheden in hedendaags China.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten