In de mail valt de nieuwbrief van Museumjaarkaart, met de boodschap dat de ‘buitenmusea’ weer open zijn. Het is nog twee weken wachten tot álle musea weer open mogen, dus misschien is zo'n buitenmuseum een idee..
Ik heb niet zo’n beeld bij buitenmusea dan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Openluchtmuseum in Arnhem. Maar de Hortus in Leiden wordt ook als suggestie gedaan. Met de Museumjaarkaart mag je in sommige hortussen, in elk geval in die van Leiden en Utrecht. Niet in die van Amsterdam en Haren.
Dus wordt het Leiden. Eindelijk weer een ouderwets dagje uit dwalen. Het is koud en nat, dus het dwalen gaat door een vrijwel leeg Leiden. Wat is dat toch een mooie stad. Voor het eerst valt m'n oog op de educatieve borden, bijvoorbeeld over de loop van de Rijn en dat die bij Katwijk dichtslibde. Die Rijn is me in het verleden toch een partij dichtgeslibd, ook rond Utrecht. Ik kom langs het geboortehuis van Rembrandt, en langs het pand waar hij zijn eerste schilderlessen volgde. En langs een pand waar Johannes Kneppelhout (Klikspaan) zijn ‘Studententypen’ schreef. Ik moest misschien maar eens stadswandelingen gaan maken!
Maar eerst naar de Hortus. Ik ben gék op Hortussen. Al die oude bomen, kruidentuinen, karpervijvers, kassen, bloembollen, kweekbedden, themahoekjes... het is zo rommelig en overweldigend, er is op kennisniveau geen beginnen aan. De Hortus van Leiden is de oudste. Hij ligt aan het Rapenburg, achter het Academiegebouw. Wat een verschil met Utrecht waar de (nieuwe) Hortus op De Uithof is. Het is echt prachtig. Zoals de natuur zelf zo rommelig en beeldschoon en overweldigend is. Die biologen en plantenkenners zijn al eeuwen bezig om de kennis over die planten te systematiseren. Al eeuwen. Linnaeus was een groot licht op dat gebied. Aan hem is ook een hoekje gewijd, evenals een Japanse gedenktuin aan Siebold van het SieboldHuis, die zoveel Japanse kunstvoorwerpen naar. Leiden bracht. En blijkens deze Hortus bracht hij ook allemaal Japanse bomen.
Nu nog een stuk over deze overweldigende dag schrijven voor Museumkijker. dat zal niet meevallen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten